דרמה בבלגיה: בגלל שינויי האקלים הצ'יפס מתקצר

בשורות רעות מבלגיה יצואנית מספר 1 בעולם לצ'יפס: עקב ירידה מתמשכת בכמות המשקעים באזור, תפוחי האדמה קטנים יותר. המשמעות: השנה כולנו נאכל צ'יפס קצרים יותר

שלמה פפירבלט
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הצ'יפס מתקצר
בשורות רעות: הצ'יפס מתקצרצילום: FABRIZIO BENSCH/רויטרס
שלמה פפירבלט

אולי כעת תשתכנע חבורת טראמפ, שלא מדובר בהמצאה של מדענים רעבים לתקציבי מחקר - וכי שינויי האקלים המתחוללים הם עובדה מוגמרת. עובדה, הצ'יפס הבלגי המיתולוגי עומד להתקצר השנה, בגלל ירידה קבועה בכמות המשקעים באזור בחמש העונות האחרונות - ומצד שני התחממות המביאה אידוי מוגבר של הלחות באדמת השדות.

זאת יש לדעת, הבלגים מגדלים בכל שנה בממוצע 3.5 מיליון טון תפוחי אדמה, כאשר החשובים שבהם מהבחינה הקולינרית-לאומית הם מהזן המכונה בינצ'ה (Bintje) - זן שפותח בהולנד לפני יותר ממאה שנה - ואין מתאים ממנו להכנת צ'יפס על פי המתכון המקומי שהוציא לו שם ברחבי העולם.

400 אלף דונם משדות תפוחי האדמה מוקדשים לגידול הבינצ'ה, מהם ייעשו בהמשך יותר ממיליון טון של צ'יפס קפואים ששולחת בלגיה לעולם (היצואנית מספר 1 בתחום) בכל שנה - ובעיקר את אלפי קלחות השמן הגדולות בדוכני הצ'יפס הפזורים במדינה. "פריטרי" (friterie) בצרפתית, או "פריטקוט" בפלמית (frietkot), הם המקומות שכל החולפים בסמוך אליהם בערי הממלכה או בכפריה הכי נדחים - ניחוח הטיגון מושך אותם יותר ממה שמסוגלת למשוך שירת הסירנות.

תפוחי אדמה מטוגנים לצ'יפס בבלגיה
תשכחו מאצבעות תפוחי אדמה ארוכות - הצ'יפס הבלגי מתקצרצילום: FABRIZIO BENSCH/רויטרס

זה גם עניין היסטורי. במאה ה-16 היו פלכי בלגיה של היום חלק מהאימפריה הספרדית ששלטה באזורים נרחבים של העולם החדש אשר מעבר לאוקיאנוס. אך טבעי הוא, שחלק נכבד מהתגליות הקולינריות מהאמריקות עשה דרכו ונכנס לאירופה דרך הנמל הגדול של אנטוורפן. פולי קקאו, למשל, אשר יצרו בסיס לתעשיית השוקולד הבלגית, וגם תפוחי אדמה. מסמכי נמל עתיקים מזכירים משלוח תפוחי אדמה ראשון שהגיע בספינה לאנטוורפן כבר בשנת 1567. לא פלא שה"פריטקוט" הראשון בבלגיה הוקם גם הוא באנטוורפן, באמצע המאה ה-19.

כל זאת מסייע להבין את נימת הדאגה הכנה הנשמעת בדבריהם של ראשי הענף בבלגיה בימים אלה. מתאם הפעולות של סקציית מגדלי תפוחי האדמה בוואלוניה, פייר לברן, אמר השבוע לתקשורת (הסיפור עושה כותרות כמובן), כי "אנחנו מוצאים את עצמנו מתקרבים למצב בו הירידה בתפוקה היא ברמה של לפחות 25% בהשוואה לממוצע השנים האחרונות. אדמות הגידול יבשות מאוד. מה שהופך את עבודת החקלאים לקשה יותר. והבעיה היא בין לאומית, דיווחים דומים מגיעים אלינו גם מחקלאי תפוחי האדמה בהולנד, בגרמניה, בצרפת ובבריטניה".

וכאן מגיעה הבשורה הכואבת: "כולנו נאכל השנה צ'יפס קצרים יותר…", אומר לברן ומסביר, "כיוון שקוטר תפוחי האדמה יהיה קטן יותר, הצ'יפס יהיו קטנים יותר. בימים כתיקונם, על מנת לקבל צ'יפס באורך הרצוי, אנחנו מגדלים פקעות לקוטר של 50 מילימטר. ואז, מקבלים צ'יפס באורך של 8 עד 9 סנטימטרים בממוצע. אולם תפוחי האדמה השנה לא יגיעו לממדים האלה, הם יהיו קצרים בערך ב-25%". כואב.

תגובות

משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ