בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

שנה רעה לאנינים: שורה של מכות טבע הזניקו את מחירי המנות הצרפתיות הקלאסיות

כריסמס יקר. התייקרות חדה במחירי הקרואסונים, כבד אווז והחלזונות בצרפת. הנחמה: פירות ים

תגובות
מדפים ריקים במרכול בניס, לפני כחודש
ERIC GAILLARD/רויטרס

עונת החגים הנוצריים של סוף השנה תחתום שנה קולינרית עגומה ויקרה במיוחד בצרפת, בין השאר עקב מחסור חריף בחמאה, בצורת ומותן של להקות אווזים רבות משפעת עופות. התוצאה היא עליית מחירים של קרואסונים ומאפי חמאה, לצד התייקרות של מעדנים אחרים מן המטבח הצרפתי, כמו כבד אווז, חלזונות וביצים.

באופן מסורתי, עונת החגים היא חלון ראווה להפגנת מומחיות קולינרית, ולפי נתוני חברת האשראי הצרפתית Cofidis, משקי בית בצרפת מוציאים בממוצע 130 אירו (540 שקל) על ארוחת ערב חג המולד. זוהי לכן תקופה קריטית לא רק לקונים אלא גם לספקים ולמוכרים, ובהם ברנז'יס, שוק המזון הטרי הגדול בעולם הממוקם מדרום לפריז (ושטחו גדול יותר מכל מונקו), וסיטונאים שרבע מהמכירות השנתיות שלהם מתבצעות בחודש דצמבר.

המבחן הגדול לגובה המחירים עשוי להיות הפוּאה גרה, כבד אווז או ברווז מפוטם, מעדן פופולרי במטבח הצרפתי. מחיריו התייקרו השנה בלא פחות מ–30 אחוזים לעומת השנה שעברה בעקבות משבר שפעת העופות באירופה בכלל ובצרפת בפרט. "בדרך כלל, היינו מקבלים מהספקים שלנו בין 200 ל–250 אריזות של פוּאה גרה מדי יום", אומר ברונו קורילו, מנהל בחברת Eurovolailles המפיצה מוצרי עוף. "היום אנחנו עומדים על 120 אריזות בשבוע".

מפעל לייצור חמאה בצרפת
STEPHANE MAHE/רויטרס

זו השנה השנייה ברציפות שבה תעשיית הפואה גרה סופגת מכה עקב שפעת העופות. מיון והמתה של מיליוני ברווזים ואווזים חולים, פירושו שעל החברות להשעות את הייצור לתקופות של עד עשרה חודשים. היצרנים מעריכים כי בהשוואה ל–2015, תפוקת המעדן המבוקש תהיה נמוכה השנה ב-44%.

אשר לחלזונות — יותר ממחצית המכירות השנתיות שלהם בצרפת הן בתקופת החגים, וגם שם צפויה עליית מחירים חדה, בשל המילוי העשיר בחמאה שלהם. מחירי החמאה הכפילו את עצמם השנה בשל מחסור באספקה ברחבי העולם, ויצרו בין השאר מתח בין ספקים לקמעונאים בשאלה מי אמור לספוג את עליית המחירים. לפי יאן ברסון, מנכ"ל החברה הסיטונאית למזון גורמה Dispere, מחיריהם של חלזונות בחמאה ושום, מנה צרפתית חגיגית, צפויים להתייקר לפחות בעשרה אחוזים בחג המולד הקרוב, ואולי יותר.

עליית מחירי החמאה וגם הביצים — שהושפעו מצמצום בהיצע עקב חשש מזיהום כימי — מצביעה על אפשרות שיתייקרו גם קינוחי חג צרפתיים איקוניים כמו עוגת השוקולד "בול עץ חג המולד" ("Bûche de Noël") או "עוגת המלך" המסורתית והממולאת (Galette des Rois").

בנוסף לכל אלה, פוּדיז, חובבי אוכל צרפתים ואנינים אחרים ייאלצו כנראה לבלוע מחירים גבוהים כדי ליהנות גם מכמהין שחורות, עוד מעדן חגיגי שהבצורת בדרום צרפת פגעה בגידולו. ולכך יש להוסיף את התייקרות מחירי היין הצרפתי, בשל תפוקה נמוכה ביותר השנה.

נחמה מסוימת אפשר יהיה למצוא בשפע פירות הים השנה. כמות דגי הסלמון למשל, שבשנה שעברה פחתה עקב מחלה, צפויה להתייצב השנה. כך גם באשר לצדפות ואויסטרים, ובסקאלופס אף נתפסה השנה כמות שיא לאורך החוף הצפון־מערבי של צרפת — שלל גדול פי ארבעה ממוצע העשור האחרון, כך לפי סוכנות המחקר הימי Ifermer.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו