בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

איגוד עכשיו

המסעדנים יוצאים למלחמה: האם בקרוב נשלם יותר במסעדות?

"הכוונה היא להתעורר עכשיו לפני שהמצב יהפוך בלתי הפיך" - המסעדנים לא מוכנים לשתוק יותר כשמסים, היטלים, חקיקה ואפליקציית "תן ביס" מאיימים למוטט את הענף עליו יושבים. מעבר למס כחלון שיושת בקרוב, אפשר לצפות גם לעליית מחירים

21תגובות
תומר מור מקפה ג'רמייה נואם בהתכנסות של מחאת המסעדנים
רוני קשמין

אמש (שני) הצטופפו יחד מאות מסעדנים בגלריה דובנוב בתל אביב כדי לתכנן לראשונה תוכנית שאמורה, בסופו של יום, להוביל לחקיקה פוזיטיבית שתאושש את המצב החמור אליו נקלע ענף המסעדנות בכל הארץ. לראשונה בהיסטוריה המקומית, הולכים מסעדנים אינדיבידואליים ובעלי עסק פרטיים לחבור יחד ולהתאגד מול מטרה משותפת ואויב משותף: הממשלה או ליתק דיוק, החקיקה - כשמסים והיטלים שונים, החל ממס בגובה 20% על העסקת עובדים זרים ועד מיסוי על הטיפים, שמעלים את מחירי המנות במסעדות והתרחקות הלקוחות, עניינים שעלולים בסופו של דבר למוטט את הענף ועמו את 200 אלף המועסקים בו.

מחאת המסעדנים

"מאחורי ההחלטה להתאגד ולפני שהדבר הבשיל לפעולה, עומדות למעשה שנים של עשייה ברקע, בעקבות שלל גזרות שהוטלו על ענף המסעדנות מטעם המדינה", אומר תומר מור, הבעלים של קפה ג'רמייה בתל אביב. "אם אלו מסים והיטלים על העסקת עובדים זרים; חוק הפיקדון, לפיו ינוכו 16% ממעסיק עבור כל עובד זר לטובת פנסיה ופיצויים; פסיקת הטיפים שקובעת שהטיפים יעברו לקופת העסק במלואם ויחולו עליהם מע"מ ומסים מלאים, דבר שבאופן מוחלט ירחיק את כל נותני השירות מתחום המלצרות והמדינה למעשה לוקחת לעצמה את חלק הארי מהכסף מבלי לבנות מנגנון מסודר שיעשה סדר ושימור – הן באינטרסים של העובדים, הן של בעלי העסקים והן של המדינה עצמה, כשלמעשה כולם היו יכולים, במצב אחר, להרוויח מזה. אבל במקום זה, הנה סטטיסטיקה קשה לעיכול: 80% מהמסעדות שנפתחות - נסגרות תוך חמש שנים".

"כולם מסתכלים על בעלי עסקים כאנשים נהנתנים וחשוב להבין שאלו אנשי עמל שהולכים לעבודה ולא כמו רוב האנשים – הם לא עובדים משמונה עד חמש, אלא כמו השעון - העבודה שלהם לא נעצרת", אומר מור. "זה עסק שהוא Hands On. אנחנו נתפסים כקריקטורה, כאילו אנחנו שף-סלבים שמשמינים מנחת, תהילה, אושר ועושר אבל כל בעל/ת עסק כאן עובד/ת, משלמ/ת מסים ומע"מ מדי חודש, קונה מספקים, מעסיק/ה עשרות אנשים, זו למעשה תעשייה או יחידה עסקית חיה שהמדינה נהנית ממנה לכל אורך הדרך. ומהדבר הזה מתעלמים בממשלה".

המסעדנים באסיפת המסעדנים בגלרייה דובנוב בתל אביב
רוני קשמין

לפי עדויות ונתונים שנאספו בתהליך ארוך על ידי מסעדנים אחרים שנרתמו למאבק, ביניהם יהונתן בורוביץ' ממסעדת M25, אשת האוכל אפרת אנזל, יאיר קינדלר מבעלי מסעדות בנדיקט או אורן שנבל, הסמנכ"ל התפעולי של קבוצת R2M – ענף המסעדנות הוא השני בגודלו בארץ (ענף שכולל את כל מה שקשור להסעדה במובנה הרחב, לרבות מלונאות, ר.ק.), ובמקום לקבל הכרה מצד המדינה, התמורה על תרומה כמו העסקה של 200,000 עובדים במשק או מחזורים של 20 מיליארד שקל בשנה היא, כפי שניחשתם, עוד מסים.

"זה הגיע לשלב שבו אמרנו עד כאן", מסביר מור את היציאה למאבק. "אחרי שלא מעט מסעדות נסגרו בתקופה האחרונה, אנחנו לא רוצים לחכות ולראות מה יהיה עוד חודשיים או שנה – החלטנו לקחת את גורלנו בידיים, להתאחד ולעמוד מול הרשויות, החברות וגופים מסחריים ולייצג את הענף שלנו כדי לקדם את האינטרסים של כל המגזר ולעמוד על זכויותנו. לא הגיוני הענף השני בגודלו בארץ יירמס ככה שוב ושוב, תוך התעלמות מהתרומה שלו לכלכלה ולחברה", הוא אומר. "הגענו למקום בו אנחנו רוצים להתאחד כדי להיות חזקים דיו כדי להשפיע על חברי כנסת, שרים ועל כל מי שקשור לעולמנו ובידו לסייע לנו". 

הכוונה היא להשפיע על חקיקה

מור מדגיש ובורוביץ' מחזק אותו בדבריו, כי מחאת המסעדנים איננה מחאה תל אביבית נישתית. "אנחנו מזהים התעוררות מאוד גדולה מכל קצוות הארץ ומכל סוגי המסעדות. הפריפריה היא מהותית כאן", מספר מור. "עד כה נרתמו למאבק מסעדנים מבאר שבע ומנהריה, מירושלים וגם מנתניה. לא קשה רק תל אביב ולמעשה, זה בעיקר מחוצה לה", מוסיף בורוביץ'. "הרעיון המרכזי הוא לצרף עוד ועוד מסעדנים, מדוכן פלאפל בקריית שמונה ועד שווארמייה באילת. הרעיון הוא שמסעדנים שאולי קודם לכן חשבו שהם על אי בודד ואולי התביישו בבעיות שלהם כי חשבו שהן רק שלהם ולכן התמודדו לבד, אבל לא עוד. עכשיו אנחנו ביחד ומהפוזיציה הזו אנחנו יכולים לשנות. בסוף, אנחנו נגיש לממשלה את החשבון".

מס כחלון

בורוביץ' מדבר על טקטיקת פעולה אותה הוא מכנה "מס כחלון", שורה שתנוכה מחשבון של כל סועד או סועדת (כרגע היא מתומחרת ב-0 שקלים) ונועדה כדי לעורר מודעות לנושא. כלומר, ניכוי הכסף מהחשבון הוא איזוטרי ביחס לקיום אותה השורה (שתחילה תוכננה לעמוד על שני שקלים) כשבורוביץ' רואה במשה כחלון, בתור שר האוצר, האחראי לחקיקה שקוברת את המסעדנים והענף. "כחלון טומן ידו בצלחת כשהכנסת מחוקקת חוקים שממוטטים אותנו", מסביר. למעשה, במהלך המפגש אמש אף חולקו פוסטרים לתלייה במסעדות, בתי הקפה ובתי האוכל השונים – עם תמונת פניו של כחלון מתנוססת בהתרסה והמטרה לכוון אליה את חֵצי המאבק. "כי אם יש משהו שמזיז פוליטיקאים במיוחד לפני בחירות – זה שיושבים להם על הראש", טוען בורוביץ', שתכנן את המהלך בשנה וחצי האחרונות ולפיו, זה בדיוק מה שהוא הולך לעשות. 

מס כחלון - שורת ניכוי של שני שקלים (כרגע לא גובים כסף)
יהונתן בורוביץ'

"היוזמה למס מתבשלת כבר זמן מה וכעת היא הגיעה לנקודה שאנחנו מממשים אותה. הכסף לא נגבה בפועל, זה נקרא מס כחלון וכרגע הוא על אפס, אנחנו רק רוצים להציף למודעות ולאורחים את הדברים הנוראים שהממשלה עושה; דרך עובדים זרים או דרישות רגולטוריות. מה שיפה במאבק הזה שהוא פרץ את גבולות תל אביב. ימנים, שמאלנים, חילונים ודתיים, כולם מתאחדים למטרה אחת – הפעלת לחץ על שר האוצר שיבין את המצב הגרוע אליו נקלענו תחת המשמרת שלו. זה המצב אולי הכי גרוע שהיה כאן אי פעם", הוא יורה. "הגענו למצב שכבר אין לנו מה להפסיד ובגלל שאין לנו מה להפסיד – אנחנו פונים לאחראי הממונה (שר האוצר) ומוחים. הוא יצא לאחרונה עם שלטי חוצות ופוסטרים שמדברים על ביטחון; לא יודע מה זה הביטחון הזה שהוא מדבר עליו. עם ההיטלים והמסים שמושתים עלינו רטרואקטיבית מטעמו, הביטחון היחיד שהוא מביא עלינו זה פשיטת רגל". 

אם בארזים נפלה שלהבת

אורן שנבל, סמנ"כל התפעול של קבוצת R2M (לה שייכים מוסדות כמו הבראסרי, קופי בר והוטל מונטיפיורי), מדבר כאן בשני כובעים – הן מטעם קבוצת האירוח וההסעדה והן מטעם איגוד המסעדנים. דווקא מבט מקרוב על קבוצה הזו שהוא מוביל, אולי קבוצת ההסעדה המצליחה בארץ, הוא מעניין בהקשר זה – מפני שמקבוצת הסעדה בסדר גודל כזה לא היינו מצפים למהלך המפתיע של סגירת הבראסרי בשעות הלילה, עקב מחסור בעובדים וקשיים נוספיםבענף כולו וכשמסעדה שהייתה עד אז מזוהה עם פעילותה לאורך 24 שעות ביממה, מה יגידו מקומות קטנים יותר. 

שנבל השווה אמש את כיכר רבין שגעשה בשבת האחרונה בעקבות חוק הלאום למקרה המצער של המסעדנים – משל בכל הנוגע להחלטות הממשלה הגישה היא 'נעשה ונשמע'; אם זו סוגיית חוק הלאום והדרוזים כמו גם ההיטלים והמסים וסוגיית העובדים הזרים. "זו המדינה נגד אזרחיה, אתם לא רואים?", קרא שנבל מהמיקרופון אל עמיתיו המסעדנים. "במקום לעזור לנו היא מפריעה, ממניעים פוליטיים, זרים ומגעילים. אסור לנו לשלם את ההיטלים. למה? כי ככה!" הוא כמעט צווח. "כי המדינה לא תכניס את היד לכיס שלנו סתם כי בא לה", הוא ענה לשאלה הרטורית של עצמו.

עובדי מסעדת ג'פניקה בתל אביב עם הפוסטר נגד משה כחלון
צחי פלנסיה

"אותו הדבר עם הפיקדון", הוא פונה לנציגי ממשלה שנפקדו מהדיון. "לא הצלחתם להעיף אותם (את מבקשי המקלט, ר.ק.) מפה? אז יאללה, ניתן למסעדנים לשלם עליהם. כולנו פחדנים. גם באשר לרגולציות מוניציפליות, כולנו ממלאים דרישות שונות כמו דרישות כיבוי האש. שילשו או ריבעו את הדרישות, פשוט כי הם לא יודעים לעשות מערך כיבוי אש ראוי. שיעשו תקנות אחידות לכולם. אנחנו לא הפרה החולבת של המדינה ולא נתיישר לפי כל גחמה של מישהו בממשלה הזאת", הוא מטיח. באשר לקושי נוסף ומרכזי לא פחות, העדר כוח אדם בתחום, הוא אומר: "זה לא הגיוני שגורמים מטעם המדינה אומרים לנו 'אין לכם עובדים, אנחנו יודעים, אבל לא נעשה כלום'. גם לפלסטינים לא נותנים להיכנס לכאן כבר עשרים שנה וגם מהעובדים הזרים מבקשים יפה לעוף מפה ואין עובדים".

"אם אתה לא גדול, חזק או צועק אז לא סופרים אותך"

בסיכום דבריהם של השלושה, הם מציינים את הקשיים הרבים שעומדים בפני ענף המסעדנות ומאיימים למוטטו, ועל דרך ההתמודדות. "אני חושב שאנחנו צריכים להילחם ולא להיכנע ואת כל הבלגן הזה צריך לנהל ראש אחד ומאוחד", כך שנבל. "הכוונה היא להתעורר עכשיו לפני שהמצב יהפוך בלתי הפיך", מוסיף מור. "בעתיד הקרוב, נפעל כדי לייצר עניין ותוכן, להשאיר את העניין בוער ככל הניתן, כשתפקידנו להיות מעורים, מחוברים וכל הזמן לצעוק מתוך השאיפה שהגודל שלנו יוכל להוביל מהלכים כי בישראל כמו בישראל, אם אתה לא גדול, חזק, צועק והופך את השולחן אז לא סופרים אותך". 

את השורה התחתונה חותם מור דווקא מזווית אופטימית. "חשוב להגיד שבסופו של דבר מסעדנים, ככל בעלי העסקים, האינטרס שלהם הוא להוביל ליציבות ולצמיחה בתחום, דרך התאגדות ומתוך הכוח המאחד, נפעל כדי לשפר את המצב בענף, ואם יהיה טוב יותר בענף שלנו אז יהיה גם טוב למשק כולו, הדברים הללו הולכים יחד".

מסעדנים ובעלי עסקים המעוניינים להתאגד ולהצטרף למאבק או לקבל עוד מידע אודותיו יכולים לעשות זאת בעמוד הפייסבוק של המאבק.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו