האם הפסטה עומדת להציל (שוב) את העולם?

קשי הפלסטיק הפכו לסמל של זיהום כדור הארץ, והפתרון עשוי להגיע בצורת קש פסטה. למרות הגאוניות הפשוטה שלו, קש הפסטה לא יפתור בעיות גדולות יותר אך עשוי לסמן כיוון חיובי

איתן לשם
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
pastastraws
יצילו את העולם? הקשים של pastastrawsצילום: pastastraws

קש הפלסטיק הפך לסמלה של תופעת הזיהום, בעיקר בשל הזמן הקצר שעובר מהשימוש בה ועד השלכתה אל גורל של אי התכלות נצחית. 2019 הפכה לקש ששבר את גב הגמל, כשמדינות רבות החלו לדון באיסור גורף של מכירת קשי פלסטיק. הן הלכו בעקבותיהן של חברות מסחריות, כמו מקדונלד'ס בריטניה, רשת המלונות מריוט ועוד, שהודיעו כי יאסרו על שימוש בקשים חד פעמיים בתחומן. האיסור והתגובה הציבורית הרחבה נגד קש הפלסטיק הובילו ליצירת תחליפים, אך אלו לא הצליחו בינתיים להוות תחליף הולם לפשטותו הגאונית של קש הפלסטיק. אך מה לגבי פסטה?

הפחמימה הריקה והמושמצת, שהפכה לאויבת המושבעת של חובבי דיאטות טרנדיות מחד וצליאקים זועמים מאידך, ממציאה את עצמה מחדש כתחליף מעולה לקש שתייה. בעזרת קמח ומים בלבד ניתן לייצר קש יציב, עמיד יחסית וחשוב מכל – מתכלה במהירות (שלושה חודשים לפירוק מלא מול 200 שנים של תחילת פירוק קש הפלסטיק). זאת לעומת הנתונים אודות הפלסטיק: 91% ממנו לא מתכלה ו-500 מיליון קשי פלסטיק נמצאים בשימוש יום-יומי באמריקה בלבד. לאור זה, מדובר בנס של ממש.

גם לעומת התחליפים האחרים, קשי נייר או קשים ממתכת, הוא שומר על אהדת השתיינים. קש המתכת אמנם מציג זמן מדף ארוך, אך גם אחראי לתהליך ייצור לא פשוט ובעיקר מזהם. קש הנייר, שכבר זכה לחרם בבריטניה, לא מצליח לשמור על יציבות לאורך זמן ומתחיל להתמוסס.

שתי יצרניות קשי-פסטה כבר מציעות למכירה את הפסטה הארוכה, דמויות זיטי אך רחבה יותר, אחת אמריקאית - The Amazing Pasta Straw, והשנייה דרום אפריקאית - Planet Straw. למרות המחירים הגבוהים יחסית, בוודאי מול חבילת קשים רגילה (האפינגטון פוסט מפרסם כי חבילת קשי פסטה עולה 16 דולר, לעומת חבילת קשים שעולה שלושה דולר בלבד), רבים מתחילים לאמץ את הפתרון. גם בבריטניה קמה חברה ניסיונית שהציבה את קש הפסטה על ראש שמחתה, Stroodles, והיא תתחיל לשווק את קשיה בקרוב.

המגבלות לא נעדרות מקש הפחמימה. ראשית, המחסור בתנועתיות עלול להקשות על בעלי מוגבלויות או על אימוצה בידי ילדים שמאוהבים בכיפוף קשים. שנית, העובדה שמשקאות חמים - אם מישהו לוגם אותם באמצעות קש – יבשלו את הפסטה ויהפכו אותה לרכה וללא יעילה. בנוסף, ישנו הטעם. קש פסטה מותיר אחריו שובל של ריחות וטעמים, שכולנו אוהבים בצלחת שלנו אך לא ברור כיצד נתמודד עמם בכוס המשקה שלנו. כדי להימנע מטעם חזק, יש לשתות משקאות מוגזים בכוס גבוהה, שמנטרלים מעט את טעם העמילן שנובע מהתפוררות הפחמימה – כך המליצה יועצת המשקאות ג'והאנה קרפנטר לקוראי ההאפינגטון פוסט.

אלא שגם אימוץ מלא של הפתרון לא יפתור את הבעיה. קשי הפלסטיק, למרות סמליותם, תופסים רק 8.1% מפסולת הפלסטיק שאנחנו משליכים אחרינו. שקיות נייר ועטיפות מזון, למשל, הם 31% מפסולת הפלסטיק, ואותם שום פסטה לא תחליף.

למרות זאת מדובר על הפיכתו של הקש לסמל אחר, הפעם מהצד הטוב של שמירה על כדור הארץ. לצד חגיגת הפסטה הזו, יש מי שממשיך להציב מראה מול האנושות המזהמת. "אם אנשים ישתמשו בקש פסטה אך יעשו זאת בכוס פלסטיק, אז הם לא יעשו הרבה, ולמעשה ינטרלו את ההשפעה המיטיבה", כתבה אמילי בכמן, מנהלת תכניות קומפוסט ב- GrowNYC. היא הוסיפה ופירטה שהאמריקאים משליכים כ-40% מהמזון שלהם, נתון שמצטרף למגמה העולמית של השלכת מזון - תופעה שאחראית על 8% מפליטת גזי החממה.

כבר כמעט אלפיים שנים שהפסטה מצילה את האנושות מרעב, כשהיא מספקת אוכל פשוט, משביע וזול. האם הפסטה תגיח כדי להציל את האנושות שוב? ועד מתי נצטרך לחכות כדי ללגום גם בישראל מקש שכל כולו פחמימה ידידותית לסביבה?

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ