מישלן חילקו כוכבים בדרום קוריאה ונתבעים על ידי שף שנכלל במדריך

על אף שקיבל כוכב מישלן, השף אאו יון-גוון מדרום קוריאה תובע את מדריך המסעדות היוקרתי על "עלבון פומבי", בשם אלפי מסעדות שלא זכו להיכלל בו

רותם מימון
שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה

מדריך מישלן
רותם מימון

בשבועות האחרונים, אנשי מדריך המסעדות היוקרתי "מישלן" עובדים קשה בעוברם ממדינה למדינה בהשקת המהדורות העדכניות. אחרי שבשבועיים האחרונים חולקו כוכבים בספרד ופורטוגל, בלגיה ולוקסמבורג – קופץ המדריך שוב אל המזרח ונוחת בדרום קוריאה, שם הוא מחולק זאת השנה השלישית. אל המדריך נכנסו השנה כ-180 מסעדות ובתי אוכל, אולם את מרבית תשומת הלב תפס השף אאו יון-גוון ממסעדת Eo בסיאול.

המדריך, שמתפרסם בדרום קוריאה בתפוצה רחבה, הוא אחד המשפיעים בתחום הקולינריה במדינה, בעיקר בסיאול, אליה מגיעים תיירים רבים שמשתמשים בו כמצפן וכתנ"ך. אך אם בעבור שפים ומסעדנים רבים, היכללות במדריך היא בגדר חלום שרק מעטים מצליחים להשיגו, במקרה של יון-גוון, מדובר בסיפור שונה לחלוטין. אולי ההפך הגמור. בתמצית העניין, השף הדרום קוריאני תובע את מדריך מישלן וקורא לו ה"מושחת", על כך שהכליל את המסעדה שלו ואף העניק לה כוכב, לאחר שביקש שלא לעשות זאת. לדברי השף בתקשורת הקוריאנית, במהלך השנה האחרונה הוא שלח בקשות חוזרות ונשנות אל עורכי המדריך ואל חברת ההפקה העומדת מאחוריו - Michelin Travel Partner, לא להיכלל במהדורה החדשה. כמו כן ביקש כי מבקרי המדריך האנונימיים לא יגיעו לסעוד במסעדתו והגיש תלונה פלילית בגין "עלבון ציבורי", כמו גם רישום בכוח של מסעדות בניגוד לרצונן וללא קריטריונים ברורים.

"מישלן הם כמו רוח רפאים, רואים ואינו נראים, אי אפשר להתקשר אליהם או לדבר איתם, רק לשלוח להם מייל", כותב השף יון-גוון בפוסט שפרסם בדף הפייסבוק שלו. "על אף שהבהרתי שוב ושוב את בקשתי ואת סירובי לקחת בו חלק, הם בחרו בכל זאת לכלול את המסעדה שלי במדריך".

כמובן שסיפורו של יון-גוון משך את כלי התקשורת ברחבי העולם, כמו בכל פעם ששף או מסעדן יוצא מדעתו לנוכח מיקומו בדירוג כזה או אחר, ובמקרה של מישלן – על קבלת כוכב או חס וחלילה איבודו. אז על מה יצא קצפו הפעם אם בכל זאת זכה בכוכב ראשון יוקרתי? לטענת השף הוא נשכב על הגדר בעבור חבריו השפים הדרום קוריאניים שלא הצליחו להיכלל במדריך. "יש בסיאול אלפי מסעדות באותה רמה או אפילו טובות יותר שלא נכללו במדריך".

מסעדת EO בדרום קוריאה
חוות הדעת על מסעדת Eo בדרום קוריאהצילום: צילום מסך מאתר מישלן

בשלב הזה מבקש השף לדעת למה 180 בלבד הצליחו להשתחל אל המדריך, בעוד שאלפי מסעדות זהות ברמתן לא. "זו בדיחה עצובה", הוא כתב. במלים אחרות, אם יש כל כך הרבה מסעדות שזהות זו לזו, מהם הקריטריונים לפיהם מחליטים במישלן מי יקבל כוכב או יומלץ במדריך ומי לא? בפועל, דורש השף ממישלן לחרוג ממנהגם ולפרסם הצהרה לגבי דרום קוריאה ובה יפרטו את שיקוליהם הקולינריים. "זה משפיל לראות את המסעדה שלי נמצאת במדריך המזיק הזה", הוא ממשיך ואף מכנה את המדריך "המבחן האכזרי ביותר בעולם", ומתכוון לכך שהוא מכריח את השפים לבלות את השנה בהמתנה למבחן מבלי שיוכלו להתכונן או לדעת מתי הוא מתקיים.

אם יימצא במשפט שייערך כי אכן נגרם נזק, כפי שהשף טוען, על המדריך יהיה לפצותו בסכום שמגיע בשוויו עד שלושה מיליון שקלים. אולם, מבלי להיות משפטן, כעת נראים סיכויי השף להצליח במשפטו נגד חברת מישלן נמוכים עד אפסיים. בהתחשב בכך שתלונות על עלבונות פומביים בדרך כלל צריכות להיות מורכבות מהצהרה מעליבה שפוגעת במצבו החברתי או הכלכלי של האדם התובע, אולם במדריך נכתב על מסעדת Eo כי היא "מספקת מטבח איטלקי מודרני מושלם וכל מנה מדגימה בבירור את תובנות השף לגבי פשטות הבישול האיטלקי". בקיצור, באו לברך ויצאו מקוללים.

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ