טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

חדשות אוכל: הסינגפורית והאסיאתית שתל אביב חיכתה להן

הסינגפורית החדשה של האחים ירזין, הפתיחה המצופה של מסעדת טאיזו, מנות אינדונזיות במינה טומיי, השכנה החדשה בשוק מחנה יהודה ועוד

תגובות

הקו האסייתי שהתחיל במהלך 2012 במסעדות כמו 44, דה באן ואואזיס, הפך למבול עם האנוי, טייגר לילי ווונג ממשיך כעת גם בטאיזו AsiaTerranean Kitchen , מסעדתו של השף הצעיר והמבטיח יובל בן נריה. טאיזו תפתח להרצה ביום ראשון הקרוב במגדלי לוינשטיין, אחרי לא מעט דחיות והמתנות עד שהשף היה שבע רצון מהתוצאה. בן נריה התחיל את צעדיו הראשונים במטבח של השף שלום קדוש במלון שרתון פלאזה (תחת ידיו עברו רבים וטובים, ביניהם גם ירון שלו ורפי כהן), שם אימץ את הגישה הקפדנית והמדויקת של קדוש לאוכל. במשך שנתיים עבד בן-נריה במטבח קלאסי וכשר ומשם החליט, כמו כל צעיר טיפוסי, לצאת לטייל בעולם. בשונה מהמוצ'ילר הממוצע, הוא בחר בטעימות וביקור בשווקים לצורך קבלת רעיונות לעתיד, מה שיוכיח את עצמו בהמשך. בהמשך, עבד במסעדת הרסטו-בר בירושלים למשך שנה וחצי, וברפאל במשך שנה, אך התחנה המשמעותית ביותר שלו היתה תחת השף יונתן רושפלד במסעדת הרברט סמואל. במשך ארבע שנים וחצי עבר בן-נריה לא מעט תפקידים במטבח: החל כטבח מן המניין, דרך סו שף ושנתיים כשף בפועל. לפני קצת יותר משנה פרש מהמסעדה במטרה לעבוד על טאיזו ואף יצא שוב למזרח על מנת להשתלם במטבחים המובילים בו. התוצאה הסופית של מסע הדילוגים במזרח היא אינטרפרטציה אישית ומקומית של בן נריה לאוכל הרחוב הנפוץ בהודו, סין, תאילנד, וייטנאם וקמבודיה. אנחנו מחזיקים אצבעות.

טאיזו - מגדל לוינשטיין, מנחם בגין 23, תל אביב

הכירו את אנג סו מיתון מיתון, אבל נדמה שבשבועות האחרונים אנחנו תחת מתקפת מסעדות חדשות, נוצצות וגם די יקרות שנופלות על תל אביב. אחרי הפתיחות של פופינה, אימפריאל וטייגר לילי, השבוע נפתחו שלושה מקומות חדשים של שפים ומסעדנים בעלי רקורד מרשים הנחשבים בענף המסעדנות כהבטחה גדולה. אחרי זמן רב של שמועות ודחיות, סוף סוף נפתחה אתמול (יום שלישי) לקהל מסעדת אנג סו, מסעדה סינגפורית מבית היוצר של האחים ירזין (קפה איטליה, טאפאס בשוק). הירזינים עוד לא הספיקו לנוח על זרי הדפנה של הטאקרייה, המקסיקנית שפתחו בחודש דצמבר בשולי מתחם גן החשמל, וכבר פתחו מקום נוסף שמתמחה במטבח הסינגפורי, מטבח אלמוני לרוב הישראלים. לצורך כך, שיתפו האחים פעולה יחד עם השף אנג סו. סו, יליד סינגפור, הבין שתהילת מטבחי אסיה שמורה במקרה הטוב למטבח הסיני והתאילנדי, וחלם לחשוף לעולם מטבח לא מוכר אך מעניין לא פחות. החלום השני שלו היה לפתוח מסעדה מחוץ לסינגפור - וכעת שני החלומות רוקמים עור וגידים ועוד בישראל. הוא חבר אל הירזינים ויצר תפריט סינגפורי אותנטי עם תבשילים כמו ברווז בבישול ארוך, קארי דגים, כיסוני בשר, אומלט סינגפורי וגם כמה מנות ממדינות הסביבה כמו ספרינג רול וייטנאמי או סלט פפאיה תאילנדי. סו חי בארץ כבר שלוש שנים ומתכוון לשמור על המתכונים נאמנים כמה שיותר למקור על ידי הבאת חומרי הגלם מסינגפור.

אנג סו - בוגרשוב 34, תל אביבשני חלומות במסעדה אחת. אנג סו (צילום: אורן זיו)

מה אוכלים במטבח האינדונזי?

אחרי המטבחים האסיאתים הנ"ל אנחנו מקבלים גם אותות מהמטבח האינדונזי, והפעם מחוץ לתל אביב. מסעדת מינה טומיי החיפאית, שהביאה עד כה מנות מחמישה מטבחים אסייתיים (הודו, וייטנאם, תאילנד, יפן וקוריאה) מוסיפה כעת מטבח שישי למסעדה - המטבח האינדונזי. "לפני שנתיים וחצי עשיתי מטבח וייטנאמי וקוריאני, עוד לפני שהם הפכו לפופולריים והקהל אהב אותם מאוד, אז אין סיבה שהוא לא יתחבר למטבח האינדונזי", אומר שף המסעדה משה בדישי.

מה מאפיין את המטבח האינדונזי?"קודם כל יש לו טכניקות בישול שאין בשום מטבח אחר, למשל אוטק אוטק - עטיפה של דג בעלי בננה שנצלה על גריל פחמים, שנותנת טעמים מיוחדים. המטבח עושה גם שימוש רחב בתבלינים, כמו כורכום, כמון, הל ואניס. המון תבשילים מתחילים עם משחת תבלינים, כמו הסמבל - רוטב חריף המבוסס על פלפל צ'ילי ופלפלים ירוקים חריפים מוחמצים, או שימוש רחב במרינדות על בסיס קוקוס מגורד שעוזר לרכך את הבשר וגם נותן לו טעם עדין של קוקוס, וכמובן - האורז".

על מנת להיחשף אל הטעמים, שיטות הבישול והתבלינים, יצר השף בדישי מנות כמו: אפוק אפוק - כיסוני בצק פריך במילוי בשר קצוץ, תפוחי אדמה, קארי, עשבי תיבול, ג'ינג'ר וסמבל צ'ילי אדום (37 שקלים); אייאם גורנג בומבו - נתחי פרגית במרינדת תבלינים וקוקוס טחון, עטופים בקדאיף ורוטב תמרהינדי (59 שקלים); קבב אינדונזי - עם תבלינים ארומטיים, סמבל סאטאטי, רוטב תמרהינדי ואורז לבן (59 שקלים); סמבל חצילים ובקר - חצילים מטוגנים עם כורכום, קארי, חלב קוקוס, צ'ילי, נצרי במבוק ובקר עם אורז לבן (64 שקלים); קוד אוטק אוטק - דג קוד במרינדה עטוף עלה בננה, צלוי בגריל עם למון גראס, תבלינים, ביצי סלמון, קוקוס, סלט לבבות דקל וירקות (68 שקלים); נאזי גורנג - אורז מוקפץ עם שורש כורכום, עוף, עגבניות, צ'ילי, שרימפס וקרופוקים (79 שקלים);וקינוח של יורפ פיזאנג - בננות מאודות בציפוי קוקוס לבן, גלידת וניל, בוטנים מלוחים ברוטב טופי (37 שקלים). לאינדונזיה אולי קשה להגיע, אבל דרך חיפה זה נראה קרוב מתמיד.מינה טומיי - פלימן 8, מרכז קסטרא, חיפהאין סיבה שהקהל לא יתחבר. אוטק אוטק (צילום: בועז לביא)

סניף שני לביר מרקט

בשוק הכרמל יש הרבה מאוד סוגים של באסטות. יש באסטה של בגדים, באסטה של דגים, בשר וירקות, בורקסים וכלי בית והחל מהשבוע יש גם באסטה של בירה. אחרי שניסו בהצלחה את נמל יפו החליטו הבעלים של הביר מרקט לפתוח סניף שני ולמקם אותו בשוק הכרמל. הביר מרקט שואף להיות חלון הראווה הגדול ביותר של מבשלות הבירה הישראליות הקטנות, אלו שזוכות לפחות יחסי ציבור ולפיכך מוכרים כאן כ-90 בירות בוטיק, מרמת הגולן ועד הנגב מכל סגנון וסוג. מעבר לעובדה שניתן לרכוש כאן בירות הביתה, הביר מרקט ייפתח עם בר קטן, עליו ניתן יהיה לשתות את כל הבירות הישראליות מבקבוקים ואת בירת הבית, כרמל פייל אייל, מהברז. כיאה לבר קטן בשוק יוגשו לצד הבירות גם מנות קטנות וזולות של דגים מלוחים, בשרים קרים ועוד.

רותם בר אילן, למה דווקא בשווקים?"אנחנו ביר מרקט, אנחנו באסטה של בירות ורוצים להגיע למקומות שאנשים פחות מורגלים בבירות. המטרה שלנו היא לחשוף את הבירות. אנחנו אידיאליסטים".

יש סיכוי שנראה אתכם בשוק התקווה?"אנחנו בדילמה ובהרהורים ובודקים כרגע את השטח, אבל בהחלט יש סיכוי".

ביר מרקט - רמב"ם 1, תל אביבתפסתי ראש בשוק. ביר מרקט (צילום: יח"צ)

שותים גם במחנה יהודה

שוק מחנה יהודה הוא כבר מזמן מתחם הבילוי והקולינריה של ירושלים. אל המתחם מצטרפת כעת  השכנה, בר שהוקם על ידי שישה שותפים ירושלמים כשכל אחד מהם מגיע מתחום עיסוק שונה, אבל מוצאים נקודות השקה ברצון ליצור חווית בילוי אלטרנטיבית שמשלבת בין השמרנות הירושלמית לדינמיות של השוק. על מנת לעמוד במטרה ובחזון החליטו השותפים כי השינוי יתחיל בעיצוב. לא עוד בר שמעוצב באווירת השוק, אלא נגיעות דווקא יותר מודרניות עם טוויסט סליזי. מעבר לאווירה ולעיצוב, שמים בשכנה דגש על האלכוהול שכולל בין היתר לימונצ'לו ביתי שנעשה במקום, ערק בטעמים ומבחר לא קטן של בירות מהחבית ומבקבוקים. כל זה לא עובד בלי אוכל ומנות טאפאס קטנות שהולכות ליד. כמו לא מעט מקומות בשוק שסגורים בשישי בלילה, חוגגים כאן את כניסת השבת כבר בצהריים במסורת של "ג'אז & ג'חנון", שכשמה כן היא - שילוב בין הופעות ג'אז של הרכבים מתחלפים לבין ג'חנון תימני קלאסי עד כניסת שבת.

השכנה - בית יעקב 11, שוק מחנה יהודה, ירושליםסליז ירושלמי. השכנה (צילום: יח"צ)

חכמת ההמונים מול חכמת המבקרים

עם כל הכבוד לחכמת ההמונים, הנה אתר שגם עושה כבוד למבקרי האוכל, לחך ולהשכלה שלהם, לביקורות האוכל המסורתיות וגם מדרג את המסעדות הטובות בארץ. תכירו את אתר "טבלת המבקרים" שהושק אתמול וכבר מצליח לעורר הדים. האתר שנבנה על ידי הסטודיו לעיצוב RSVP נולד כשחברי הסטודיו חיפשו בטריפאדווייזר מיהי המסעדה הטובה ביותר בתל אביב. התוצאה המפתיעה היתה אבו חסן. "על אף אהבתנו הרבה לאבו חסן ועם כל הכבוד, זאת לא המסעדה הכי טובה בתל אביב", מספר ניב פרחי מנכ"ל החברה ומיוזמי האתר. "זה גרם לנו להבין שתוכן גולשים הוא לא ממש מדויק ולא תמיד אמין, מה גם שאם אתה צולל לרשת אתה מגלה המון אינדקסים ותוכן שיווקי, אז הבנו שמבקרי האוכל הם עדיין האוטוריטה שנותנת כבוד לאוכל".

מה בדיוק עושה האתר?"החלטנו ליצור אתר שמבוסס על מבקרי האוכל בעיתונים הגדולים והמגזינים עם אינטגרציה. החלטנו לקחת כמה ביקורות על כל מסעדה, עד שנה וחצי אחורה, יחד עם חמישה בלוגרים רציניים מתחום האוכל, שאנחנו יודעים שהם עושים עבודתם נאמנה. אנחנו משקללים את הגורמים יחד וכל ביקורת מקבלת ציון".

כמה ביקורות יש לכל מקום?"בשלב הזה, שכן רק אתמול האתר הושק, יש 3-5 ביקורות כשכל פעם ישוקללו העדכניות ביותר, ביניהן אנחנו עושים ממוצע ומפרסמים אותו. בינתיים קיבלנו פידבקים מעולים וזה רץ חזק ברשת, גם קיבלנו הצעות מהגולשים להפוך את זה ליותר אינדקסי, עם מידע כמו איפה מותר לעשן ואיפה לא, תפריט וכדומה. אולי נשלב את זה בעתיד".

כקריטריון כניסה לאתר, מוצגות מסעדות שקיבלו שלושה כוכבים ומעלה בלבד. אז מי הן המסעדות המדורגות בראש טבלת המבקרים? במקום הראשון מדורגת מסעדת טוטו עם הציון 4.7 ואחריה צועדות מול ים עם ציון 4.5 ואלבה עם ציון 4.4. בהמשך העשיריה מדורגות ברטי, מסה, מזללה, קימל, יאקימונו, רפאל וכתית. רוצים לבדוק מי עוד ברשימה? לחצו כאן.

*#