אחרי 84 שנות פעילות קונדיטוריית אלברט נסגרת

קונדיטוריית אלברט בשוק לוינסקי תיסגר בסוף יולי אחרי 84 שנות פעילות. זה הזמן להגיד יפה שלום לאחד מהמוסדות הקולינריים הוותיקים בארץ, למרציפנים הכי טובים בתל אביב ולדברי מתיקה שלא ישובו עוד

ליבי שפרלינג
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
קונדיטוריית אלברט
משמורות הטבע האחרונות של תל אביבצילום: תומר אפלבאום

בשבוע שעבר חזרתי מסלוניקי, אחרי שביליתי בעיר סוף שבוע ארוך וסוער, שבליבו טברנות קטנות, אוזריות ואין ספור קונדיטוריות. כן כן, גם בלי להיות חובב מתוקים בעצמך, הסלוניקאים אוהבים מאת המתוק המתוק הזה, מטפחים אובססיה אלגנטית לחנויות לדברי מתיקה והללו פזורות שם בעיר על כל צעד ושעל, חלקן קטנטנות ואפלות, חורים בקיר ממש, אחרות מפוארות כמו חנויות תכשיטים, מציגות לראווה בתוך ויטרינה נוצצת עוגת סולת רכה שבמרכזה תפוזים מרים, קליפות תפוזים מתוקות מרירות מצופות שוקולד משובח, פירות משומרים בסוכר, מרציפנים נפלאים בכל מיני צורות וצבעים, עוגיות שקדים, לחמי בריוש ענקיים בציפויים שונים וכמובן גם מיני בקלאווה, מאפי פילו גבוהים ממולאים תפוזים ודבש, גבינה מתוקה או תפוחים חמוצים.

מה רבה הייתה הפתעתי לשמוע שקונדיטוריית אלברט הנהדרת, שגם בליבה קסם סלוניקאי לא מבוטל, הודיעה על סגירתה הצפויה בסוף חודש יולי. 'אלברט' הייתה מהמוסדות האחרונים שנותרו באזור שוק לוינסקי והיא שייכת לדור הנפילים ובהם חיים רפאל, מתי המקלל ואלימלך מוזג הבירה, שהיו ממייסדי האזור וודאי אחראים מרכזיים לאבן השואבת שהפך להיות עם השנים, כמרכז של דליקטסים, חמארות שמאפשרות גם לגימה ראויה של בירה קרה בין לבין ושלל כיבודים אחרים להשיב בהם את הנפש.

מרציפן בקונדיטוריית אלברט
יעקב יושב עד היום בפינת הקונדיטוריה ומקלף שקדים מהם יכין אחר כך מרציפןצילום: תומר אפלבאום

אלברט יהודה עצמו החזיק עוד בסלוניקי קונדיטוריה בה התמחה בלהפוך שקדים למרציפן ומעבר לכך הכין שלל עוגיות, מרנגים וממתקים אישיים בעבודת יד. כאשר עלה ארצה בשנות השלושים של המאה הקודמת, התיישב בפלורנטין וב-1935 פתח את הקונדיטוריה הקטנה שלו. בחלוף 26 שנה, העתיק את מיקומה לרחוב מטלון, בה ייצר במשך שנים עוגות וממתקים בעבודת יד.

בשנים האחרונות ניהלו את הקונדיטוריה בנו יעקב וכלתו לבנה והם שהיו אחראים להמשיך את המסורת, כשהכל עדיין מוכן בעבודת יד. בעיקר בלטו פה דברי מתיקה מסורתיים שעוררו את בלוטות הרוק של כל עולה מיוון או מספרד ועינגו גם את זקני הדור, מתפוצות אחרות. גולת הכותרת של אלברט היתה המרציפן הנהדר, שמוכן כאן בעבודת יד רק משקדים ומסוכר, כשיעקב יושב בקצה החנות ומקלף את השקדים בין ידיו עד היום.

הממתקים של אלברט
הממתקים של אלברטצילום: תומר אפלבאום

לצידו של המרציפן נשיקות קצף רכות עשויות חלבונים (בז'ה), מעמולים עדינים ממולאים בתמרים ובאגוזים, לצידם ממתקי חבושים וגם מרקחות עונתיות. על מגשי נירוסטה ענקיים תמצאו עדיין עוגות שמרים ארוכות ומשובחות במילוי שוקולד, אגוזים, חלבה, פרג ומאפה נהדר של פילו במילוי גבינה. יש מי שמוכנים להשבע בעוגיות המרוצ'ינוס הקטנות, שהן עוגיות שקדים מופלאות בעלות טעם מובחן במיוחד.

חובבי המלוח מעריכים כאן את הבורקס הטובים במילוי גבינה, תרד או תפוח אדמה ובמיוחד את זה במילוי החצילים, שכמותו כבר לא ניתן להשיג בעיר. בשיחה עם  יעקב הוא קונקרטי כתמיד ומציין ביובש כי הגיעה השעה לצאת לפנסיה. בסוף יולי תיסגר הקונדיטוריה ועד אז, מומלץ תמיד להתקשר לפני ולוודא שפתוח, כי לפעמים נחים וסגור.

אלברט, מטלון 36, תל אביב. ראשון עד חמישי 7-16. 03-6823863.

ליבי שפרלינג

כתבת אוכל, אלכוהול ומשקאות במדור האוכל של אתר "הארץ"

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ