${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

חדשות אוכל: צחי בוקששתר עד 500 קלוריות

תפריט בריאות חדש ברשת "בלאק בורגר". וגם: חגיגה טבעונית עם מאיר אדוני, עוגות ללא ביצים וחלב, גינת בירה חדשה בתל אביב, שדרות רוטשילד הופכות לשוק דייגים, יום הולדת שנתיים לסושיאל קלאב ושבועיים של קולינריה דוקומנטרית

תגובות

אפוקליפסה עכשיו? רשת ההמבורגרים בלאק בר בורגר של צחי בוקששתר משיקה תפריט ידידותי לשוחרי הבריאות, צמחונים, סוכרתיים וספורטאים. אחד הסממנים הקולינריים המובהקים בשנים האחרונות במסעדות הוא עליית המודעות למזון בריא. יש מי שזה בא לו בעקבות איתותים מהרופא, יש מי שזה אצלו בטבע ויש את מי שבאופן כרוני נמצא בדיאטה. בדיוק בעבור כל אלה משיקים כעת בבלאק תפריט בריאות עם ארוחות שלמות שכוללות קינוח, עד 500 קלוריות בלבד.

צחי בוקששתר, מה פתאום תפריט בריאות בהמבורגרייה?"צריך להודות על האמת - רוב הסועדים שלנו לא באים לכאן על מנת לספור קלוריות. גם אני רוצה לאכול המבורגר ושיטפטף לי הקטשופ, אבל עם הזמן עלתה הדרישה גם למנות בריאותיות. אני אישית לא מסוגל לספור קלוריות, אבל באות הנה קבוצות של אנשים ומשפחות ובכל אחת מהן לפחות אדם אחד צמחוני, נמצא כעת בדיאטה או שקיבל מכתב אזהרה מהרופא, אז הוספנו עוד מנות לתפריט שפונות במיוחד עבורם. ברור לנו שהמבורגר לא יכול להיות כל הזמן המרכיב העיקרי בארוחה ונדרש איזון, אבל כשמישהו רוצה לאכול משהו בריא יחסית בעשר בלילה, אנחנו הפתרון".

איך הרשת נערכת לתפריט החדש?"תתפלא לדעת, זה הצריך מאיתנו הוספה של שני רכיבים בלבד: תפוחים ואורז מלא. האתגר היה בלהפוך אורז מלא לטעים".

למרות שהמבורגר צמחוני היה בבלאק בר בורגר כבר מהקמת הרשת, עכשיו מדובר לא רק בתפריט בריאותי אלא בהדרכה, הכוונה והגברת מודעות. בוקששתר פנה אל התזונאי הקליני ואיש החינוך הגופני, יאיר להב, שהתבקש לבנות תפריט מאוזן - בלי צ'יפס, בלי הום פרייז ובלי קטשופ והמטרה - ארוחה שלמה מזינה ודלת שומן עד 500 קלוריות.

אז מה בתפריט החדש? בגזרת הסלטים אפשר למצוא שלוש מנות: סלט עוף ותפוח עץ (500 קלוריות, 49 שקלים), סלט אורז מלא (450 קלוריות, 49 שקלים) או סלט שורשים עם גרגירי חומוס (400 קלוריות, 49 שקלים). מי שאינו מוכן לוותר על המנות העיקריות יכול להזמין פרוסות עוף עם עגבניות שרי וסלט ירוק (59 שקלים), או רצועות סינטה צרובה בגריל עם ירקות קלויים (63 שקלים). לשוחרי ההמבורגר יש המבורגר מבשר סינטה בלחמנייה עם קמח מלא (55 שקלים) וכמובן ההמבורגר הצמחוני של בלאק, הידוע בכינויו - בריז'יט בארדו (45 שקלים). אופציות נוספות הם המסלולים המלאים הכוללים ארוחה מלאה עם קינוח ותוספות. הקינוח למי שרוצה לדעת - בחירה בין שני פרלינים לסורבה ששווים 100 קלוריות. 100 קלוריות בעבור רגע קטן ומתוק? בהחלט חומר למחשבה.

מלבד תפריט בריאותי חדש, חוגג צחי בוקששתר בימים אלה גם ספר בישול חדש בשם "מישהו לבשל איתו".

לא רק המבורגר וצ'יפס. סינטה עם ירקות קלויים בבלק בורגר (צילום: יח"צ)

מי אמר שטבעונים לא רוצים לחגוג על האוכל שלהם, בדיוק כמו אחיהם הצמחוניים? השף מאיר אדוני ממסעדת כתית החליט ללכת על ערב מיוחד בלי חמאה וחלב, ביצים ודבש. הערב שיתקיים ב-1 במרץ במסעדה יכלול תפריט מיוחד שיעלה 320 שקלים. בתכנית: עגבנייה קונפי במילוי חיטה אורגנית ועשבי חורף עם קרם חצילים מעושן וכמהין, סלט מנגו עם כוסברה, שקדים וקינואה במעטפת אבוקדו מעושן קרפצ'יו סלק אדום, חציל לבן מאודה עם טופו בטמפורה, טוויל טפיוקה וסומק, מנה של סלקים אורגניים שלוקים בשמן זית עם קרם סלק וכמון, מרק חצילים, קארי וחלב קוקוס, ספרינג רול של אצות וואקמה ומלפפונים, קשיו וכוסברה, ולקינוח מרק אקזוטי עם חלב קוקוס, פסיפלורה, אשכוליות, סורבה פינקולדה וטוויל אננס.

חולם בטבעונית. מאיר אדוני (צילום: דן פרץ)

העוגות של הדס רפאל בעלת בייק בייקרי, מוכיחות שאפשר גם בלי ביצים. רפאל, טבעונית כבר קרוב לעשור, אופה מגיל צעיר עוגות בשביל עצמה. בשנה שעברה החלה למכור בדוכן קטן בשדרות רוטשילד עוגות בחושות וכיום היא מספקת עוגות טבעוניות לרשת בודהה בורגר. כמעט קשה להאמין שעוגות הקרם היפות, הן ללא ביצים או חלב על מוצריו ובכל זאת, הדס מוכיחה שאפשר ליהנות ממתוקים, מבלי לוותר על שוקולד או קרמים. עוגת קינמון עם קרם בננה וציפוי שוקולד, עוגות שוקולד אוכמניות עם קרם חלבה, או עוגת חמאת בוטנים עם פירות יער הן רק חלק קטן מהמבחר הגדול. המחירים: בין 85 ל-95 שקלים לעוגות הקרם ו-38 שקלים לעוגות הבחושות.  

הדס רפאל, בייק בייקרי. להזמנת משלוח: 050-7739771

בריאות מתוקה. עוגת קינמון עם קרם בננה וציפוי שוקולד (צילום: הדס רפאל)

כמדינה שמזג האוויר בה נוח רוב הזמן, לא ברור איך לא צמחו פה יותר מקומות המוגדרים כגינות בירה. בגרמניה למשל, מדובר במקום בילוי קבוע, על אף מזג האוויר הקר. לפני שנתיים חשבנו שטרנד גני הבירה ישטוף אותנו, אבל איכשהו זה לא ממש קרה. יצאנו לברים על גגות ובמרתפים, אבל החצרות עוד לא ממש תפסו. עכשיו מנסה גן בירה חדש בנחלת בנימין בתל אביב את מזלו (רחוב עם כמה וכמה ברי יין דווקא) - קפה דליה. אל תטעו בשם - לא מדובר בעוד בית קפה, אלא דווקא ב - beergarden - לכל דבר. את המקום החדש פתח אריאל רמיגולסקי, מי שעבר בעשור האחרון במטבחים נחשבים בעיר, ניהל את קוצ'ינה תמר עד לא מזמן ובוגר אורקה ואודיאון. הקונספט של גן בירה הוא די פשוט: מקום קטן בעל אופי שכונתי, עם חצר אחורית גדולה ונסתרת, שאפשר לבוא לשתות בו ולאכול משהו טוב ליד.

אריאל רמיגולסקי, איך הגעת למקום הזה?תמיד רציתי מקום קטן עם חצר, וחיפשתי את האתר המתאים. אשתי (דליה שעל שמה המקום, ר.מ.) היתה לקוחה של חנות הבגדים "קסימה" שנמצאת ליד, והיא העלתה את הרעיון לעשות משהו יחד". חנות בגדי הוינטג' עברה למקום בו פעל בית מלאכה לתיקון מכונות תפירה, ודלת צדדית מחברת בין הבר לחנות הבגדים. "קראנו לזה שותפות בסגנון מושב", צוחק רמיגולסקי. "יש דלת משותפת, אבל אלה שני עסקים נפרדים".

שיתוף בסגנון מושב. קפה דליה (צילום: רותם מימון)

נראה כי המומנטום לפתיחת גינת בירה הוא כמעט מתבקש, עם הפריחה שחווה ענף הבירה לאחרונה. מי שמחפש למצוא כאן עשרות ברזים נכונה הפתעה: בקפה דליה הלכו על שתי בירות בלגיות מהחבית - בל פילס הקלילה וסן ברנרדוס פריור הכבדה יותר, ולצידן מבחר גדול של בירות בבקבוק.

בירות זה נחמד אבל האוכל חשוב פה לא פחות. כמו באירופה, גם כאן עם כל הזמנת בירה יוצאת מנה קטנה, כך אפשר למצוא בתפריט מנות מעניינות שלא רואים בכל בר טיפוסי, הקורצות מעט למטבח המזרח אירופאי ושהולכות מצוין עם בירה. לדוגמה: בצקניות זעתר (10 שקלים), פרעצל קלאסי עם חמאה (12 שקלים), קוגל ירושלמי עם שמנת חמוצה (12 שקלים), צ'יפס מדורה (16 שקלים). מפתיע לגלות כאן גם קנישס (18 שקלים) - לביבות מבצק תפוח אדמה ממולאות בכבד עוף ובצל מטוגן ממתכון של סבתא רומניה, קרעפלך אמיתי מבצק תפוחי אדמה עם בשר או גבינות (22 שקלים), ומפתיע לגלות גם את זפיקנקה, אוכל רחוב פולני בדמות פוקצ'ה עם רוטב עגבניות, מוצרלה ונקניק (32-36 שקלים).

עוד שתי מנות שסוגרות את הפינה המזרח-אירופאית היא פלצ'ינקי - הגרסה ההונגרית לבלינצ'ס עם גבינה ורטוב תותים (24 שקלים), וכמובן - המאכל הגרמני-אלזסי שהולם היטב את הבירה - השוקרוט (38 שקלים). בנוסף יש גם מנות קצת יותר שגרתיות כמו פולנטה עם נקניקיה וביצת עין (45 שקלים) סלט לחם (38 שקלים) וכריך מיטבולס חריף (35 שקלים). עכשיו רק צריך לחכות לאביב.מושלם ליד הבירה. פרעצל קלאסי בקפה דליה (צילום: רותם מימון)

אחרי פתיחתו של הבר השמח לילה מוראד במתחם שדרות רוטשילד ורובע לב העיר, המעבר של רונימוטי לאזור והפתיחה המדוברת של שולחן, מסעדתו של עומר מילר, מצטרפת לשכונה חברה חדשה: FISHERMAN. המיקום - רוטשילד 9, לוקיישן שעמד שומם לאחר ששכנו בו הגולדן בר המיתולוגי, קפה קפה וקפה רוטשילד 9. פישרמן היא מסעדת דגים ופירות ים, ובהתאם לכך העיצוב (של אלונה אליאסי) שואב השראה משווקי דגים ודייגים בעולם. במקום קיימים מספר חללים, כשלכל חלל עיצוב מיוחד משלו, וכמובן - המרפסת המקסימה שצופה לשדרה.

התפריט של פישרמן הורכב על ידי היועץ הקולינרי שחר ברנע ועל המטבח אמון השף אוהד כהן. התפריט מציע מגוון מנות דגים המשתנות בהתאם למה שהדייגים העלו בחכתם, ממש כמו בשוק. הקונספט: דיל משתלם בכל שעות היום הכולל את לחם הבית וחמישה מזטים במחיר המנה העיקרית, המבוססת בעיקר על מנות ים. בין המאזטים המשתנים יהיו: סלט בורגול ורימונים, ציזיקי, חציל ביוגורט, סלט עגבניות חריף, סלק אגוזים, פטה חריפה, איקרה ועוד. בתפריט העיקריות ניתן לבחור בין היצע גדול של דגים טריים העשויים בתנור, או בגריל פחמים עם מרינדה של לימון כבוש זיתי קלמטה שום שמן זית ויין לבן, על פלאנצ'ה או בטיגון עמוק. מלבד מנות ים אפשר לראות בתפריט גם מנות מהטאבון וסלטים, כמו סלט עגבניות וחלומי בגריל (44 שקלים) או סביצ'ה של דג ים (44 שקלים),לצד תפריט אלכוהול גדול, עם כבוד מיוחד כמו בכל נמל לוודקות ומשקאות האניס. ובשוק כמו בשוק, גם המחירים הולמים את הקונספט.

בשקט בשקט סוגרת סושיאל קלאב שנתיים להיווסדה. כמו בחגיגות יום הולדת אמיתיות יחגגו כאן את המאורע במשך שלושה ימים, בין ה-26 ל-28 בפברואר. בימים ראשון ושני יערכו ארוחות יום הולדת עם חומרי גלם מיוחדים שיצר השף מיכאל גרטופסקי ומשקאות יוקרתיים שנרקחו על ידי המאסטר ברמן מוש בודניק. ביום שלישי 28 בפברואר תתקיים ארוחה חגיגית שתהפוך לקוקטייל פארטי. מלבד התפריט הרגיל יוצע תפריט ספיישלים ובו מנות כמו: אוייסטרים על קרח בויניגרט שמפנייה ויוזו (28 שקלים), "crudo" – צלחת דגים נאים כמו באיטליה (72 שקלים), לחמניות סיניות מאודות במילוי סלט ברווז אסייתי (34 שקלים), רביולי ענק במילוי שרימפס וביסק סרטנים מוקצף (66 שקלים), צלעות טלה בגריל פחמים וירקות מהאש (120 שקלים) ועוד.

כמדי שנה מגישים בערוץ יס דוקו שבועיים של סרטים דוקומנטריים המוקדשים לעולם המסעדנות ונותנים הצצה אל מאחורי הקלעים של עולם המסעדות, הבישול וחומרי הגלם. בין הסרטים שיוצגו אפשר למצוא את הסרט "אל בולי - מעבדת הבישול" המתעד שישה חודשים בחייה של המסעדה הספרדית שסגרה דלתותיה לא מזמן ועסקה בניסויים קולינריים. את הסדרה היקורתית מבית סאנדנס "אהבה תשוקה", שעוסקת בהיסטוריה של התרבות הפופולארית עם פרקים שעוסקים בשוקולד, ארוחות בוקר, מאכלי רחוב, אוכל מנחם וארוחות חג. גם הצד החברתי והפוליטי לא נפקד ויוקרנו הסרטים: "חלב, לא מה שחשבת", אודות כל מה שתעשיית החלב לא מספרת לנו, "לאכול לפי תקציב", אודות תזונה בריאה וכן הסרט "להאכיל את העולם" המחפש אחר הדיאטה האולטימטיבית שתהה טובה גם לאדם וגם לסביבה.

רק בריאות. "לאכול לפי תקציב":

ונזכור את כולם: המסעדות שסגרו דלתות על כל פתיחה חגיגית ומשמחת, צריך לזכור את אלה שסגרו דלתות בצער רב. פושקין, המסעדה שהוקמה בקול תרועה רמה ועברה תהפוכות רבות סגרה החודש את שעריה. על אף שמה, פושקין היתה דווקא מסעדת שף צרפתית יוקרתית ועמד בראשה השף גלעד פלד, שעזב כמה שבועות לפני סגירת המסעדה באופן סופי.

*#