טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

חדשות אוכל: איך טועמים יין בחשיכה?

ערב טעימת יינות יתקיים במסעדת בלק אאוט בחשיכה מוחלטת. וגם: מושיק רוט מקבל שני כוכבי מישלן, בר קובני חדש בתל אביב, שטרן 1 פותח סניף שני, הננה בר מתחדשת ומחדשת והאם קפה בתיה עומד להפתח מחדש?

תגובות

יקבי רמת הגולן עלו מזמן על העובדה שמרבית צרכני היין הגדולים בארץ הם מעל גיל 40. זו הסיבה שהם החליטו לפני שנה להשיק את קפסולה, מועדון הצעירים שלהם שאמור לקרב את הקהל הצעיר יותר (עד גיל 40) לתרבות היין. המחשבה מאחורי הדבר לוותה בהרבה מאוד רעיונות, כשלבסוף הבינו שדרך החוויה הנכונה (דהיינו מוזיקה ואירועים קולינריים) אפשר לקרב את הצעירים ולהכיר להם יינות. חברי המועדון (אגב, תנאי הכניסה הוא הגיל בלבד) מקבלים כרטיס חבר המקנה לאוחז בו הטבות והנחות בחנויות יין ובמסעדות שונות ברחבי הארץ. חוץ מזה לב העניין הוא האירועים הקולינריים, סדנאות יין, מסיבות יין, מפגשים עם מרצים אורחים מתחום היין וסיורים מקצועיים. בשנה האחרונה קיים המועדון ערבי קונספט קולינריים, ומחר בערב (29 בנובמבר בשעה 20:30) יקיימו ערב נוסף חוויתי במיוחד - טעימת יין וארוחה בחושך במסעדת בלאק אאוט במרכז נא לגעת בנמל יפו. את הערב יתחילו בנשנושים כשלצידם תתחיל לגימה מיין גמלא השמורה ברוט. לאחר מכן יוגשו מנות השף של מסעדת בלק אאוט יחד עם טעימה רוחבית של יינות נוספים מהיקב, כשהקונספט הוא חווית החושים שמתחדדים בחושך - גם טעימת יין וגם ארוחה שלמה. עלות הארוחה והטעימות הם 130 שקלים. אם כל זה עשה לכם חשק להצטרף למועדון ולקבל עדכונים עליו - ההצטרפות מתבצעת באמצעות גלויות הרשמה באירועים וכן בדף "הקפסולה" בפייסבוק.היכן: בלאק אאוט - מרכז נע לגעת, רציף העלייה השנייה, נמל יפומתי: יום חמישי, 29.11, 20:30מחיר: 130 שקלים לסועד סוג אחר של דייט בחשיכה. מרכז נא לגעת (צילום: יח"צ)קפה בתיה חוזר לפעילות רגע לפני ראש השנה האחרון גילינו בתדהמה כי המוסד הקולינרי הוותיק קפה בתיה סוגר את שעריו, אחרי כ-70 שנות פעילות בפינת הרחובות דיזנגוף וארלוזורוב כיוון שהבניין בו שכנה המסעדה אמור להפוך למלון בוטיק, ומה למלון בוטיק ולמסעדה יהודית בת 70? השבוע נודע למערכת עכבר העיר שהמסעדה תפתח מחדש במהלך חודש דצמבר ברחוב החשמונאים 95, במקום בו פעלו סניפי קפה קפה ודיינר 95. קפה בתיה נפתח בשנת 1941 על ידי בתיה יום-טוב ומאז פעל בפינת הרחובות דיזנגוף וארלוזורוב, כשהוא נותן מענה לנהגי דן שהגיעו בזמנו אל המוסך שפעל בסמוך. עם התפתחות רחוב דיזינגוף לאורך השנים הלך וצבר המקום תאוצה כמעוז הבוהמה שבאה לאכול מהשניצלים, ראש הדג, הרגל הקרושה והקרעפלעך של בתיה ממתכונים שקיבלה מאמה. בשנים האחרונות העבירה בתיה את שרביט ניהול אל הדור הבא, אל ביתה מירי יום טוב-חכם שניהלה אותה עד הסגירה ותמשיך במיקום החדש. המסעדה החדשה עתידה לחזור ולהגיש את מנות הדגל של בתיה ואת התפריט האהוב. שיהיה בהצלחה. היא חוזרת. הקיר של קפה בתיה, המודל הישן (צילום: אורן זיו)מה קורה במטבח של ננה? 13 שנים הן נצח בחיים של מסעדות ובכל מקרה - לא משהו שהולך ברגל. גולן דור, שפתח את ננה לפני 13 שנה, הרגיש שזה הזמן המתאים ביותר למתיחת פנים, גם אם אתה מחזיק באחת המסעדות היפות והרומנטיות ביותר בתל אביב. לצורך מתיחת הפנים ננה עברה לא רק שיפוץ מהותי במראה החיצוני שלה, אלא כללה גם שינוי מאסיבי בהרכב המטבח, ולצורך העניין אסף דור צוות של כוכבי מטבח מבטיחים מכל השמות הגדולים מסביב – מכתית והמזללה, דרך הסושיאל קלאב ועד צפון אברקסס, כאשר בראש המטבח הוצב השף גיא פנחסי שבאמתחתו כברת דרך ארוכה תחת חינוכו של מאיר אדוני בכתית וגם במיזללה. פנחסי בנה תפריט חדש מהיסוד וממצב את ננה כביסטרו אורבני עדכני, עם קו יצירתי ואישי. ומה בתפריט החדש? בראשונות יצר פנחסי מנות כמו: ריזוטו פטריות וערמונים (62 שקלים), קונסומה עגבניות שרי צלויות בשום, פלפל חריף ושקדי גזר (38 שקלים), מנה של ירקות שורש בשיטות בישול שונות יחד עם גבינת סטילטון ואגוזי ברזיל (58 שקלים), קרפצ'יו דג עם קרם תמרים, צ'ילי, עגבניות קונקסה, פקאן ובזיליקום (58 שקלים) ועוד. במנות העיקריות אפשר למצוא שתי מנות טורטליני – האחת צמחונית במילוי זוקיני, גבינת עיזים, ריקוטה וקרם כרובית (75 שקלים) והשנייה במילוי בשר בקר וצימוקים (75 שקלים). עוד בעיקריות ניוקי Blue lip צרוב בחמאה ויין לבן עם ירקות ירוקים וצנוברים (85 שקלים), לחי צלוי עם ירקות שורש, על תבשיל חומוס, עגבניות, צ'ילי ועשבי תיבול (98 שקלים), חזה אווז פרוס על קרם ארטישוק ירושלמי עם שומר צלוי ותפוח עץ צרוב (102 שקלים). מלבד צוות המטבח החדש גייס דור את מנהל הבר גיל סבן (לשעבר קפה אירופה) שינצח על הבר ועל תפריט היין והאלכוהול. עכשיו כל מה שנותר לכם לעשות זה להצטייד בערב חורפי ולתפוס מקום מול הקמין עם כוס יין.ננה בר -  אחד העם 1, נווה צדק, תל אביב תתחדשו. ננה בר (צילום: דניאל לילה)כוכב אחד מעז: שני מישלן למושיק רוט כשבארץ אנחנו עוד חולמים ומשתוקקים לכוכב מישלן ראשון (שעדיין לא נראה באופק), קוטף לו השף הישראלי מושיק רוט החי בהולנד שני כוכבי מישלן כמו כלום, במסעדתו החדשה samhoud places&, וזאת לא הפעם הראשונה. ב-2005 זכה רוט בכוכב מישלן ראשון על מסעדתו T Brouwerskolkje וב-2008 זכה רוט בכוכב מישלן שני למסעדה שנסגרה באפריל 2012. באוגוסט האחרון פתח השף את &samhoud places באמסטרדם יחד עם היזם ומומחה השירות סאלם סאמהוד, כשהחזון, ההשראה והקונספט נולדו בהמשך לקו החברתי של סאמהוד - כלומר הגסטרונומיה היא גורם המאחד בין אנשים, מקרבת לבבות ותביא לעתיד טוב יותר. המטרה (השאפתנית) הסופית היא לפתוח חמש מסעדות כאלה ברחבי העולם. המטרה של רוט בכל הסיפור הזה היא לתרגם את החזון הערטילאי למציאות קולינרית. כמו במסעדתו הראשונה גם בזו הנוכחית לא נפקד מקומו של העיצוב יוצא הדופן של המסעדה וכמובן – הנגיעות המולקולריות של השף. ביום שני השבוע פרסמו מישלן כי מניין המסעדות המחזיקות בשני כוכבים בהולנד עלה ל-18 במדריך 2013, שצפוי לצאת בשבוע הבא. השופטים הכריזו כי "במסעדה האופנתית החדשה שלו באמסטרדם, מושיק רוט הצליח להתאים את רמת האיכות שלו מסעדת שני הכוכבים הקודמת שלו". צוות המסעדה הגיב בדף הפייסבוק: "אנחנו שמחים מאוד וגאים להודיע כי זכינו ב-2 כוכבי מישלן! תודה לצוות המדהים שלנו שבזכותו הצלחנו להשיג את זה. כוכבי מישלן נותנים תמריץ גדול להמשיך במימוש החלומות שלנו: לתת לגסטרונומיה לעולם על ידי השראה וחיבור בין אנשים".

גיא שבח מכיר את המטבח הלטיני מלפני ומלפנים אחרי ששטף את העיר עם לה צ'אמפה. כעת הוא חובר אל אנשי העסקים מוטי מערבי ורמי אורדן, שבכלל סוחבים רומן ארוך עם קובה ויחד עם חואן לואיס גונזלס הם החליטו לפתוח בשבוע שעבר את אלמה דה קובה, ובעברית - הנשמה של קובה. זה לא הניסיון הראשון בארץ להביא את המטבח הקובני אל האנשים, מתוך מחשבה שאם טאפאס ברים הם להיט גדול, אין סיבה שקובה לא תתפוס. ולכן, אלמה דה קובה תגיש תפריט המתבסס על המטבח הקובני הלא ממש מוכר כאן ותתבסס גם על חלק בלתי נפרד מקובה - האווירה, האלכוהול והמוזיקה של הוואנה.גיא שבח, אלמה דה קובה היא הלה צ'אמפה הבאה? "אמנם אי אפשר להתכחש לעובדה שקובה היא מדינה לטינית, אבל יש לה אופי וטמפרמנט משלה ולכן הקשר בין אלמה דה קובה לבין לה צ'אמפה הוא כמעט מקרי. בתור מי שחי בספרד וניהל בה מסעדה, יש לי קשר עמוק לעולם הלטיני, והמטבח של לה צ'אמפה הוא אבן יסוד קולינרית במטבח של אלמה דה קובה. ההתרחבות תמיד נלקחת בחשבון, ואני יכול רק לאחל שהרום של הוואנה קלאב יהפוך לקאווה הבאה של תל אביב. כרגע אנחנו מתמקדים במה שיש ועל ההמשך נחשוב מאניינה, כמו שאומרים הלטיניים".איך היית מגדיר את הקונספט של המקום?"הקונספט הוא בר קובני כמו שצריך, שזה אומר: המוחיטו והדאקירי הכי טובים שיש, אוכל קובני מצוין, שירות אמיתי ותשומת לב למסורת הקובנית שכוללת מוזיקה וקצב סוחפים, אווירה שאין באף מקום אחר וכמובן סיגרים איכותיים. בנוסף מדי יום שני תיערך במקום הופעה חיה עם זמרים ונגנים, כמו בברים הקובניים שבארץ המקור".אם כבר מדברים על אלכוהול, אלמה דה קובה בהחלט עושה כבוד למשקאות האופייניים והקלאסיים של ארץ האם. אפשר למצוא כאן את המוחיטו (המשקה הלאומי של קובה) בשלל גרסאות, על בסיס "הוואנה קלאב" - הרום הרשמי של קובה. לצד תפריט המוחיטו יקדישו כאן מקום נרחב גם לקוקטיילים שיתכתבו עם הרוח וחומרי הגלם הקובניים. עכשיו בואו נדבר על המטבח. אנשי אלמה דה קובה החליטו לערוך היכרות לחך הישראלי עם כמה מנות קובניות המבוססות על מתכונים שעברו מדור לדור במשפחתו של השותף חואן, שבעצמו עלה מקובה לפני 11 שנים. מנות נוספות הושפעו מהרוח הקריבית והמטבח הלטיני ועברו כולן התאמה לחך המקומי. כך אפשר לערוך פה היכרות עם מנות אותנטיות כמו רופה-ויאחה - מנת פועלים קובנית של בשר בקר מוקפץ במחבת עם ירקות ותבלינים (54 שקלים), קרוקטאס פארטאגס במילוי חמון ושפק עם מטבל גבינה כחולה (47 שקלים), טאמלס - עלי תירס מאודים וממולאים בצ'וריסו (31 שקלים), לומיטו גוואנטאנמו - סטייק דק מבשר לבן או בשר סינטה על מצע פטריות (48 שקלים) וקינוחים כמו אורז קון לצ'ה דה סנטיאגו - מנה מסורתית של פודינג אורז מתוק (29 שקלים) ופרוסות פלנטיין צלויות בחמאה ורום עם דולצ'ה דה לצ'ה (42 שקלים). אלמה דה קובה מצטרפת אל דונקי ואל קונחו שנפתחו לאחרונה ויחד הם ינסו לגרום לקהל הישראלי להתאהב סוף סוף במטבח הלטיני של מרכז ודרום אמריקה. האמת? הגיע הזמן.

אלמה דה קובה - הארבעה 16, תל אביב

 לאכול כמו קסטרו. אלמה דה קובה (צילום: מוטי מערבי)שטרן 2 מביא את פלורנטין ליפו בדצמבר 2009 הגיח לעולם שטרן 1 שנקרא על שום מיקומו בכתובת הנ"ל, והיה לאחד הברים המצליחים בפלורנטין. את ההצלחה אפשר לזקוף לזכות העובדה ששטרן 1 הצליח להביא אל לב השכונה כמות נאה של ברזי בירה יחד עם תפריט שמתכתב בדיוק עם כל מה שטעים ליד. כעת, בעוד הבן הבכור חוגג בקרוב יום הולדת שלוש, נולד לו אח צעיר שיישא את השם שטרן 2, כשהמיקום הנבחר הפעם הוא רחוב עולי ציון ביפו, זאת אומרת שוק הפשפשים. "שטרן 2 הוא בעצם אח קטן של שטרן 1", אומר חנן רביב בעל המקומות. "תפריט האוכל דומה אחד לאחד בין שני המקומות, אבל העיצוב מזכיר זה את זה, כששטרן 2 קצת נקי ובהיר יותר כיוון שהוא הולך להיות פתוח גם בשעות היום בסופי שבוע".

מה לפלורנטין וליפו?"הבאנו את הפאסון הפלורנטיני ליפו. יש ברים מגניבים אזור, אבל כבר אין בהם שכונתיות. אנחנו מנסים להכניס קצת שכונה ליפו. רק התחלנו וכבר תושבים פה אומרים לנו: 'הגעתם אלינו? סוף סוף יש לנו בר ביפו שהוא שלנו'. אנשים מגיעים לבלות ביפו, אבל מה עם בית ליפואים? שטרן רוצה להיות להם בית".

כמו האח הגדול, הקו המנחה של שטרן 2 הוא להמשיך להיות בר בירות מוביל, עם מיקוד על 3-4 ברזי בירות מרחבי העולם ועוד כעשרה ברזים של בירות ישראליות, ביניהן: בזלת, מלכה, שפירא, אלכסנדר, טייבה, דובים ועוד. מעבר לזה, לשטרן 2 יש גם קומת לאונג' והשקעה ניכרת בסאונד שיבוא לידי ביטוי גם ברחבה הגדולה מחוץ לבר. אמנם תפריט האוכל זהה בין שני השטרנים, אבל זה הצעיר עומד להציע בקרוב גם ארוחות בוקר בסופי שבוע שיכללו לא מעט דברים שהם הכל מלבד ארוחת בוקר יפואית, כמו שקשוקה מרגז, פריטטה נקניקים, קרואסון האם וביצת עין ועוד. יחד עם ארוחות הבוקר תושק גם הטברנה של נרי, הברמן המיתולוגי של שטרן 1, שיקיים בכל שישי בצהריים הפנינג יווני לכבוד קבלת השבת. ביום שבת הקרוב תתקיים כאן מסיבת ההשקה החל משעות הצהריים. תבואו מוכנים לכמות אלכוהול גדולה.שטרן 2 -  עולי ציון 7, יפו מרווח ולבן יותר. שטרן 2 (צילום: באדיבות שטרן 2)

בערים הגדולות בעולם ארוחות בסגנון Underground kitchen, כמו גם מסעדות פופ אפ או הלהיט האחרון בו אנשים פרטיים מבשלים ארוחות גורמה אצלם בבית, הם עניין שבשגרה, אבל לאחרונה חדר הגל גם לארץ ואפשר לראות זאת בכמות האנשים הגדולה מאוד שנרשמת לארוחות EatWith. לא הרבה אנשים יודעים את זה, אבל צלם האוכל דן לב הוא גם בשלן בחסד ועוד לפני שזה הפך ללהיט, קיים בסטודיו שלו ליין של ארוחות מחתרתיות בקונספט משתנה בו לא רק האוכל מהווה את לב החוויה אלא גם הישיבה של אנשים זרים סביב שולחן אחד. כעת, כשהקונספט כבר מוכר יותר, חוזר לב לליין הארוחות המחתרתיות וישיק מחדש בשבוע הבא (ב-6 בדצמבר ואחר כך גם ב-20 בדצמבר) את ליין 202 שלו יחד עם השף הפרטי רועי צדוק, כשהקונספט הקולינרי של הערב יהיה ארוחה יוונית על טהרת פירות הים עם מתכונים של השניים. למי שביקר בעבר בארוחות של לב יודע שלטובת הארוחה יש להצטייד בשלוש שעות פנויות ובהרבה מקום בקיבה, שכן מדובר בארוחה של שמונה מנות, קינוחים ואלכוהול חופשי, כשהפעם מדובר ביין ובאוזו כמובן. בצד הקולינרי אפשר יהיה לטעום מנות כמו סלט שרימפס ועוף עם אספרגוס ושעועית ברוטב צדפות, סופלקי פתוח עם טחינה מעודנת על פיתה קראסט, סלט קלאמרי עם עדשים שחורות ויוגורט, פילה דג על ריזוטו ארטישוק ועוד כמה הפתעות ששומרים השניים בשרוול. המחיר של ארוחה כזאת יעלה 280 שקלים לאדם, או 500 שקלים לזוג. כיאה לארוחה מחרתית על מנת להגיע אליה ולקבל את הכתובת יש להירשם מראש בטלפון 0525113408, או במייל: 202tlv@gmail.com. תספרו לנו אחר כך איך היה.

פותחים מקום חדש, משנים את התפריט, מרחיבים פעילות, עושים אירוע מיוחד, ממנים שף חדש, או חס וחלילה סוגרים? דווחו לנו ואנחנו נספר את זה לכולם - food.prod@mouse.co.il

*#