בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

רעידת אדמה בענף המסעדנות: תום עידן הטיפים

בית הדין קבע כי החל משנה הבאה, כל הטיפים ייחשבו כשכר עבודה ואליהם יתווספו זכויות סוציאליות לעובדים. לפני שלוחמי הצדק והמלצרים מביניכם יוצאים במחולות, הקשיבו לאזהרות המסעדנים

67תגובות
טיפ במסעדה
Getty Images IL

אחרי שנים של עמימות בנושא שכר המלצרים, בית הדין הארצי לעבודה פסק היום (ב') כי החל מתחילת שנה הבאה – כל כספי התשר ("טיפים") ייחשבו כשכר עבודה לכל דבר. גם במקרים בהם הטיפים משולמים ישירות לעובדים, ייחשבו הללו כהכנסה של המסעדה והמשמעות היא שיהיה לשלם עליה את כל הניכויים הקבועים בחוק, לרבות זכויות סוציאליות לעובדים. במילים אחרות, מדובר בלא פחות מרעידת אדמה בענף המסעדות.

"מה שקרה הוא שבית הדין סופסוף קבע איזושהי הלכה יותר ברורה בנושא של הטיפים וזה צעד מהותי למלצרים", אומר אורי מתוקי, יו"ר האיגוד המקצועי של הנוער העובד והלומד. "המשמעות היא שברגע שהחוק ייכנס לתוקף, בתחילת 2019, הטיפ ייחשב כולו כשכר עבודה וככל שכר – יהיה להפריש בגינו זכויות סוציאליות כקרן פנסיה וביטוח לאומי, ואלו ינוכו מהמעסיק. מדובר בהישג גדול מאוד", הוא קובע. "אם עד היום המעסיקים היו אומרים לעובדיהם 'קח את הטיפים ומהם תפריש לי כך וכך', אז כל זה נגמר. כעת, כשהטיפ הוא שכר ככל שכר אחר במשק והמלצרים הם לא עוד עובדים בשחור אלא עובדים ככלל העובדים".

לפי שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות בישראל, בית הדין עוד לא דן בסוגיות המיסוי הנובעות מהחלטתו התקדימית. "אנו מקווים שרשות המסים לא תעמיד דרישה לתשלום מס בגין ההכנסות הללו של העובדים. המצב עד היום היה שאנחנו (המסעדנים) הסכמנו שהטיפ הוא לא הכנסה שלנו – והעברנו אותו ישר למערך השירות ועל ידי כך, האחריות על תשלום המס עברה אף היא למלצר ולא למעסיק, שהלוא הכסף לא שלו. עכשיו, ההחלטה מהיום של בית המשפט קבעה שהכסף צריך לעבור דרך המעסיק והיא יכולה להוות עילה לרשות המסים לגבות מס על הכסף הזה", הוא חוזה. "כמובן שהדבר הזה יפגע דרמטית בשכר המלצרים. כל הטיפים יועברו למעסיק, בניגוד למצב עד היום – בו מלצר או מלצרית היו הולכים שמחים וטובי לב בסוף המשמרת עם כמה מאות או אלפי שקלים ביד. בראשון לינואר המצב הזה ישתנה, במידה ולא יהיו ערעורים על פסק הדין".

ומי ישלם את המסים?

עוד מבהיר ברמן, כי אומנם לפי פסיקת בית הדין ייחשבו מעתה כספי הטיפים הכנסה של המסעדה, אולם המסעדנים יוכלו להשתמש בהם למטרה אחת בלבד – תשלום שכר לעובדים. הטוויסט: תשלום לכלל העובדים במסעדה, לא רק למלצרים. מאידך, הכסף לא יוכל לשמש לתשלום שכר דירה או קניית ציוד למסעדה וכדומה אלא רק לדמי העובדים. "לכן אנחנו סבורים שבגלל שמדובר בכסף שלא באמת נמצא בשליטתנו אלא 'צבוע', רק למטרה מסוימת, אז רשות המסים לא צריכה לגבות מהכסף הזה מע"מ ומס הכנסה משל היה זה תקבול רגיל של העסק", הוא אומר ובתוך כך עולה התהייה על כך שמראש בית הדין לא דן בסוגיית המיסוי.

מלצרית ניגשת לשולחן במסעדה
בלומברג

"אם שילמתי לצורך העניין מאה שקלים במסעדה והוספתי עשרים שקלים לשירות – בית הדין עוד לא דן במיסוי של אותם עשרים השקלים ובמידה וייקבע כי כן יש לשלם מס זהה עליהם כשם שמשלמים על מאת השקלים אז שכר המלצרים ייפגע משמעותית", אומר ברמן. "איגוד המסעדות שמח על הניסיון להסדיר את נושא זכויות הסוציאליות של עובדי הענף אבל אנחנו מקווים שהמהלך הכולל לא יהיה כזה שיגרום נזק למלצרים ויאפשר למעסיקים לעבוד על פי מודל כלכלי סביר. בימים הקרובים נלמד את משמעויות פסק הדין ובמידה שנמצא כי יש בו משום פגיעה בשכרם של המלצרים יבחן האיגוד הגשת בג״צ על פסק הדין של בית הדין", מוסיף.

רונלי ענבר עבדה שלוש שנים כמלצרית מאחת המסעדות המוכרות בתל אביב והיא תומכת נלהבת בחקיקה. "עד היום לא מכירים במלצרות כמקצוע רציני בארץ אף על פי שזה מקצוע שדורשים בו המון – אם זה ידע באוכל ולאלכוהול, דרך נהלים מאוד קשוחים הנוגעים להתנהלות בסיסית או לרמת שירות מאוד גבוהה; אבל בעצם לא מעריכים את המלצרים, כי אין הסדרה. נכון להיום, הכוח הוא בידי המעביד ולא העובד", היא טוענת. "באופן אישי, שיחקו לי בתנאי ההעסקה לפי רצון ההנהלה. אנחנו (המלצרים) נורא זעמנו על מקרים כאלה, בעיקר כשזה הגיע לכיסנו. כעובדים צעירים, מזדמנות לנו עבודות זמניות מאוד רווחיות אבל התנאים שלנו נרמסים", כך ענבר. "לא פעם ולא פעמיים לקחו כספים מכיס המלצרים מכל מיני סיבות, למשל עבור הפרשות לעובדים אחרים. מבחינתי, אני מעדיפה לשלם מס מאשר שלא תהיה לי פנסיה או שאם אני חולה – שלא אקבל את ימי המחלה להם אני זכאית. זו הבעיה, שמעסיקים מקבלים כוח עבודה בחינם ומרוויחים על הגב שלהם. בשורה התחתונה, התקווה שלי היא שהפסיקה הזו תוביל לכיוון חיובי – קידום והסדרה של המסעדנות, עבור כל העובדים – מהמטבח, דרך השירות ועד האירוח. כולם עובדים קשה ומי שגורף את הכסף זה המסעדנים והגיע הזמן שזה ישתנה ושהענף יוסדר, בדיוק בשביל זה יש חוקים כאלו".

ויקטור קולסניק, מלצר ברשת "לנדוור" מזה שנתיים, חושב אחרת. "אני חושב שאין סיבה שבתי העסק ישתלטו על כספי המלצרים, כי בסופו של דבר החקיקה הזו היא צוהר לצרות – במקום שמלצרים ששכרם נשען רק על טיפים יקבלו את הכסף ישר, עכשיו הוא עובר דרך המסעדות, והמסעדנים הם אלה שאמורים לנהל את זה. לי זה מריח כמו גזל שעומד לקרות", הוא אומר. "אומנם זו בעיה בפני עצמה, שלמלצרים אין זכויות סוציאליות כעובדים רגילים מן המניין אבל הסדרת עניין הטיפים יוצרת בעיה אחרת, שעיקרה שקיפות והתנהלות בתי העסק עם כסף שבמהותו מגיע כטיפ ומרצונם של הלקוחות". לפי קולסניק, קשה לתקן בעיה אחת בבעיה אחרת והחקיקה עלולה להתקל בהעדר שקיפות מצד המסעדנים. "הכסף שיעבור עכשיו למסעדות ולבתי הקפה אמור אומנם ללכת אך ורק עבור תשלום לעובדים אבל מי יכול להבטיח לנו שכך יהיה? אני משער שקשה יהיה להעריך ולעקוב בדיוק על מה וכמה מתוך הכסף ישמש באמת את מה שמעוגן לפי חוק ולדעתי, זה לכל הפחות בעייתי".

מלצרית מול מחשב במסעדה
אייל טואג

טל שטרן, מבעלי מסעדות "מגזינו", "טאקריה" ו"טוני וספה" אשר התמנה לפני שבועיים ליו"ר איגוד המסעדות ביחד עם מיכה סול, טוען כי קשה בשלב זה להבין את משמעות הפסיקה. ממקום זה, אולי פתאום מובן מדוע עולות תגובות סותרות לחקיקה והן נחלקות לכאן ולכאן. "במבט ראשון זה נראה טוב אבל בפועל אם המלצרים יפסידו כסף או לכל הפחות ירוויחו פחות – זה לא טוב למסעדנים ומסתמן שכל הענף יפסיד. הענף שספג מכות רבות כמו היטל העובדים הזרים והפסיקה שחייבה מסעדות לשלם אותו שש שנים רטרואקטיבית, עכשיו זה עלול להיות עוד מסמר בארון, אבל עוד אי אפשר באמת לדעת".

עוד מסמר בארון הקבורה של המסעדנות

צביקי עשת, מבעלי מסעדת "גרקו" צופה תחזית פסימית בהרבה לפסיקה. "יורים בענף המסעדנות ולא מאפשרים לנו לשים שכפ"ץ, להתכונן או להתגונן. זה התחיל בזה שאין לנו מלצרים, המשיך בזה שהנחיתו לנו את כל המסים וההיטלים שרק אפשר ועכשיו זה. אף מסעדה לא יכולה להתקיים ככה. הרשויות המקומיות מחפשות כל הזמן איך להתנצח, לעשות את החיים קשים ולעשוק מסעדנים – תשלומים שונים על רישיונות עסק, סגירות חורף, כיבוי אש, מה לא. ועכשיו מה? נותנים לנו בומבה לפנים. חשוב לי לציין שהמלצרים השתכרו ברמה מטורפת, לא פרופורציונלית, אבל לפחות כוח האדם הלא רב שמצאנו היה כוח אדם איכותי – סטודנטים לרפואה שרוצים להשתכר תוך כדי התואר. הייתה חזית אחת שאפשר היה להתנהל בה", הוא מוחה. "אני אומנם לא מבין כרגע את החוק לפרטי פרטים, אקיים פגישה על כך עם עורך הדין ורואה החשבון שלי אבל על פני השטח מה שברור הוא שהמלצרים ירו לעצמם כדור בראש, לא ברגל. הם לא רק הרסו לעצמם – הם הרסו לענף, רק בגלל חמדנות חסרת תקנה. יש מסעדות בתל אביב שבעלי העסק לא מרוויחים שקל והמלצרים יוצאים עם אלפי שקלים הביתה. מלצר מרוויח 100 שקל לשעה. אז נכון שברמה מסוימת ניסו לעשות פה איזה סדר אבל הסדר הזה יהרוג את הענף, אף אחד לא ירצה לעבוד כמלצר אחרי כל הניכויים. וזה משחק שכולם בו מפסידים", הוא חורץ.

טיפים
Eziogutzemberg | Dreamstime.com

קצת כמו עשת, גם השף יהונתן בורוביץ' ממסעדת "M25" מביע תחזית פסימית וכמו שטרן וברמן לפניו – תחושת חוסר וודאות כללית לגבי משמעויותיה העתידיות של הפסיקה. "האמת שאני קורא את הפסיקה ואני לא ממש מצליח להבין מה אומרים", מודה. "מה שכן, השכר השעתי של הרבה מהמלצרים הוא מעל 80 שקלים, אין הרבה משרות שמייצרות כזו משכורת. הניסיון להראות כאילו אנחנו (המסעדנים) מנצלים אותם זה פשוט בטל בשישים – הם מרוויחים משכורות יפות מאוד מאוד. כמובן שזו עבודה קשה, אבל גם להיות שף זו עבודה קשה", הוא אומר. "אני לא יודע מה רוצים כאן ואיך הפסיקה הזו תשפר את המצב. לדעתי ולמיטב הבנתי, בסוף המלצרים יורים לעצמם ברגל. יש איזו תנועה של מלצרים להתאגד אבל לא כל כך ברור לי למה, הם (המלצרים) מדברים כאילו הם הכי מנוצלים אבל מי שמנוצל – לא ממשיך לעבוד ובאופן אישי, אני יכול להעיד שעובדים אצלי מלצרים שלא עוזבים, פשוט כי אין עבודה שמתחרה במשכורת כזו. מה שבעצם הגאונים האלו עשו זה לתת אופציה למדינה להיכנס להם יותר עמוק לכיס ולנכות מס", הוא טוען.

"החוק הזה כנראה רלוונטי רק למסעדות שבהן מלצרים לא עושים המון כסף וכעת יזכו למעין הסדרה של זכויות. עבורנו המסעדנים, זו הבנה ש'אוקיי, פחות אנשים טובים יבואו לעבוד במלצרות' אבל זה החוק, מה אני אעשה" כך בורוביץ' אחרי שתיקה קצרה. "אני מחכה לפרשנות נורמלית של מישהו שיוכל לפרש לי את פסק הדין הלא ברור הזה, אני אגיד את האמת, אבל מי שבטוח יוצא נשכר פה מכל העסק זו המדינה, שמעכשיו המלצרים בעצם מאפשרים לה ולמשרד האוצר מטעמה להכניס את היד לכיס שלהם, זה הכל". למרות זאת, הוא מסכם בזהירות: "יש לנו עד ינואר ללמוד את ההחלטה הזו ולראות איך מיישמים אותה – אבל אני לא רואה פה ניצחון לאף אחד מהצדדים חוץ מהמדינה, או כמו שאומרים 'הקזינו אף פעם לא מפסיד' אבל בוא נגיד, מבין כל המכות שכבר נחתו על המסעדנות, זה משהו שאפשר להתמודד איתו". 



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו