בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

פרופסורית מהרווארד מזהירה משימוש בשמן קוקוס: "כמו רעל טהור"

שמן קוקוס, שהפך ליהלום שבכתר בעבור חובבי בריאות רבים, הוא למעשה מזון עתיר שומן רווי שטומן בחובו סכנות רבות. אז האם מלך הבריאות החדש הוא עירום? תלוי את מי שואלים

26תגובות
שמן קוקוס

מכה לטבעונים? קרין מייקלס, פרופסור מאוניברסיטת הרווארד, הטילה לפני כיומיים פצצה קולינרית של ממש כשהכריזה ש"שמן קוקוס הוא כמו רעל". מייקלס שהרצתה בכנס רפואי בפרייבורג, לא חסכה שבטה מהבון טון הטרנדי של חובבי בריאות רבים. "זה בערך הדבר הגרוע ביותר שאתם יכולים להכניס לגוף שלכם", היא הזהירה בנאום בן 50 (בגרמנית) דקות שכבר הגיע למיליוני צפיות ביוטיוב.

הסיבה לאזהרה של מייקלס ושל מומחים רבים אחרים היא אחוז השומן הרווי הגבוה הנמצא בשמן קוקוס. כ-80% שומן רווי יש בכל צנצנת שמן קוקוס סטנדרטית, שרבים מהמשתמשים תופסים כמזון בריאות לכל דבר. רק לשם השוואה, אומרת מייקלס, מדובר בכמות הגדולה פי שלושה מהשומן הרווי הנמצא בחמאה ופי שניים מזה הקיים בשומן חזיר - מזונות מסוכנים לבריאות בכל קנה מידה, שהציבור למד להפחית את השימוש בהם. 

שומן רווי נמצא כגורם המרכזי ליצירת כולסטרול LDL (ה"כולסטרול הרע"), שנחשב לאחד הגורמים למחלות לב שונות - כולל להגברת הסיכוי להתקפי לב. ארגון הבריאות העולמי מזהיר באופן תדיר משימוש מופרז במוצרים עתירי שומן רווי, וכעת – לפי טענת מייקלס - יש להוסיף ל"רשימה השחורה" הזו גם את שמן הקוקוס.

בחוגים נרחבים ברחבי העולם, בעיקר בקהילות הטבעונים, חובבי הבריאות או ה"היפים" המעוניינים במזון טבעי ונטול כימיקלים, שמן הקוקוס נחשב למזון-על של ממש. משתמשים בו כתחליף שמן באפייה, בבישול ובתיבול, כטיפול בבעיות רפואיות שונות (מצחצוח שיניים שכביכול מונע עששת ועד מריחה על פצעים לריפויים ואף משיחה על הקרקפת כדי לשמור על השיער) ואפילו כאמצעי המתקה בריא יותר לקפה של הבוקר. עכשיו ייאלצו כל חובבי השמן לחשב את אכילתם מחדש ו"להתייחס לשמן הזה בדיוק כמו שהם מתייחסים למזון מסוכן, ולהפחית את השימוש בו למינימום", כפי שביקשה מייקלס.

מרצה נגד קוקוס - דלג

הצריכה העולמית של שמן הקוקוס נמצאת בעלייה מתמדת בשנים האחרונות, כשסקרים אחרונים בארה"ב מצאו שב-2015 בלבד מכירות שמן הקוקוס הגיעו ל-229 מיליון דולר. גם בישראל חנויות בריאות רבות משווקות את השמן (במחירים גבוהים מאוד) כתוספת בריאה, או בסיס בריא יותר לכל מזון. אין שום אזהרה הנוגעת לכמות השומן הרווי המסוכן הנמצא במוצר, ובוודאי לא מודעות לסכנות שאחוז גבוה של שומן כזה טומן בחובו לצרכן.

מייקלס אינה הראשונה להתריע על העירום של המלך קוקוס. שני סקרים נרחבים, של התאחדות רופאי הלב בארה"ב ובבריטניה, שאלו דיאטנים ורופאים לגבי השימוש בשמן הקוקס והגיעו לאותה מסקנה - יש להפחית את השימוש בשמן למינימום, לצרוך אותו בכמויות קטנות ולהתייחס אליו כאילו מדובר במזון מסוכן לבריאות. שני הסקרים גם מצאו שהציבור תופס את שמן הקוקוס כמוצר בריא. הדיאטנים בשני הסקרים המליצו לכל מי שיסרב להוציא את שמן הקוקוס כליל ממטבחו, לצרוך אותו במסגרת דיאטה מאוזנת ובריאה שתתחשב בכמויות השומן הרווי שנכנס לגוף.

ציוץ מבולבל - דלג

בעולם של מחקרים סותרים - כשבכל שבוע נשמעות אזעקות אזהרה לצד צפירות הרגעה לגבי סוגי מזון שונים - יש להתייחס לכך בספקנות. נכון, כנראה ששמן הקוקוס הוא לא בריא כפי שחשבו רבים, אך זה עדיין לא אומר שלא ניתן לצרוך אותו כלל, או שאכן הוא לא בעל יתרונות בריאותיים מסוימים. הצרכנים שנהגו לסגוד לסגולותיו של השמן, צריכים להכניס למערכת השיקולים שלהם גם את הנזק שהוא עלול לגרום. הרי כמו כל דבר בחיים, אין דבש ללא העוקץ. ומהו הדבש? ניתן להניח שבקרוב מאוד המחירים הגבוהים של השמן יתחילו לאט לאט לרדת, במקביל להפחתת השימוש שאזהרה מפורשת כזו מביאה עמה. והעולם יהיה מוכן להשחרת מזון העל הבא.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו