טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

חדשות האוכל: המסעדות הטבעוניות החדשות באיזור המרכז

שני מקומות חדשים על טהרת האוכל הטבעוני נפתחו באזור המרכז. וגם: המסעדה שמביאה את אירופה לרחוב ירמיהו, איפה תוכלו לאכול את ארוחת הבוקר שלכם לצד תערוכות מתחלפות, וההצגה שמחזירה את הכבוד לאוכל היהודי

תגובות

הלאה בודהה בורגר, שלום זכאים בוטיק טבעוני אורגינל. זה לא חדש שהטבעונות שהפכה מטרנד לדרך חיים ולכן זה היה רק עניין של זמן עד שיקומו מסעדות מוקפדות עם אוכל טבעוני. עכשיו תכירו את זכאים, מסעדה טבעונית חדשה שתפתח לקהל בתחילת שבוע הבא, במקום בו פעלו המינרווה ובית השואבה. לפני שנתיים פתחו האחים הילה והראל זכאים קייטרינג קטן של ארוחות בוטיק ששם דגש גדול מאוד לא רק על אוכל כי אם גם על אווירה. בשלב מאוחר יותר, הלכו השניים בדרכם של אחותם חני והפכו לטבעונים, כך שלא יכלו יותר להחזיק את הקייטרינג. "חני היא זו שהציעה והגתה את הרעיון לפתוח מקום שיהיה טבעוני ויביא את יכולות הבישול של הראל" אומרת הילה. אם השף הראל זכאים מוכר לכם, סביר להניח שעברתם בשנים האחרונות בצפון אברקסס, פורט סעיד והמזנון או בהדסון ורפאל, שם הוכיח יכולות ביצוע טובות, וכעת הולך להוביל את הצד הקולינרי של המקום, יחד עם אחיותיו. מעבר לרעיון הטבעוני, גם הקיימות באה לידי ביטוי כבר מהשיפוץ: "המקום שימש בעבר כבר והיה שחור בכל צורה אפשרית. את הכל שיפצנו בעצמנו ואין נקודה בחלל שהיד שלנו לא הגיעה לשם. אפילו אספנו כיסאות מהרחוב ושיפצנו אותם בעצמנו. רצינו ליצור חוויה של אוכל טבעוני בלי תחליפים של סייטן וטופו או חומרי גלם מעובדים, אלא לעשות שימוש בתוצרת טרייה של ירקות, קטניות ודגנים ובלי הטפות מוסר. לא תמצא פה שלטים של "בשר זה רצח" כך שגם קרניבורים יכולים לאכול פה טוב". בזכאים יגישו מנות בגודל בינוני שנועדו בעיקר לחלוקה ומדברים על תפריט משתנה עם כמה עוגנים. כך אפשר למצוא מנות כמו: גבעולים חציל בעגבניות חריפות, טחינה וחלה (38 שקלים), או סשימי אבוקדו (26 שקלים) - סשימי אבוקדו, בטטה ולימון חי. עוד מנה אידיאלית לחלוקה היא בורקס תרד ותפוח אדמה מיפו עם סלט קטן - בצק עלים אפוי ובו תרד מאודה במים עם תפוח אדמה בלאדי מיפו צרוב. זכאים בוטיק טבעוני - אלנבי 98, תל אביבגם קרניבורים מוזמנים. זכאים (צילום: הילה זכאים)

ג'סי ג'יימס: מסעדת שף וקייטרינג טבעוני חדש בראשון לציון

ממשיכים עם הגל הטבעוני.  קייטרינג שף חדש שקם לאחרונה בראשון לציון אמנם מבסס את מטבחו על מזון טבעוני, אבל מכניס בדלת האחורית לא מעט מנות בסגנון ה-food Raw. תכירו את ג'סי, קייטרינג ומטבח שף טבעוני, שמציע את מרכולתו באופן יום-יומי אותו ניתן להזמין בטלפון או במייל. "הייחוד שלנו הוא מטבח טבעוני בשיטות בישול וטכניקות מיוחדות שלמדנו ברחבי העולם", מסביר השף אסף מגן. "אנחנו מתמחים ברואו פוד, בטכניקות ייבוש והנבטה ובעצם אנחנו רוצים להראות שיש אוכל טבעוני ורואו פוד בכלל שהוא טעים. צריך לבוא לכאן עם ראש פתוח". לא תמצאו כאן מנות מטוגנות, אבל כן תוכלו למצוא תפריט משתנה על בסיס יומי ובו מנות כמו: קרקר הבית מאוסף זרעים (15/25 שקלים בהתאם לגודל), מרק תירס וחלב קוקוס (30/50 שקלים), אנטיפסטי מאודה, המבורגר אורז פרא (25/45 שקלים), לזניית תרד ואגוזי מלך בשמנת טופו (50/70 שקלים), ריזוטו ארבוריו מלא עם פטריות שימאג'י ומנגולד (40/60 שקלים) ועוד. הפתעה ניכרת גם בתפריט הקינוחים שמציע טירמיסו טבעוני (25 שקלים), פאי ופרלינים. ביום שישי, 19.4, יקיימו בג'סי סדנה טבעונית (150 שקלים) ובה יראו חלק משיטות הבישול הנהוגות במקום, יגלו את סודות המטבח הטבעוני, כיצד מרכיבים מזווה טבעוני, שיטות הנבטה וגידול ביתי, סודות השייק הירוק וכמובן - יסיימו בארוחה טבעונית גדולה. » פרטים נוספים בדף הפייסבוק של ג'סי - קייטרניג טבעוניקשה להאמין שזה טבעוני. קייטרינג ג'סי (צילום: יח"צ)

מונולוגים מהקישקע: האוכל היהודי תובע את עלבונו

אירועים שכאלה בדרך כלל לא עולים במדור האוכל, אבל אי אפשר שלא להתייחס להצגה חדשה "מונולוגים מהקישקע" - ששמה את האוכל האשכנזי במרכז ותובעת את עלבונו כאוכל אפרורי ומשעמם. הכל התחיל לפני שנה וחצי, כשהשחקן-זמר יוני אילת קיבל ליום הולדתו משני אנשים שונים את הספר "שמאלץ" מאת נלי אושרוב, ספר שעסק בסיפורים מאחורי המטבח היהודי המזרח אירופאי. "יש המון שירים על אוכל ביידיש", מספר אילת, "ראיתי איך כל פעם שאני מכניס למופע שלי שיר על אוכל הקהל מתרווח לאחור ויש לו דמעה בעין". הסיפור של היידיש והסיפור של האוכל היהודי הם זהים מבחינת אילת: את שניהם השליכה הציונות כעולם ישן וזיהתה אותם כקונוטציה לארכאיות ולשואה. אילת בילה חודשיים בוורשה וחזר עם המסקנה שתל אביב רק יכול להתקנא בחיי האוכל של פולין. הוא חזר אל הספר והפך אותו למחזה שעוסק במסע בעקבות המטבח היהודי המזרח אירופאי. "חזרתי אל הספר ,אל נילי אשרוב ואל שמיל הולנד שכתב את המתכונים וגיליתי שהוא הרבה יותר מספר מתכונים, יש בו פרגמנטים שמספרים על האוכל, וכבר ראיתי לנגד עיני את שם ההצגה - מונולוגים מהספר "שמאלץ", יחד עם מונולוגים מהספר "חמין" של שרי אנסקי ואפילו קטע מספרו של ג'ונתן ספרן פוייר - "לאכול בעלי חיים". אין מנה שפסחנו עליה. יש מונולוג על רגל קרושה, על קיגל, טשולנט וכמובן קישקע וגפילטע פיש".

יוני, איך לוקחים יידיש ואוכל יהודי ומדברים אל קהל שהוא בן 20 או 30?"אוכל מדבר לכולם, לא? חשוב להדגיש שעל אף הנוכחות של המחזה ביידישפיל, הטקסטים הם בעברית ורק השירים הם ביידיש. גם הליהוק הוא רק של שחקנים וזמרים צעירים. תיאטרון היידי מתקשר עם פיאות וזקנים מודבקים וכוריאוגרפיה של טוביה החולב, ואני רציתי לאוורר. כל הקאסט הוא בשנות ה-20 וה-30, וזה אומר משהו. ההצגה היא לא מוזיאון חי".

בהצגה שתעלה ב-18 באפריל בצוותא בתל אביב, משתתפים מלבד יוני אילת שכתב וביים, גם הזמר יונתן רוזן, ניב שפיר, רונית אשרי, עינת סגל כהן ועוד.מחזירים את הסקסיות ליידיש. מונולוגים מהקישקע (צילום: ינאי יחיאל)

סילביו: מביאים את אירופה לירמיהו אחרי תקופה שקטה, נראה שמתחם ירמיהו מתעורר מחדש. אחרי הפתיחה של המסעדה האסייתית קאזוקו ושיפודי ציפורה אקספרס שנפתחו בחודשיים האחרונים, מצטרפת מסעדת סילביו שמביאה איתה את מה שחסר לאזור אפוף בתי הקפה, הברים, סושי וחומוסיות - מסעדה אירופאית שכונתית. סילביו, שנפתחה בשבוע שעבר על ידי סילביו מינון ובראשה עומד בנו השף רודי מינון, באה למלא את החסר בכל האמור לפיין דיינינג במחירים הוגנים, כשהקונספט הוא קומפורט פוד עם אוכל מדויק. מינון, יליד ארגנטינה שחי שנים רבות בפריז כקולנוען החליט לפתוח מקום עם כל הדברים שהוא אוהב.

נדב דבוש, מנהל המקום, מה זה קומפורט פוד ואיך זה בא לידי ביטוי בתפריט?"קומפורט פוד זה אוכל מנחם כמובן, אבל לאוכל מנחם בארץ יצאה תדמית של אוכל זול. התפריט שלנו כולל מנות שסילביו אוהב וגורמות לו להרגיש בבית. תראה פה מנת מילנזה נפוליטנה (74 שקלים), שזו מנה של שניצל עוף עם רוטב עגבניות ובייקון ומוצרלה אפוי בתנור או מנת סילביו בפריז (62 שקלים), שזו קדרת שפונדרה וירקות שורש ברוטב יין אדום".

בצהריים ילבש סילביו סגנון שכונתי יותר ואילו בערב יכוסו השולחנות במפות לבנות ובכיוון אירופאי, אבל מדגישים את חשיבות המחירים ההוגנים והרצון למשוך את אנשי השכונה כמה וכמה פעמים בשבוע מבלי להינזק מדי בכיס. לפיכך בתפריט ינועו המנות הראשונות בין המחירים 27-43 שקלים, עם מנות כמו: כנפיים ללא עצמות, גבינת צד'ר אנגלית בציפוי פנקו על רוטב עגבניות, קלמרי בציפוי פריך עם איולי ועוד. לצמחונים יציעו פאי רועים (44 שקלים), או פטוצ'יני כמהין (56 שקלים). מחירי העיקריות ינוע בין 49 ל-89 שקלים עם מנות כמו: פילה סלמון על הפלנצ'ה או האנטריקוט של סילביו, כשכל המנות העיקריות מלוות בסלט עשבי תיבול, לחם מחמצת שנעשה במקום וחמאה. גם על תפריט יין גדול ונגיש עבדו פה בצורה מוקפדת מתוך כוונה "לשתות יין מצויין בזול".סילביו - ירמיהו 52, תל אביבנגיעות של אירופה. מסעדת סילביו (צילום: באדיבות המסעדה)

קפה ואמנות: דילנ'ס ארט גארדן קפה  

להיות מקום עם אוכל טוב ב-2013 זה כבר לא מספיק. בתי האוכל מנסים להביא לסועדים חוויה ואווירה עם ערך מוסף. אך אם רוב הזמן מדובר בעיקר באירועים מוזיקליים, קבלות שבת ואירוחי שף כזה או אחר, דילנ'ס ארט גארדן קפה מביא את הערך המוסף שלו בתרבות ואמנות. דילנ'ס נפתח בתחילת פברואר האחרון במטרה להיות מוסד תל אביבי מבוסס תרבות, שגם צד האוכל בו לא יוצא נפסד. הבעלים רועי ליבפלד וסער גולן החליטו לנצל את קרבת הקפה לגלריות של מרכז תל אביב ולתת במה לאמנים צעירים. "חשבנו איך נמשוך את אותו קהל שמגיע לגלריות? עם אמנות", אומר ליבפלד. "בהתחלה היה מאוד קשה למצוא אמנים אבל עם התצוגה הראשונה הם הבינו שזה מקום שבא לטובתם. כרגע יש תערוכות שממתינות בתור לחמישה חודשים הקרובים". ליבפלד, שבאמתחתו רזומה בברים של קפה מיכל, ביתא קפה, כתית ועוד, מופקד גם על הצד הקולינרי, שגם הוא, כמו האמנות, חורג מגרסת בית הקפה הרגילה: "הצד הקולינרי מתחלק לארוחות בוקר מעניינות, כמו שקשוקה עם פלפלים קלויים, חצילים, פטה וסומק, פיתות מקמח תירס שמגיע מדרום אמריקה, סלט קינואה שחורה, פסטות טריות שנעשות במקום, לזניית בשר מבוססת ראגו, ירקות שורש ומרלו". את לחמי ארוחת הבוקר מכין ליבפלד במקום, שהפכו בזמן הקצר שהמקום פתוח לחביבי תיירי האזור.

רועי, אז מי הוא דילנ'ס?"לסער ולי יש אהבה משותפת - קוראים לה בוב דילן".

דילנ'ס ארט גארדן קפה - פרישמן 20 א', תל אביב

» פותחים מקום חדש, משנים תפריט, מרחיבים פעילות, עושים אירוע מיוחד, ממנים שף חדש? דווחו לנו ואנחנו נספר לכולם   food.prod@mouse.co.il

*#