בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מדריך מישלן החדש בצרפת: יותר אחווה משוויון

57 מסעדות חדשות בצרפת עוטרו השנה בכוכבי מישלן, אולם רק שתיים מהן מנוהלות על ידי נשים. כעת, הבמאית וראן פרדיאני מציתה קמפיין תחת התיוג #MichelinToo שמטרתו לשנות פני הדברים

12תגובות
פאני ריי
AFP

נדמה שדבר אינו מייצג את המטבח הצרפתי המסורתי יותר ממדריך מישלן, שכוכביו הנכספים יכולים לרומם או להשפיל מסעדות בכל רחבי תבל. המדריך שפורסם השנה התנגש עם קמפיין MeToo#, מפני שמבין 57 המסעדות שעוטרו בכוכבים חדשים, רק שתיים מנוהלות על ידי שפיות.

"הרגשתי ממש מזועזעת וכועסת, מפני שכבר שנים איננו מבינות מדוע בין 50 הכוכבים החדשים אין נשים, או שיש רק נשים מעטות", אמרה הבמאית וראן פרדיאני (Vérane Frédiani), שיצרה סרט שעוסק בחיפוש אחר שפיות בעולם.

פרדיאני צייצה בטוויטר תחת האשטאג #MichelinToo. כוונתה לא היתה לצאת נגד הטרדה מינית במטבחי מסעדות – אף על פי שלא חסרים מעשים כאלה בין הסירים ותנורי האפייה – אלא להאשים את המדריך המקודש בגישה שלדעתה מבטאת זלזול רב שנים בנשים.

שתי השפיות שעוטרו בכוכבי מישלן השנה מביאות את סך הנשים שזכו בכבוד ל-16. בסך הכל יש בצרפת 621 מסעדות המתהדרות בכוכבי מישלן. זהו יחס זניח – פחות משלושה אחוזים מכלל המסעדות – אפילו בהשוואה למדינות אחרות.

פרס מישלן
JACQUES DEMARTHON / AFP

בספרד יש 195 מסעדות בעלות כוכב מישלן, 19 מהן מנוהלות על ידי שפית. בארצות הברית רק 20 מסעדות מבין ה-166 שזכו בכוכבי מישלן הן בראשות אשה שפית. האחוז הגבוה ביותר של מסעדות בעלות כוכב מישלן שמנוהלות על ידי שפיות נמצא באיטליה – 44 מתוך 365, כלומר כ-12%.

חוסר איזון מגדרי במטבח הוא מאפיין צרפתי כמו פואה גרה. צרפת מקדשת זה שנים את המסורת שלפיה נשים מבשלות בבית, למשפחה, ואילו גברים נהנים מתהילה ומהכנסה נאה כשפים במסעדות מפורסמות.

"נשים עוסקות בבישול לקהל מוגבל – ועובדות לבדן בבית", אמר פרנק פיניי-רבארוסט (Franck Pinay-Rabaroust), העורך הראשי של אתר הגסטרונומיה Atabula, שבעבר היה חבר בצוות הכותבים של מדריך מישלן. "השפים הגברים עובדים בארגון, הם מנהלים בריגדה".

את ראשיתה של הדומיננטיות הגברית במטבח המקצועי בצרפת אפשר למצוא בימי הביניים. "חצר המלוכה היתה ניידת, וכשמלכים נסעו עם אנשי החצר שלהם, בעיקרון גברים נסעו איתם", אמר פטריק רמבורג (Patrick Rambourg), היסטוריון המתמחה במטבח הצרפתי. "כאשר יש לנגד עיניך מודל היסטורי כזה למשך זמן כה רב הוא יכול להשתנות, אבל דרוש זמן רב כדי שזה יקרה".

ומה אומרים במישלן? מהנהלת המדריך נמסר שאין כל משמעות לסוגיית המגדר במטבח, העיקר הוא המזון. ההשתייכות המגדרית של השף "אינה שאלה שאנחנו מביאים בחשבון", אמר מייקל אליס, המנהל הבינלאומי של מדריכי מישלן, לסוכנות הידיעות הצרפתית. "הנציגים שלנו הולכים למסעדות כדי לבחון את איכות המטבח".

אבל המדריך משתייך למסורת ומשקף את הנורמות הרווחות בשדה הקולינרי בצרפת. ב-118 שנות קיומו העניק המדריך את הדירוג הגבוה ביותר שלו – שלושה כוכבים – לארבע שפיות בלבד. הראשונה היתה אז'ני ברזייה (Eugénie Brazier) ממסעדת לה מר ברזייה בליון, ב-1933; אן-סופי פיק (Anne-Sophie Pic) היתה השפית האחרונה שזכתה בכוכב, ב-2007.

אן סופי
FRANCK FIFE / AFP

כמה מומחים העוקבים אחרי המסורת הקולינרית בצרפת מסבירים שנשים נעדרות כמעט לחלוטין ממטבחים מקצועיים בגלל הדרישות הפיזיות הכרוכות בעבודה, כמו הרמת סיר כבד או מאבק בגוף כבד של בעל חיים. סיבה נוספת להיעדרות של נשים מרוב המסעדות היא משפחה – השילוב של טיפול בילדים וניהול מסעדה הוא אתגר שקשה לעמוד בו, לטענתם.

"במטבח היום בקושי אפשר למצוא נשים בעמדות בכירות, מפני שהקצב תובעני מאוד", אמר פיניי-רבארוסט. "הן צריכות לעבוד קשה פי שניים כדי להוכיח שהן שוות לגברים". פרדיאני מקווה לשנות מצב זה. כשהכינה את הסרט הדוקומנטרי שלה, ב-2017, "אלה המזון" (“The Goddess of Food”), התברר לה שנשים רבות עובדות כשפיות. היא וחברותיה מנסות לגבש רשימה של מסעדות בבעלות של שפיות הפועלות בצרפת.

אחרי שפירסמו קריאה ברשתות החברתיות, הגיעו לידיהן שמותיהן של כ-200 שפיות. "הרעיון הוא לפרסם את הרשימה לכל", אמרה פרדיאני. "כך לא תהיה יותר אפשרות להגיד שבצרפת אין שפיות".

המקבילה הצרפתית לקמפיין MeToo#, תנועת “Balance Ton Porc”, "להעיף את החזיר" בתרגום חופשי, איפשרה לנשים צרפתיות לא רק לדבר נגד התנהגות מינית לא הולמת, אלא גם לדרוש שוויון רב יותר במקום העבודה. פדריאני סבורה כי הקרב על שוויון מגדרי במסעדות הוא חלק ממאבק רחב יותר. "כשנפתור את הבעיה המגדרית בתחום הגסטרונומי, זה יעזור לנשים בכל תחום", אמרה פדריאני.

נשים כמו השפית קולין פוקייר (Coline Faulquier), בעלת המסעדה לה פרגולה במרסיי, מתכוונות להצטרף למאבק הזה. "אנחנו לא צריכות להפוך לגברים, אבל אנחנו צריכות להיות קשוחות יותר מנטלית" אמרה פוקייר. במטבח היא עושה כל מה שעושה שף ממין זכר, אבל יש אדם נוסף שעליה לנהל – בנה בן הארבע.

Coline Faulquier - דלג

אביו של הילד עוזר לה, אבל לדבריה, אמהות וניהול מסעדה הן "מרוץ יום-יומי נגד הזמן". המסעדה שלה סגורה בשעות הלילה בין יום שני ליום חמישי ובכל יום היא חוצה את העיר כדי לאסוף את הילד מהגן אחרי הצהריים, ואז חוזרת למסעדה כדי להגיש ארוחת צהריים ללקוחות. אבל כמו כל שף נלהב, היא שאפתנית. "אני אתן לעצמי את האמצעים", היא אומרת. פוקייר מתכוונת לזכייה בכוכב מישלן.

פאני ריי (Fanny Rey), שזכתה בכוכב מישלן הראשון שלה בשנה שעברה, ניסתה לשנות את תרבות העבודה במסעדה שהיא מנהלת בשותפות בסן רמי דה פרובאנס (Saint-Rémy-de-Provence), באמצעות העסקת נשים שהוכשרו במקום. שלוש נשים עובדות במטבח של המסעדה ושלוש נוספות מועסקות בחדר האוכל.

היא גם הכשירה חמש נשים לתפקיד של שפית. "תמיד היה לי חשוב להיות מוקפת נשים", אמרה ריי. לדבריה, בצרפת יש שפיות מוכשרות רבות שראויות לחשיפה, אבל רבות מהן אינן זוכות בה מפני שאינן השפיות הראשיות.

אחת מהן היא ג'סיקה פרלפטו (Jessica Prealpato), שפית המאפים הראשית במסעדה בעלת שלושת כוכבי המישלן של אלאן דוקאס במלון פלאזה אתנה בפריז. כל המסעדות של דוקאס יחד מתהדרות ב-19 כוכבי מישלן. "כשהגעתי היה לי קשה, כי הפעלתי לחץ על עצמי", אמרה פרלפטו. כשסיפרה לדוקאס שבכוונתה ללדת את ילדה הראשון, הוא קיבל זאת בהבנה. הוא עזר לה לארגן את סדר היום שלה כדי שתוכל לנהל גם חיי משפחה. דוקאס עשה זאת, לדבריה, מפני ש"הוא היה זקוק לי וליצירתיות שלי".

Jessica Prealpato - דלג

המסורת אולי משתנה באופן הדרגתי, אבל סימני השינוי ניכרים. פרנדי, מוסד יוקרתי שמעניק לצעירים הכשרה בתחומי הגסטרונומיה והמלונאות, דיווח כי השנה 56% מהסטודנטים שלו הן נשים. נשים הן 79% מהסטודנטים הלומדים לתואר ראשון באפייה.

פרדיאני מקווה להגיע לנשים הללו. "אם אראה להן שיש נשים שפיות, שהן קיימות, אני חושבת שזה ידרבן אותן לחלום בגדול, להעז ולהגשים את החלום שלהן".



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו