בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

אז כמה באמת עולה להעסיק שוטף כלים במסעדה בשנת 2018?

אחרי שהסביר למה סלט ירקות במסעדה עולה 65 שקלים, כעת המסעדן אורן לוקסנבורג מסביר כמה באמת עולה לנקות את השירותים ולמה לא תמצאו אף ישראלי שיעשה את זה

62תגובות
שוטף כלים במסעדה באילת
אוליבייה פיטוסי

אחרי שהסברנו למה סלט ירקות במסעדה עולה 65 שקלים ומדוע כל כך הרבה מסעדות נסגרות ועוד רבות צפויות להיסגר בקרוב, הגיע הזמן לענות לכל מי שהעיר על שוטפי הכלים, את המציאות העגומה.

יש בחור, נקרא לו אלפא, כי זה שם די נפוץ. אלפא עובד בשטיפת כלים ומקבל 35 שקלים נטו לשעה (וזה עוד זול, הרבה דורשים וגם מקבלים 40-45 שקלים). עד עכשיו לא נשמע מיוחד, נכון?

כשאלפא בא לעבודה כך נראה יום העבודה שלו:
הוא שוטף רצפות כמה וכמה פעמים ביום, מעביר סמרטוט על כל מה שזז בערך, מרוקן רשתות של ביובים, מקרצף נירוסטות וזוחל למנדפים, שוטף מקררים וקירות, מנקה אסלות וחדרי שירותים שעברו עליהם 300 איש בערב, מכניס ומוציא בסביבות ה-4,000 כלים בכל ערב מהמדיח, סוחב ארגזי סחורה של 30 קילו ומסדר אותם במחסן. נושם מסיר שומנים ואקונומיקה כאילו זה בושם של פאקו ראבן, סוחב וזורק עשרות שקי זבל ענקיים לפח מרוחק במהלך כל היום, מקפל עשרות קרטונים ומגרד את המסטיקים שהשאירו לקוחות חמודים שהדביקו מתחת לשולחן, ולפעמים, תלוי במקום, גם מקלף תפוחי אדמה ובצל, 40 קילו כל פעם, אבל רק לפעמים כשיש לו זמן.

היום שלו מסתיים ב-2:00 בלילה.

אמרנו שאלפא מקבל 35 שקלים לשעה. הוא עובד במשך 6 ימים בשבוע / 9 שעות בכל פעם. בסך הכל - 234 שעות בחודש ממוצע. גם אם חג וגם אם שבת, הוא נח בראשון.
בסוף החודש, אלפא אמור להשתכר ב- 9,469 שקל נטו וקצת עודף לנסיעות. אגב, יש מקומות שלא משלמים שעות נוספות, אבל העובד שם מתחיל מ-40 שקלים נטו, וזה יוצא בסופו של דבר אותו סכום פחות או יותר. כיף לו כי זה נטו, אז כמעט כל המיסים לא עליו (האמנם?).

הברוטו של כל הכיף הזה שווה ל-11,259 שקלים, הרבה יותר משכר מינימום ומשכורת ממוצעת במשק.

אבל אז מתחיל הכיף –
20% מס הכנסה (מס שולי) – 1,569 שקלים (כי לעובדים זרים אין נקודות זיכוי כמו לישראלים)

ביטוח לאומי - 53 שקלים (וזה דווקא פחות מישראלי ממוצע, מצד שני את ביטוח הבריאות שלו העסק משלם)

ואז עוד מס פינוק - 20% מהנטו (הנטו!) - 1,568 שקלים הולך לחוק פיקדון המסתננים. זה מס מיוחד למסעדות. לאף ענף אחר במשק אין אותו. אגלה לכם סוד, הפיקדון הזה הוא שקר, שקר גס שנועד לעודד את המסתננים לעזוב את הארץ בכך שייקחו להם את הנטו ויתנו להם חזרה אף פעם, כי השיטות לקבל אותו חזרה הזויות ובלתי מציאותיות, אבל בינתיים הכסף הזה ישכב בחשבונות הבנק של המדינה.

בקיצור, אחרי שהכנסנו לאלפא יד לכיס ולקחנו לו את כספי הפיקדון, ועוד 124 שקלים עבור ביטוח רפואי נותרו לו ביד 7,945 שקלים, שזה קצת פחות מ-34 לשעה כולל כל השעות הנוספות (אגב, שכר המינימום היום – 30 שקלים).
7,945 שקלים חדשים, כולם שלו.

והמעסיק, כמה הוא שילם?
16% נוספים משכר היסוד, עבור חוק הפנסיה של העובדים הזרים החדש – 1,254 שקלים (גם חוק מפנק שיש רק למסעדות, שזה אגב, יותר גבוה מפנסיה שישראלי מקבל).
השלמת מעסיק לביטוח לאומי – 178 שקל.
ביטוח רפואי פרטי (כן, זה חובה) טוב זה כבר תלוי בחברה המבטחת, בממוצע 2,700 שקלים בשנה לעובד.
והכיף הגדול – 20% מסך הברוטו - היטל עובדים זרים (כן, עוד מס אחד שקיים רק לעובדים הזרים) – 2,356 שקלים.

11,259 שקלים היה הברוטו של העובד, והמעסיק הוסיף עוד היטלים ומיסים בסך 3,788 שקלים. סך הכל עלה למסעדה לפחות 15,047 שקלים כדי לנקות את השירותים. וזה רק עובד אחד, יש מסעדות שיש להם שלושה עובדים זרים ויש כאלה שיש להם שמונה.

כמובן שישראלי היה עולה פחות למעביד ומרוויח יותר בנטו. למעשה על 11,259 שקלים ברוטו, הישראלי היה מקבל כ-9,000 שקלים נטו בגלל נקודות זיכוי ולמעסיק זה היה עולה בסביבות ה- 13,000 שקלים. אבל ישראלי לא רוצה להתעסק בלנקות שירותים, מקקים, ביוב ומסיר שומנים. אפשר להבין אותו. זאת עבודה קשה מאוד, בלי תגמול ובלי הגשמה עצמית. גם השכר לשעה בסוף לא כזה להיט.

אתם באמת חושבים שיש איזשהו בעל עסק בישראל שמעדיף לשלם 2,000 שקלים (24,000 שקל בשנה!) מיסים נוספים על כל עובד זר, העיקר שלא יהיה ישראלי? לא באמת. אין ישראלים, רק מסתננים, ולפני שהיו מסתננים, היו פה עובדים זרים ממזרח אירופה, ולפני שהיה אותם, היו פלסטינים, ואולי הרבה לפני, 30 שנה אחורה, כשענף המסעדות רק נולד, עוד היו צעירים ישראלים יפים וחכמים שהסכימו לעשות את העבודה הזאת. וזאת האמת העצובה של מדינת ישראל. 

רק בעלי עסקים קטנים ועצמאים יכולים להבין את גודל הנטל הזה, וזה לא משנה אם יש להם מסעדה, טמבוריה, מכולת או סטודיו לעיצוב בגדים. כל ענף במשק וההיטלים ההזויים שלו. כולנו קורעים את התחת, כולנו משלמים מיסים הזויים. למדינה שנמצאת בעודף גבייה (ב-2017 היה עודף גביה של 20,000,000,000 תבדקו).

תלוש תמחיר של שוטף כלים במסעדה
אורן לוקסמבורג
תלוש השכר של שוטף כלים במסעדה
אורן לוקסמבורג

עדיין לא מאמינים? הציצו בצילום תלוש השכר ותמחיר עלות מעביד:

 

אורן לוקסנבורג הוא מנכ"ל מסעדת פרונטו



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו