שבוע אסיה בישראל: כל האירועים במסעדות

מלחמניות באן במילוי מנות סיניות איקוניות בראמן בר, דרך רולים מיוחדים של סושי יפני או מנות טלה צלוי קוריאני ועד ארוחה בת 11 מנות מסורתיות בחדר הפרטי של בית תאילנדי

ליבי שפרלינג
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
כיסונים מטוגנים ובירה, מסעדת נאם
כיסונים מטוגנים, נאםצילום: אנטולי מיכאלו

בשנת 1957 נפתחה בתל אביב המסעדה הסינית הראשונה בישראל. קשה להאמין שבימים הרחוקים ההם, בקושי עשר שנים לאחר קום המדינה, הצליחו לפתוח בישראל מסעדה עם מטבח כה רחוק ואקזוטי, בזמנים בהם בקושי ניתן היה להשיג כאן חומרי גלם בסיסיים, שלא לדבר על תבלינים רחוקים ממלח ופלפל שחור. אבל במלון צנטרל שברחוב טרומפלדור, פינה שהתחלפו בה לא מעט מקומות, פתחה הגברת לאו-צ'ה מרום את "ריקשה", מסעדה שבמטבחה הקטן רקחה מנות כמו תבשיל כליות ובשר מעושן עם פרוסות צנון, מרק בשר חריף, אטריות עם תרד ובשר ורבות אחרות. לאו צ'ה הייתה בת להורים ממוצא יהודי רוסי וסיני והיא אמו של מפקד חיל הים לשעבר אליעזר מרום ("צ'ייני").

ברבות השנים שחלפו מאז, הלכו ותפסו מטבחי אסיה מקום של כבוד בישראל ובשנים האחרונות הם זוכים לעדנה של ממש, כשהאוכל האסיאתי הוא אולי מהאהובים על הישראלים, במיוחד כשהוא זוכה לביצוע נאמן למקור שלא מעגל פינות. בראשית היו אלה המסעדות הסיניות שהיו הבון-טון של שנות השמונים ולא הייתה חגיגה משפחתית שלמה בלי יציאה למסעדה סינית; אז נזללו אגרולים פריכים ברוטב זרחני, ברווזים עם קישוטים מגולפים של צנון וגזר ואם התמזל מזלכם, גם צלעות חזיר קטנטנות ברוטב סגול עמוק שצובע את הידיים. אחריהן עשו עלייה המסעדות ההודיות העממיות, היפניות המתוחכמות ועמן גם התאילנדיות וכל השאר.

כמחווה גדולה למטבחים אלה, עלה רעיון אירוע קולינרי שיחל בין ה-8 ועד ה-11 בספטמבר ויימשך ארבעה ימים מבקש לחגוג את ההתפתחות שעברו המטבחים הללו בשנים האחרונות. בתוך כך, תחגג גם היצירתיות של השפים המתמחים באוכל אסיאתי וכן, את פתיחת כל הגבולות, באופן המאפשר ליהנות גם בתל אביב מחומרי גלם משובחים, תבלינים אקזוטיים וצלחות שמציעות בערה אמיתית. במסגרת השבוע, ייערכו שיתופי פעולה בין מסעדות ושפים בעיר, יוגשו שלל ספיישלים ותוצע לקהל הזדמנות לנסות תפריטים מיוחדים ושוברי שגרה. קבלו טעימה מן האירועים הבולטים במהלך שבוע אסיה.

מה בתפריט?

במסעדת בית תאלינדי של השף יריב מלילי יוגש תפריט שכולל שתי מנות טיפוסיות כנקניקיית בקר מצ'אנג מאי בתיבול עשבים וכן קינג פיש כבוש באורז ושום מטוגן עם ג'ינג'ר, בוטנים ובצל סגול (258 לשתי המנות). בקואה קון לק, החדר הפרטי הצמוד למסעדה שהושק לאחרונה, יערכו מלילי וזוגתו, השפית לק סונן, שולחן לארוחה בת 11 מנות תאילנדיות, שלושה קינוחים ובירה שתימזג חופשי לאורך כל הערב. בין המנות: תבשיל אונטריב בחלב קוקוס שנסחט במקום וקפיר ליים; סלט כרעי ברווז, לבד וכבד ברווז צלוי עם עשבי תיבול; ונתחי דג ים מפולטים ומטוגנים, מוגשים עם אטריות קנום צ׳ין ועשבי תיבול ככוסברה, שמיר ונענע, קוביות לימון, למון גראס, צ׳ילי ובצל מקורמל שמרכיבים לבד בעלי חסה אייסברג עם רוטב תמרהינדי לטבילה (330-480 שקלים לארוחת הטעימות). בקאב קם, בר האוכל הסוער והאח הקטן לבית התאילנדי, תוגש ארוחת חמש מנות לבחירה, ביניהן פלה דיפ - נתחי דג ים מקומי נא, קריספי סקין וג'ינג'ר; ולאב נאה, סלט בקר וחלקי פנים חריף (390 שקלים לארוחה).

דג מטוגן, עשבי תיבול ואטריות להרכבה בחדר הפרטי של בית תאילנדי
ארוחה בת 11 מנות ובירה במזיגה חופשית, קואה קון לק, החדר הפרטי של בית תאילנדיצילום: אנטולי מיכאלו

במסעדת מן טן טן, המבוססת על מנות יפניות וראמן תוגשנה ארבע מנות יפניות בפרשנות רטרוספקטיבית קלילה, ביניהן קאמו רוסו - קונפי של כרעי ברווז ברוטב ברביקיו יפני שעושה כבוד למנת הפקין דאק האייקונית והרומאקי - עלי סיגר ממולאים בנבטים, כרוב, שומשום קלוי, בצל ירוק ואצות נורי ברוטב יוזו כמחווה לאגרול היפני (305 שקלים לתפריט המלא).

אגרולים מטוגנים ובירה במסעדת "מן טן טן"
הרומאקי - עלי סיגר ממולאים בנבטים, כרוב, שומשום קלוי, בצל ירוק ואצות נורי ברוטב יוזו כמחווה לאגרול היפניצילום: אנטולי מיכאלו

במסעדת צפרה של השף אבי קונפורטי תוגש ארוחה מפוארת שכוללת בירה ושבע מנות שונות ומיוחדות בהשפעה של מטבחים שונים מרחבי דרום-מזרח אסיה כמו גואי דודו (פפאיה, עגבניות דבש, שעועית ירוקה, ונאם ג׳ים הדרים); האנוי קריספי רול (רשת קסאבה-אורז פריכה עם פרגית, אטריות מים ותבלינים טריים) ולקינוח, קושי וונג, הלוא הם כדורי הקסם המפנקים של קונפורטי (465 שקלים לזוג).

בטופולופומפו, מסעדת האש האסיאתית והיוקרתית של קונפורטי, יוגש תפריט של ארוחות מיוחדות לשבוע אסיה כשכל המנות בו כוללות בירה קירין, שעוברת כחוט השני בין המסעדות והמנות בשבוע זה. בין המנות תהיינה קלאסיקות של השף כמו פטריות זהב - פטריות קלויות, ביצה, טריאקי פונגוס שחור ובצלים ירוקים וסאאם טליה (טלה קוריאני על העצם צלוי באש, קימצ׳י, לחמניות מאודות ורוטב צ׳ילי שעועית קוריאני) ובקר פריך עם מנטה קמבודית, פפאיה ומנגו (340-450 שקלים לסועד).

ארוחות מיוחדות ומנות עם בירה כמו בקר פריך עם מנטה קמבודית, פפאיה ומנגו.
מנות מיוחדות עם בירה יפנית, טופולופומפוצילום: אנטולי מיכאלו

במסעדת נאם התאילנדית, יוגשו לצד בירה, שכלולה במחיר, מנות כגון גאי טוד מנאי - פרגית עוף בציפוי פריך ורוטב צ׳ילי מתוק ולימון, מנה שתזכיר לכם את הטעם של מנת העוף בלימון הקלאסית; ופלה נאנג סי יו - דג ברמונדי עסיסי ברוטב סויה, ג׳ינג׳ר וצ׳ילי; וכן פאד וון סן - אטריות שעועית עם נתחי בקר, בצל ירוק, נבטים, צ׳ילי ושום (63-126 שקלים למנה).

בהירו ראמן בר, תוגשנה מנות קלאסיות מהמטבח הסיני כמו מרק תירס מבוסס על ציר ירקות ופטריות פורצ׳יני שמבושל 8 שעות וכן צמד לחמניות באן מאודות לבחירה, ממולאות במיטב המנות האייקוניות מהמטבח הסיני כמו ברווז קונפי בדבש עם תפוז מסוכר או דלורית צלויה ומזוגגת עם איולי פלפלים מעושנים, קריספי שאלוט, חסה אייסברג, בצל ירוק ונבטי אפונה (44-74 שקלים למנה).

לחמניות באן - אחת עם ברווז קונפי בדבש ותפוז מסוכר ושנייה עם דלורית צלויה ומזוגגת עם איולי פלפלים מעושנים, קריספי שאלוט, חסה אייסברג, בצל ירוק ונבטי אפונה
לחמניות באן מאודות עם מנות איקוניותמהמטבח הסיני כמו ברווז קונפי בדבש ותפוז מזוגגצילום: אנטולי מיכאלו

בדיסקו טוקיו, היפנית של קבוצת R2M בניצוחו של השף עידו לב, יוגש תפריט של מנות כמו שומאי - כיסוני עוף מאודים עם סויה ושמן ראיו או אגרול בשר טלה עם יוגורט יוזוקושו אדום (58-62 שקלים למנה).

במסעדת ניטן תאי, שמציעה אוכל המבוסס על טכניקות בישול שמגיעות ממטבחים שונים בדרום-מזרח אסיה, יוגש תפריט של ארוחה זוגית בת שלוש מנות ראשונות לבחירה ושתי מנות עיקריות. הסועדים יוכלו לבחור בין מנות כמו לאפ גאי - עוף קצוץ עם כבד אווז, כוסברה, נענע, בצל ירוק וכפיר ליים; אד פארם - רול של לברק עם בוטנים, נענע חריפה ויקיטורי אגסים; וסיסי קארי - דג לבן מאודה עם עגבניות תאילנדיות וכפיר ליים (400 שקלים לארוחה זוגית).

במסעדת TYO, היפנית בהובלת השף יאמה סאן, יוגש תפריט סושי עם מנות כמו קומבינציית ניגירי של טונה פואגרה - נתחי כבד אווז צלויים על ניגירי של טונה וטוביקו שחור; טורו סלמון והמאצ׳י; טטאקי מיקס עם רצועות סלמון, המאצ׳י ולוקוס עם יוזו, שמן שומשום חם צ׳ילי אדום ועירית; וקומבינציה עם שתי יחידות של המאצ׳י, טונה ואונגי עם רוטב פונזו בצד (107-145 שקלים למנה).

ניגירי מיוחד כמו טונה וכבד אווז, ובירה, TYO
ניגירי חגיגי עם כבד אווז, TYOצילום: אנטולי מיכאלו

בסושי-בר Moon שחוגג השנה 20 שנות פעילות, יציעו תפריט מיוחד שכולל סושי בשם "Indian Special" של פאני פורי פריך עם טרטר סלמון או טונה, אבוקדו, מיונז יפני, עירית וטוביקו או "Thai Special", סושי עם סלמון, לימון, בצל, צ׳ילי אדום, עירית וכוסברה (79 שקלים לרול סושי של שש יחידות).

מסעדת יא-פן, היפנית של השף יובל בן-נריה, תגיש תפריט שכולו מחווה למנות האייקוניות של שף ישראל אהרוני, שבעצמו לקח חלק בהרכבת התפריט ואף יגיע במשך שני ערבים במהלך השבוע  לתקלט במסעדה כדי לתת לסועדים את החוויה האולטימטיבית של אוכל ואווירה (48-195 שקלים למנה).

ליבי שפרלינג

כתבת אוכל, אלכוהול ומשקאות במדור האוכל של אתר "הארץ"

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ