אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

חדשות אוכל: איך מתמודדות המסעדות עם מס הבירה החדש?

מסעדות וברים מצאו פתרונות יצירתיים להעלאת מחירי הבירה. וגם:  מסעדת יאקימונו פותחת סניף באילת, תפריט טבעוני מלא באספרסו בר, מיטלס מאנדיי מגיע לירושלים והגרסה הבוליביאנית של מסעדת נומה נפתחת

תגובות

עוד לא ברור מה יעשה מס הבירה למסעדות ולברים ברחבי הארץ, ומה תהיה השפעתו אם וכאשר יעבור באופן סופי, אך התמונה המצטיירת ממש לא אופטימית. בינתיים, נראה שהמסעדות מתחילות להתארגן  ליום שאחרי ומוצאות תחליפים לבירה בדמות משקאות אלכוהוליים אחרים אותם ניתן להוזיל. הראשונה לעשות את המהלך היא מסעדת האחים של יותם ואסף דוקטור, שערכה בשבועות האחרונים "ערב סיטונאי" בימים שני וחמישי, בו הציעה אלכוהול במחירים סיטונאיים, כלומר בכרבע מהמחיר המקובל. כעת הבינו האחים כי המגמה חייבת להימשך ולכן הורידו את מחירי האלכוהול שוב באופן דרמטי. "ראינו שהקהל נהנה, מגיע ומגיב בהתאם ויכול להזמין יותר שתיה ויותר מנות", אומר יותם דוקטור. "זה מצב שבו כולם מרוויחים - הלקוחות מקבלים יותר ונהנים מאווירה מעולה, והמסעדה לא נפגעת וגם מרוויחה לקוחות מרוצים ומפרגנים". מלבד הורדת מחירי האלכוהול באופן כללי, ימשיכו במסעדה לקיים מדי יום שני וחמישי את ה"ערב סיטונאי" בו יגישו בקבוקי יין במחירים הנעים בין 97-45 שקלים לבקבוק, או 17-12 שקלים לכוס (בגזרת המבעבעים המחיר נמוך עוד יותר). גם במשקאות הערק והאניס מנה תימכר ב 11-7 שקלים, וויסקי בין 27-9 שקלים (לפי הסוג ויוקרתו), וודקה בין 14-9 שקלים ועוד.

מלבד האחים, ישנן ברים ומסעדות נוספות שניצלו את המומנטום סביב מס הבירה, והשיקו לאחרונה ערבי האפריטיבו שמציעים אוכל ואלכוהול במחירים מוזלים. כך במסעדת סרדיניה יפעל בכל יום ראשון ערב ארפטיבו שיגיש כוסות ללא הגבלה מחביות למברוסקו ופרוני, יחד עם מנות קטנות ללא הגבלה במחיר 99 שקלים. גם בבר היין בל ואנטואן השיקו זה מכבר את צהרי האפריטיבו שלהם בימי שישי, אז יציע המקום מזנון פתוח ללא הגבלה או בעלות של 30 שקלים בלבד, לכל המזמין משקה אלכוהולי. מחליפים את הבירה. כוסות יין (אילוסטרציה: dreamstime)

יאקימונו יורדת  לאילת

יאקימונו היא אחת מהמסעדות היפניות הוותיקות והמובילות בארץ, בעיקר בזכות האחים אלי ואבי כהן שעומדים בראשה, שנחשבים לאורים ותומים בכל הקשור לטיפול בדגים בארץ. המסעדה הראשונה של יאקימונו הוקמה בשנת 1994, כשעוד לא ממש ידעו פה איך לאכול סושי, עברה מספר גלגולים עד שהתייצבה עם מטבח יפני מקיף וכעת היא חוזרת לסיבוב שני באילת. לידיעת הנופשים בדרום, השבוע נפתחה באילת סניף חדש של הרשת היוקרתית, במקומה של מסעדת וונגס גריל הותיקה. אנשי יאקימונו, שכבר רגילים לשיתופי פעולה עם מלונות (הילטון ומצודת דוד) ישתפו הפעם פעולה עם קבוצת ישרוטל. "זהו רומן ממושך של שנים ארוכות בינינו לבין ישרוטל", מסביר אבי כהן, "זה תמיד היה על הפרק ואנחנו שמחים שזה סוף סוף קרה". יאקימונו גרסת אילת, עתידה להיות זהה יותר ברוחה ובתפריטה לאחות מרוטשילד מאשר לשאר המסעדות למעט פירות הים, שכן מדובר במסעדה כשרה. "הולך להיות שם תפריט גדול של דגים, סושי ובשר, מרקים ודים סאם יפנים שאנחנו מכינים. הכל דומה חוץ מזה שאין פירות ים".

כהן מסביר שהמסעדה תהיה מוטה באופייה לארח משפחות, בהתאם למיקומה באילת ולכן אפשר יהיה למצוא חלק לא מבוטל מהתפריט כמנות המוגשות למרכז השולחן. "אנו מאמינים שפתיחת יאקימונו בטיילת רויאל ביץ' באילת, תואמת לערכי מותג המלון, שנחשב לאיכותי וליוקרתי בעיר", מסר ליאור רביב, מנכ"ל מלונות ישרוטל. "אנו מאמינים שהשותפות, שכל צד יביא אליה את החוזקות שלו - יאקימונו את הידע, הניסיון והמוניטין הגבוה בעולם האוכל היפני, וישרוטל את המיקום, ציבור האורחים הפוטנציאלי והשם הטוב של מסעדותיה - תהיה מוצלחת מאד, ושיחד נגיש את החוויה היפנית המשובחת ביותר שניתן". שיהיה בהצלחה.

יאקימונו - טיילת רויאל ביץ', אילתברוכים השבים. יאקימונו (צילום: יח"צ)אספרסו בר מציגה: תפריט טבעוני מלא

רשת אספרסו בר משיקה תפריט שלם וחדש שמוקדש כולו לטבעונים. לא יום בשבוע, לא בשעות מסוימות - אלא תפריט מלא המוגש לצד התפריט הרגיל של הרשת ובו מגוון מנות החל מארוחות בוקר ועד קינוחים המותאמים לטבעונים. "אנחנו לא מתיימרים לעשות או להוביל את מהפכת הטבעונות", אומרת נורית רווה, מבעלי האספרסו בר, "אבל הרבה דברים עברו מאז שהובלנו את מהפכת הקפה ואנחנו קשובים לכל מה שקורה מסביב כולל לדרך החיים הטבעונית. יש לא מעט אנשים שמבקשים מנות טבעוניות". רווה פגשה את הנטורופתית הטבעונית דפנה ריכטר ויחד יצאו למסע שהסתיים בכשלושים מנות שעשויות להתאים לתפריט. "הגענו למשהו שהוא באמת תפריט מגוון ורחב כשהמטרה היא לתת חוויה לסועד הטבעוני שזהה לחוויה של הסועד הרגיל", מסבירה רווה את המהלך.

נורית, איך בחרתם אילו מנות ייכנסו לתפריט?"ערכנו טעימות שאליהן הזמנו דווקא סועדים לא טבעונים, על מנת שהמנות שייבחרו ייבחנו באופן אובייקטיבי. זה היה תהליך ארוך של כמה חודשים, עשינו עבודה יסודית, וקיבלנו עידוד מפרויקט "ויגן פרנדלי". המטרה של כולנו היתה להראות שיש בטבעונות יותר מרק חסה".

אז מה בתפריט הטבעוני? ארוחת בוקר ישראלית-טבעונית, שכוללת פריטטה חומוס עם בצל, פטריות ועשבי תיבול, גבינת סויה, מטבלים, כדור תמר ושתייה עם חלב סויה (58 שקלים); שקשוקת טופו פיקנטית (45 שקלים); כריכים טבעוניים כמו: כריך קרם חצילים ופטריות עם שמפניון ופורטבלו מוקפצות (39 שקלים), כריך גבינת סויה עם ירקות טריים ונבטי צנונית (40 שקלים), טוסט מוצרלה טבעונית (42 שקלים); מגוון סלטים טבעוניים ומנות יצירתיות כמו קרפצ'יו סלק, טבולה קינואה וקרם חצילים, פסטת ראגו מסייטן וירקות שורש, מוסקה טבעונית ותבשילים נוספים; וכמובן קינוחים יצירתיים כמו פילו תפוחי עץ ואגוזים, כדורי תמר וכמובן סורבה. כחלק מהסברת הפנים הטבעונית, החליטו באספרסו בר להוריד את הגביה הנוספת על חלב סויה שהיתה בעבר, כשהמחשבה העתידית היא ליצור תפריט אחד גדול בו יוטמעו שני התפריטים.אספרסו בר - לרשימת הסניפים המלאה

לא תרגישו בהבדל. מוסקה טבעונית באספרסו בר (צילום: כפיר חרבי)עולים לבירה: מיטלס מאנדיי מגיע לירושלים

כשמיקי חיימוביץ' השיקה לפני חצי שנה את מיטלס מאנדיי (ובעברית: שני צמחוני) היו לא מעט אנשים ציניים וסקפטיים לגבי המהלך. מנגד, נשמעו התמרמרויות על כך שמרכז הפעילות נשאר בגזרת תל אביב וגוש דן. כעת, גם הטבעונים באזור חיוג 02 יכולים להצטרף לחגיגה, מבלי להגיע לאזור המרכז. בצהרי יום שני הקרוב (29.4) תצטרף לראשונה המסעדה הירושלמית מודרן שבמוזיאון ישראל לרשימת המסעדות שלוקחות חלק בפרויקט. באירוע הראשון והחגיגי ישתתפו חיימוביץ' יחד עם אביטל סבג - נטורופתית ושפית טבעונית שיצטרפו לשף המסעדה, אבי פרץ, להדגמות והסברים. "שני ללא בשר הוא פרויקט שאנו לוקחים על עצמנו מתוך ראיה קולינרית חברתית רחבה", אומר צפריר גינסברג, מבעלי המסעדה. "לירושלים קולינריה מיוחדת במינה שכוללת הרבה מאוד ירקות, קטניות ופירות ומתבססת על מטבחי העמים הסובבים אותה. אנו מקבלים דרישה הולכת וגדלה למנות צמחוניות, אז הרמנו את הכפפה". הארוחה תכלול כעשרים מנות טבעוניות וצמחוניות ותעלה 120 שקלים לסועד כולל יין וקינוחים, חובה להזמין מקום מראש.מודרן - רופין 11, מוזיאון ארץ ישראל, ירושלים

הבשורה הטבעונית מגיעה לירושלים. מודרן (צילום: בועז לביא) הפרלין הגדול: מקס ברנר היא מהמסעדות המבוקשות בניו יורק

כשעודד ברנר הקים בשנת 1995 את מקס ברנר יחד עם השוקולטייר מקס פיכטמן (שמאוחר יותר עזב את השותפות), אף אחד לא חשב שאפשר לגרום לישראלים לקנות שוקולד גורמה שלא לומר לצאת לאכול שוקולד. 16 שנים אחרי, כשהמותג למוד עליות וירידות ושוב עליות, החליף בעלים ונרכש על ידי שטראוס, יצא אל העולם והתחרה עם גדולים ויוקרתיים ממנו, מקס ברנר עושה זאת שוב: אתר המסעדות האמריקאיOPEN TABLE  ציין החודש את מסעדת מקס ברנר ביוניון סקוור במנהטן כאחת מעשר המסעדות המוזמנות ביותר בעיר (מקום שמיני ליתר דיוק). האתר שמאפשר הזמנת מקומות דרכו ביותר מ-20 אלף מסעדות ברחבי ארצות הברית מעיד על אהדת הקהל למותג (ולא טעם המבקרים) ומסמן את מקס ברנר לצד שמות נחשבים כמו מסעדת הסושי טאו, שני סניפי הבראסרי האמריקאי The Smith וכן המסעדה האיטלקית Becco והמסעדה האסייתית Spice Market. בנימוקי הבחירה שלו במקס ברנר צוין באתר כי "מקס ברנר הינה המסעדה הראשונה בניו יורק המוקדשת כולה לשוקולד, ומספקת "מצב רוח שוקולדי": אדם מוקף בלבני שוקולד ענק, נרות, פרלינים, פחיות צעצוע צבעוניות וארגזים מלאים בפולי קקאו". ומה אומרים על זה אנשי מקס ברנר בארץ? סם בורגס, מנכ"ל הרשת: "מקס ברנר עושה שוקולד כבר 16 שנה בכל רחבי העולם ואני שמח שלמרות התחרות העזה, הקהל הניו יורקי בוחר בנו כל פעם מחדש. אנו לא נחים על זרי הדפנה ודואגים על הזמן לחדש ולעדכן את המסעדות שלנו על מנת לתת ללקוחות הרשת בכל מקום את חווית השוקולד הטובה ביותר".עושים כבוד. מקס ברנר ניו יורק (צילום מתוך: קבוצת הפייסבוק)

גוסטו: הגרסה הבוליביאנית של מסעדת נומה

לידיעת המטיילים הקולינריים בבוליביה: השף קלאוס מאייר - אחד מבעלי המסעדה הדנית הטובה ביותר בעולם, נומה, פתח בתחילת אפריל את גוסטו, הגרסה הבוליביאנית לנומה. גוסטו, שנפתחה  באחד האזורים העניים ביותר בעיר לה פז תמשיך את סגנון המוכר של נומה, דהיינו טכניקות בישול מתוחכמות באמצעות חומרי גלם ומרכיבים מקומיים. למה דווקא בבוליביה? בראיון שנתן מאייר לגרדיאן סיפר על התרגשותו מארץ עם שילוב כזה עשיר של חומרים (הוא זיהה שם לפחות עשרה סוגי פירות שלא יכול היה למצוא בשום מקום אחר בעולם), בנוסף לכך שפתיחת המסעדה משתלבת עם הפילוסופיה שלו לקידום בוליביה. לדברי מאייר, המסעדה תפעל גם כארגון חברתי ותסייע ללמד צעירים מקומיים בעלי פוטנציאל שהפרוטה אינה משגת בידם ללמוד בישול, וכן הרווחים ישמשו ליוזמות מקומיות ללא כוונת רווח. במדינה בה אחוז העניים עולה על 51%, ארוחה בת 15 מנות מתפריט הטעימות תעלה 140 דולר לסועד או 260 דולר לזוג כולל יין (לשם השוואה, ארוחה בנומה  עשויה להגיע ל- 900 דולר). מאייר ספג ביקורת על הצעד הזה, אך הוא מכוון את קהל היעד של המסעדה לעשירי בוליביה ולתיירי קולינריה מרחבי העולם, שכן גילה שהעשירים המקומיים נוהגים לפקוד דווקא מסעדות איטלקיות וצרפתיות ופחות כאלה העוסקות בבישול מקומי. חוץ מזה, מה זה 260 דולר לעומת כרטיס טיסה לקופנהגן?

*#