חדשות האוכל: אורי בורי מקים מלון בוטיק ומסעדת אסיף נסגרת

וגם: מי המסעדות שישתתפו בשף תאכל, לחמים והשניצליה עם סניפים בניו יורק וספר בישול חדש לשף של אוונגרד

רותם מימון, עכבר העיר
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
רותם מימון, עכבר העיר

 לא ברור עד היום איך עכו לא הפכה ליפו של הצפון. היסטוריה ועבר מפואר, יש. חומה מרשימה, יש. חומוס מעולה ופוטנציאל קולינרי, יש ויש. נוף משגע גם, אפילו תיירים ובכל זאת. האם המקרה הבא יצעיד את עכו עוד צעד קדימה? יתכן מאוד שכן. אורי ירמיאס, מבעלי מסעדת הדגים ופירות הים יפתח במהלך חודש פברואר מלון בוטיק בעכו העתיקה. לירמיאס, או בכינוי הידוע יותר "אורי בורי", רומן ארוך ומתמשך עם עכו כבר 15 שנה, אז פתח בעיר העתיקה את מסעדתו המפורסמת. הדרך אל מלון החדש, שייקרא "האפנדי", ארכה כשמונה שנים מאז עלה כרעיון ועד לרגע ההשקה שנדחה כבר מספר פעמים, עקב אילוצים טכניים שונים. המלון נבנה בחיבורם של שני מבני אבן עתיקים ו"מייצג את כל תקופות הזוהר של עכו", לדברי ירמיאס. שיטוט ברחבי המלון הוא כמו מסע במנהרת הזמן. המרתף, שם נמצא בר היין ומרתף היינות הוא מהתקופה הצלבנית ושני קירות בו הם אפילו מהתקופה הביזנטית, ככל שעולים כך מתקדמים בזמן כשהגג הוא כבר מהתקופה העותומאנית. "האפנדי" יכלול 12 חדרים אירוח, הבנויים בסגנון הבית האפנדי – לכל ארבעה חדרים סלון משותף, שעשוי להופך אותם לסוויטה אחת גדולה או לפעול כיחידות נפרדות. בחדר האוכל בעל שולחן האבירים בליבו, יוגשו ארוחות בוקר וארוחות מיוחדות על ידי שף המלון. בר היין במרתף הצלבני יתפקד גם כטאפאס בר וברוח האזור יפעל ב"אפנדי" גם חמאם טורקי וחדר טיפולים.  את המלון תנהל רותי בר, שבעברה שנים בוב. כמו האפנדים, מחיר התענוג צפוי לעלות בין 1500 שקלים ל - 3000 שקלים ללילה.תקופת הזוהר. עכו (אילוסטרציה: dreamstime)שבו תאכלו, בזול: שף תאכל חוזר פסטיבל האוכל הוותיק חוזר בפעם ה-13 במהדורה החורפית שלו. בפסטיבל יציעו מיטב המסעדות ברחבי הארץ ארוחה מלאה הכוללת מנה ראשונה, מנה עיקרית וקינוח ב-79 שקלים. החורף יהווה סימן ההיכר במנות הפסטיבל הפעם והשפים יעמלו על הכנת מנות מחממות במיוחד. יתרונו הגדול של הפסטיבל שיתקיים בין ה-15 ל-25 בינואר, שהוא חולש באמת על פני מסעדות רבות בכל הארץ ומאפשר לכל חובבי הגורמה באשר הם ליהנות מארוחות שוות לרבות שומרי הכשרות. בין המסעדות המשתתפות אפשר למצוא את: תיתורה במודיעין, בלזק באשדוד, קאזה דו ברזיל בבאר שבע, ראשון לציון ואילת, אסיה מוניקה בהוד השרון, ספגטים בחיפה, נתניה ורמת גן, ריבר ברמת גן, רחובות ופתח תקווה, מסעדת השף שוקה בקריות,  אנגוס ברחובות ועוד רבות. בתל אביב ניתן למצוא את המסעדות: , , , , , , ועוד. » - למידע נוסף והצצה אל המנות המוצעות

אסיף נאספת אל אבותיה אחרי 4 שנות פעילות מסעדת נפרדת ממשכנה ברחוב לילינבלום ותפסיק את פעילותה ב- 1 לינואר 2012. מגורם רשמי במסעדה נמסר: "הגענו למסקנה שזה לא המיקום הנכון בשבילנו ועלינו למצוא לוקיישן אחר, מרכזי יותר וגדול יותר. האזור הספציפי מצוין בשעות הצהריים, אך אסיף קטנה מדי בשביל לעמוד בקצב הגשת המנות ועל מנת להתאים את עצמה לזה, היה עליה לשנות את אופיה". בשעות הערב הוא נופל בין הכיסאות של נווה צדק, לבין החלק השוקק יותר של לילנבלום בואכה אלנבי ואיזור ה ו. באסיף החליטו לנצל את סיום השנה ולחדול מפעילות עד אשר יימצא מקום חדש ומתאים יותר לאופי של אסיף. "הרעיון הוא שאם אנחנו עושים מסעדה, אז או שניקח מקום עם 120 מ"ר או שלא נעשה מסעדה בכלל", מבהירים באסיף את העניין. למי שיתגעגע יוכל למצוא את מבוקשו באמצעות "אסיף עד הבית", שממשיך לפעול וכמובן הקייטרינג לאירועים. לקראת הסגירה, יפצחו במקום ברצף של מסיבות פרידה בשלושת הימים האחרונים של החודש ועד לשיא שיהיה בחגיגת הסילבסטר. בחגיגות הסיום יגישו באסיף את מיטב המנות שבנתה השפית עינב ברמן לאורך שנות הפעילות (200 שקלים לארוחת טעימות) וזו הזדמנות לבוא למחווה אחרונה. היא עוד תשוב. אסיף עד הבית - טלפון 03-5165198, מייל: .»מה עוד קורה בסילבסטר? - ניפרד כידידים. אסיף (צילום: אביעד הרמן)איך אומרים לחמים באנגלית? אחרי שהשיקו בתחילת חודש דצמבר , מסתמן שבמאפיית לחמים לוטשים עיניים קצת יותר מערבה, כשהכיוון הפעם הוא ניו יורק. האם אורי שפט הולך ללמד את האמריקאים לחם בוטיק מהו? ככל הנראה. לפי הידוע כעת, החוזים נמצאים בשלבי חתימה סופיים ואם הכל ילך כמתוכנן, הסניף הניו יורקי עתיד לקום בסמוך ליוניון סקוור במנהטן, באביב הקרוב. מאפיית לחמים שהחלה את דרכה כמאפייה ברחוב החשמונאים בתל אביב, מתמחה בייצור של כ-30 סוגי לחמים ומיני מאפים רבים, נחשבת לבין המובילות במאפיות הבוטיק בארץ.עושים את זה בעיר הגדולה. לחמים (צילום: איתיאל ציון)עוד רשת שלוטשת עיניים החוצה היא רשת השניצלים הישראלית – . כבר מזמן הכתרנו בארץ את השניצל כמאכל הלאומי האמיתי שלנו, ולראייה הרשת שהחלה את דרכה לפני 10 שנים בסניף קטן בצפת, מונה היום 44 סניפים בכל רחבי הארץ. את תהליך הצמיחה המואץ שלה החלה הרשת בשלוש שנים האחרונות, אז גדלה בכ-32 סניפים. עד סוף שנת 2012 עתידה הרשת לגדול בעוד 12 סניפים נוספים. האם רשת השניצליה הולכת להפיץ את בשורת השניצל בגרסתו הישראלית בעולם? בימים אלה נמצא בעלי הרשת יהודה אלמוזלינוס במגעים לפתיחת סניפים בלונדון ובברוקלין. ספר מתכונים חדש לדיוויד לוי, שף אוונגרד "יש הרבה מתכונים לארוחת בוקר משמחת, כמו פנקייקים, דונאטס ומאפינס שגדלתי עליהם בארצות הברית", מספר דיוויד לוי השף והבעלים של מסעדת המוציא כעת ספר מתכונים ראשון. "שאר הספר מורכב מכל הדברים שאני אוהב גם לאכול וגם להכין". השף דיוויד לוי מצטרף אל נבחרת השפים ההולכת וגדלה, החתומה על ספר מתכונים הנושא את שמו של השף. שלא כמו שפים אחרים בעלי מסעדה פעילה, הספר "רגעים מתוקים", בהוצאת "קוראים", אינו תיעוד לפועלו של לוי במטבח של אוונגרד. זוהי דווקא גרסה אישית שלו לעוגות, קינוחים ומיני מתוקים שליקט במהלך השנים משיטוטיו בארץ ובטיוליו בעולם, מחוויות שחווה ובעיקר מילדותו בארצות הברית. "אכלתי פנקייקים בדיינרים נידחים במיד ווסט של ארצות הברית, שהחוויה באכילה שלהם היתה גדולה מהטעם של הפנקייק עצמו", מסביר לוי, "אתה נכנס לדיינר וחווה את אמריקה האמיתית עם הדודה הזקנה שמכינה פנקייק אמיתי". בהתאם לכך, נראה בספר מתכונים מארוחות אצל המשפחה בניו ג'רזי, עבור בארוחות בוקר שאכל באותם דיינרים נידחים ועד ארוחות יוקרה שבהן נכח בעולם. את המתכונים שאסף, ערך לוי מאוחר יותר ושדרג אותם לגרסתם הנוכחית. בספר עצמו מחולקים המתכונים לפי רכיבים, כמו פירות וירקות (פאי דלעת למשל) או על פי החוויה שהם מייצרים, שבהן כמובן כל מתכוני ארוחת הבוקר. בין לבין מספק לוי גם טיפים ורעיונות יצירתיים להגשה. ארוחת בוקר אמריקאית. דיוויד לוי (צילום: אנטולי מיכאלו)"זה לא ספר אפייה נטו וזה לא ספר המיועד רק לחובבי העוגות", מסביר לוי את החזון של הספר. "זה ספר מתוקים שבא לתת השראה ליצירתיות ורעיונות לשילובים, ולהכיר את עולם המתוקים עם טעימות מהכל ולא להתמקד רק בעוגות, או רק בשוקולד". לצד מתכונים קלים וקלילים ניתן למצוא בספר גם מתכונים מורכבים יותר, כמו מרנג שזיפים או צינורות שקדים וקרם וופל, או בעלי שילובים מיוחדים כמו עוגת גבינה עם דבש ותפוחים, או לימון ופקאנים מסוכרים. יחד עם זאת, לוי ממהר להסביר שלא צריך להיות שף בשביל להצליח להכין אותם. אם אין לכם חשק לעמוד ולאפות, תוכלו לטעום חלק מהמתכונים בספר בכל רגע נתון במסעדתו, כמו למשל הבראוניז והפאי תפוחים המפורסם של אוונגרד. מסעדת אוונגרד מציינת בימים אלה 12 שנים להיווסדה.

מתחדשים ומחדשים לא מעט מסעדות משלימות כעת את המעבר אל תפריט החורף. אבל  עם כל הכבוד לקור בארץ, קור אמיתי זה אירופה. לכן טעמים של חורף רציני תוכלו למצוא בתפריט החדש ב, הביסטרו מכיכר המדינה, שמתחדש בתפריט אירופאי ולא סתם – בלגי. חבלי וולוניה ופלנדריה אולי נמצאים בעימות בבלגיה אבל בשה קורין הם דווקא מתאחדים בשלום במנות קלאסיות נבחרות, שיקבלו כרגיל טאצ' ים תיכוני. "המטבח הבלגי פחות מוכר לחיך הישראלי", אומרת קורין רובינפלד שחר, הבעלים של שה קורין ובלגית במוצאה. "המטבח הבלגי החורפי מנחם ומחמם לפי מיטב אמות המידה האירופאיות" ולכן נמצא בתפריט תבשילים ונזידים מסורתיים מהמטבח הפלמי והוולני ומנות ביסטרו קלאסיות עם חומרי גלם האופייניים לבלגיה, כמו הסלק, גרגר הנחלים, האנדיב, פירות ים ובירה. זה הזמן לגלגל שמות כמו "קארבונט פלאמנוד" – נזיד גולש בלגי עם תפוחי אדמה וברוטב בירה וחרדל (85 שקלים), "וואטרזוי"- תבשיל עוף עם תפוחי אדמה ונגיעות של שמנת (72 שקלים).  גם קינוח הולם לאווירה יש כאן וזה הפרופיטרול במילוי קרם ערמונים ושוקולד (36 שקלים). מטבח בלגי? שווה להכיר.בונז'ור. פרופיטרול של שה קורין (צילום: בועז לביא)

העובדה שבירושלים אין ים, היא לא תירוץ לכך לא לאכול בעיר מהתוצרת משובחת שלו ודווקא עכשיו. כל חובב דגים יודע שהזמן הכי טוב לאכול מתוצרת הים הוא בחורף, גם השף גיא סלוק מ. סלוק החליט שאם הוא לא יכול להביא את הים עצמו לירושלים, הוא לפחות יכול להביא את טעמיו וליצור תפריט חדש מלא אהבה לים. תפריט החורף החדש מציע חדשות המבוססות על דגים טריים ופירות ים, החל מהראשונות, עבור בפסטות וכלה בעיקריות. לצד תפריט חורף ים ניתן ליהנות גם ממנות חורפיות אחרות של תבשילי קדירה, מנות צמחוניות מחומרי גלם האופיינים לתקופת החורף, כמו פטריות, שומר ואספרגוס. בין המנות החדשות בתפריט: טרטר טונה אדומה עם איולי כוסברה ויוזו (64 שקלים), קלמרי פלנצ'ה (39 שקלים), שרימפס חומוס עם יוגורט כבשים ( 54 שקלים), סלט שומר, ירקות שורש ופירות בויניגרט לימונים כבושים (49 שקלים), קונצ'ליוני סרטנים (72 שקלים), ריזוטו פירות ים וזעפרן (89 שקלים) קערת פירות ים שורשים ופסטיס (112 שקלים ועוד. בתפריט המנות החורפיות מציעים למשל: שאוורמה טלה עם טחינה שחורה (56 שקלים), פפרדלה פילה עגל (79 שקלים), תבשיל בשר עם ירקות שורש, ערמונים ויין אדום (95 שקלים) ועוד. יהיה חמים.אוהב את הים. קערת פירות ים ופסטיס (צילום: שגיא שוורץ)  אולי זו רוח השנה האזרחית החדשה ואולי זה סתם געגוע אל העבר המתוק, אבל בקונדיטוריה החליטו להתרפק על עוגות העבר, שכיכבו כאן בשנות ה-80 וה-90. בימים האחרונים הקימו לתחייה בקונדיטוריה בתל אביב ובבת ים את עוגות הרטרו הקלאסיות. בין העוגות ששבו מן המתים ניתן למצוא את עוגת הטירמיסו האיטלקית עם שכבות של שמנת וגבינת מסקרפונה וביסקוטי מאספרסו טרי, או את עוגת האייריש קרים עם ליקר המפורסם בקרם שוקולד לבן, עוגת לינזר אוסטרית עשויה מבצק פריך של שקדים עם ריבת שזיפים, עוגה שוודית עם קראנץ' אגוזים, דבש וקינמון ועוד. טווח מחיר אינו כלול ברטרו - 38-160 שקלים ומה עם היער השחור?טעם של פעם. קייק ארט (צילום: תומר יקותיאל)

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ