בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

צ'יינה קלאב: המטבח הסיני החדש מתנער מהנפטלין

המוניטין של מסעדות סיניות בארץ לרוב נקשרים עם רוטב חמוץ מתוק זרחני, אגרולים עייפים, בננה מטוגנת ועוגיות מזל א לה שנות השמונים. האם המזל הזה הולך להשתנות עם מסעדה חדשה על חורבות דה באן?

5תגובות
כרמל דאק- שוק וירך ברווז, הויסין, פלפל שחור, מלפפון, בצל ירוק ופיתה
אנטולי מיכאלו

שלושה חודשים עברו מאז נסגרה מסעדת "דה באן" האסיאתית בשוק הכרמל והותירה אחריה חלל ריק שמסרב להתמלא, של לחמניות באן מאודות וקערות ראמן עמוסות, לפחות ברדיוס הקרוב של הכרמל. כעת, פותחים האחים ובעלי המקום, שי ואייל קיצ'ס, את "צ'יינה קלאב", מטבח סיני חדש, שיש בו מעין הבטחה לנער את הנפלטין מהמוניטין המעט מיושן של המסעדות הסיניות בארץ ולקחת אותן למקום מעט שונה, כמעט הומוריסטי. התוצאה: בר אוכל קטן שמתמכתב עם הקלאסיקה של הז'אנר אבל מתרחק ממנה, דרך פקין דאק שמגיע פה עם פיתה, אבל בלי אותו הרוטב החמוץ-מתוק באדום זרחני והתפאורה שמשיירת קו דמיוני עם מזללה קטנה בחבל סצ'ואן. 

אומנם בתחילת השנה האזרחית הנוכחית כבר חנכו האחים קיצ'ס בית אוכל חדש, בקצה הצפוני של שוק הכרמל וצמוד לדה באן, "כרמל" שמו, דוכן שמשדך שיפודים ובשרים מהגריל לפיתות בשרניות ומאיים קצת על תהילת היחיד של "ג'סמינו", והוא רק מאות מטרים ממנו. לכן, משהודיע אחד האחים על התוכנית לפתוח בית אוכל אחר במקום "דה דאן" האסיאתית לפני כמה חודשים, היה אולי נוח להאמין כי המקום הבא שלהם יהיה כזה ישים על ראש שמחתו את תאוות הבשרים, אומנות השיפוד והגחלים, אבל לא.

חציל צ'ינקיאנג ברוטב סויה, צ'ילי ומחית שומשום
אנטולי מיכאלו

נשען על המקור אבל נאמן גם למקום

לפי קיצ'ס, "צ'יינה קלאב", שצפוי להיפתח בתחילת השבוע הבא, ממש לקראת השנה החדשה, אומנם נולד להיות בר אוכל סיני (עם דגש על הבר) אבל יש בו גם זיקה גם למקומי. בהתאמה, המנות בתפריט יתבססו על חומרי גלם מקומיים ועונתיים, לצד חומרי גלם אקזוטיים יותר שמיובאים מחבלים שונים בסין. אלו לצד אלו תמצאו כאן עגבניות מגי, סלטי תפוחי אדמה וחצילים, כמו גם פלפל סצ'ואן, הל שחור או שורש אנג'ליקה. כך, נוצר איזשהו בר אוכל היברידי שאומנם נשען על המקור אבל נאמן גם למקום. 

פלדה טלה בכמון 'שנג'יאנג', אטריות אורז, כוסברה, ליים, צ'ילי ובצל סגול
אנטולי מיכאלו

כך או כך, התפריט כאן הוא סיני ברובו וגם כשהוא לוקח את המקור לכיוונים שונים, עדיין יש בו מעין מחווה למנות עזות הטעם של שלל מטבחי סין, על הטעמים החמוצים והחריפים, בחלקם עדינים ובחלקם עזים ואולי לא תמיד נוחים לעיכול או קלים. "למרות זאת, אנחנו לחלוטין לוקחים את זה למקום שלנו", מבהיר אייל, "ואין פה איזו כוונה לעשות 'אחד לאחד' מטבח סיני, אלא אינטרפרטציה שלו", אומר ומציין גם מנות שיהוו אתנחתא יפנית מכל החריף-חמוץ הזה.

ניאנג צ'אנבאו - פלפלים ממולאים בעוף עם ספייסי סויה
אנטולי מיכאלו

בכל זאת, גם עם הפתיחה החגיגית, קשה למחוק לחלוטין את התרומה של "דה באן" למטבח האסיאתי המקומי, כשכבר לפני שבע שנים למעשה, הייתה כאן מזללת לחמניות באן במילויים שונים. בהמשך, אומנם, תפריט שכולו באן נהפך לתפריט אקלקטי בהרבה עם שלל מנות אסיאתיות, מטופו טנדורי, דרך עוף פריך (מה שנקרא קריספי צ'יקן) ועד ראמן ואפילו קינוחים שהכינו במקום כמו גלידת שומשום שחור וכן, גם באן. מכאן, הצעד הבא, אל עבר בית אוכל (או בר אוכל, לצורך העניין) שאפילו בשמו משאיר את הבאן מאחור, היה בלתי נמנע. ומפה לשם, אחרי מסע ארוך שערכו האחים מהונג קונג ועד סצ'ואן נולד הרעיון למקום החדש - "צ'יינה קלאב".  

עת נשאל אייל, הצעיר מבין האחים, על הבחירה לפתוח מקום חדש, סיני, דווקא עכשיו, הוא עונה: "זו תקופה קשה מאוד בענף המסעדנות, זה ידוע, זו לא תקופה קלה לעשות בה שינויים בענף ולא תקופה לפתוח בה מסעדה. אבל בסוף, אם ישארו פה רק פלאפליות ופיתות זה יהיה עצוב, אז במובן זה אנחנו חשים אחריות", הוא אומר. "אני מרגיש שבמקום הזה אנחנו נושאי הלפיד, והבחירה במטבח הסיני היא דרך לתת ביטוי לכל מסעותינו במזרח הרחוק ובפרט, למסע הקולינרי שלנו בסין, מהונג קונג ועד סצ'ואן", הוא מסביר את הבחירה. "לא בטוח שזה יהיה לנצח, אבל זו הגחמה שלנו כרגע, הכל בענף הזה נזיל. עכשיו אנחנו פה ומחר אולי לא. אבל כמו שאנשים משתנים והטעם שלהם מתפתח ומשתנה, וגם הענף משתנה בכל זה, כך גם אנחנו משתנים ולכן אנחנו פתוחים לזה."

ומה אוכלים פה? 

מאפו טופו משי, שעועית רחבה ושחורה מותססת, צ'ילי ופלפל סצ'ואני
אנטולי מיכאלו

אומנם בהרצה ולכן עוד עשוי להשתנות, אבל כרגע תמצאו בתפריט: בין המנות הקטנות והראשונות – עגבניית מגי עם ויניגרט חומץ אורז שחור, שמן כוסברה ושום פריך; חציל 'צ'ינקיאנג', ברוטב סויה, צ'ילי ומחית שומשום; סלט תפוח אדמה יפני משובץ קליפות פתוחי אדמה מטוגנות, בצל סגול, מלפפונים, מיונז יפני שמכינים במקום ושמן שום שחור; סלט ירוק עם בצל מוחמץ, ויניגרט שומשום ושאלוט; פלדה טלה בכמון 'שנג'יאנג' עם אטריות אורז, כוסברה, ליים, צ'ילי ובצל סגול; סלט יונאני שמבוסס על כרוב לבן, נבטי חמנייה, נענע, כוסברה, שום, וינגרט פולי סויה ואצות; סשימי דג ים בסגנון הונג קונג עם עור פריך וכוסברה; חציל סיני ופלפלים ירוקים חריפים במילוי עוף וסויה.

ראמן, ציר עוף סמיך, טרין עוף, שמן שום שחור, ביצה בסויה ואצת נורי ובצל ירוק בצ'יינה קלאב
אנטולי מיכאלו

בין המנות העיקריות – 'כרמל דאק', שוק אווז עם רוטב הויסין, פלפל שחור, מלפפון, בצל ירוק ופיתה (להבדיל מפנקייק סיני); ספרייבס טלה שינג'יאנג עם כמון, אטריות אורז, בצל סגול, כוסברה, ליים וצ'ילי; לברק שלם מאודה עם שעועית שחורה מותססת, ג'ינג'ר, באק צ'וי וכוסברה; מאפו טופו משי (טבעוני) עם שעועית רחבה ושחורה מותססת, צ'ילי ופלפל סצ'ואני; מרק וון טון, באק צ'וי, כרוב לבן ושמן צ'ילי; וכן, ראמן עדיין תמצאו פה, אבל לא כמו הראמן שחלק אולי עוד זוכרים מדה באן, אלא כזה שטרין עוף מחליף בו את הפרגית, ומגיע יחד עם גזר צלוי, בצל ירוק, ביצת חופש בסויה, אבקת נורי ושמן שום שחור, ועוד (21-41 למנה ראשונה; 59-86 למנה עיקרית. המחירים עשויים להשתנות). 

צ'יינה קלאב, הלל הזקן 18, תל אביב



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו