רותם מימון
מסעדת בלו סקאיי
לאכול עם תל אביב בעיניים: מסעדת “בלו סקאיי” צילום: דודו בכר
רותם מימון

עונת הפרסים בעיצומה, ובין חלוקת כוכבי מישלן במדינה זו או אחרת, גם יתר הדירוגים משמעים את קולם. בעבור חובבי מצעדי האוכל והמסעדות בעולם זו תקופה נפלאה, כי בפריז נחשפה בסוף השבוע הרשימה המלאה של אלף המסעדות הטובות בעולם - "La Liste", זו השנה החמישית ברציפות. החדשות הטובות: 13 מסעדות בישראל נכנסו השנה לרשימת אלף המסעדות הטובות בעולם (לעומת 12 בשנה שעברה וארבע לפני חמש שנים), החדשות הפחות טובות - מרביתן ירדו בניקוד הכללי.

זוהי השנה השלישית שאת הדירוג הישראלי מוביל השף מאיר אדוני, הפעם עם מסעדת לומינה שהגיעה לציון משוקלל של 94.5 (יחד עמה מדורגת למשל גם מסעדת "לה מוריס" של אלאן דוקאס ועוד ארבע מסעדות נוספות), כשהיא עוקפת שמות נחשבים ומפתיעים כמו מסעדת "אטלייה קרן" של השפית האמריקאית דומיניק קרן, בעלת שלושה כוכבי מישלן, או מסעדתו של הסטון בלומנטל - The Fat Duck שקיבלה רק 90.25 נקודות.

מסעדה לומינה
מסעדת לומינה של השף מאיר אדוני, ראשונה בישראליותצילום: דודו בכר

המסעדה הישראלית הבאה ברשימה היא כניסה חדשה למסעדת ג'ורג' וג'ון של השף תומר טל במלון דריסקו עם ציון יפה של 93.00. תומר טל זכה לאחרונה בתואר השף העולה. המסעדה הבאה שייכת שוב למאיר אדוני - עם המסעדה הכשרה השנייה שלו - בלו סקאיי (שהובילה במשך שנתיים את הרשימה הישראלית וירדה לציון 91.5 לעומת 96.25 בשנה שעברה). בהמשך מופיעה כניסה ישראלית חדשה לרשימה - זוהי מסעדת OCD של השף רז רהב, שזכה בשנה שעברה בתואר "שף השנה" של מדריך גו-מיו. כאן הוא זכה בציון משוקלל של 89.50, גב אל גב עם האטלייה של ג'ואל רובושון בפריז.

השף גי סאבואה
השף גי סבואה שמסעדתו דורגה במקום הראשון עם ציון 99.75צילום: STEPHANE DE SAKUTIN/אי־אף־

אחריו מגיעות המסעדות מאנטה ריי שהופיעה החל מהרשימה הראשונה (וכעת עם ציון 89.50). הבאה בתור היא מסעדת "לה רג'נס" של השף דוד ביטון בירושלים, מי שזכה כשף השנה במדריך גו-מיו הישראלי שזכתה בציון 86. לאותו ציון הגיעה מסעדתו של השף מושיק רוט באמסטרדם, בעלת שני כוכבי המישלן. משייה שעד לא מזמן הוביל אותה השף יוסי שטרית (וירדה מציון 91.00 ל-85). "הסלון" של אייל שני נכנסת לראשונה לדירוג עם ציון של 82. 

מסעדת OCD
בשנת 2016 פתח רהב את מסעדת OCD ביפו, שם הוא מציג מאז קונספט שאפתני, בעיקר במצב המסעדנות הנוכחי, שבמרכזו ארוחה בת 12 מנות על בסיס חומרי גלם עונתיים בטכניקות מפתיעות צילום: עופר וקנין

אחריהן מגיעות המסעדות קלארו של רן שמואלי בשרונה ופאסטל שכעת מוביל אותה השף קובי בכר במוזיאון תל אביב, הבאות בתור הן פופינה של השף אוראל קמחי עם ציון 78, צ'אקרה נציגת ירושלים, ומסעדת "אלנה" במלון נורמן שזכתה לאחרונה כמסעדת השנה במדריך גו-מיו בישראל סוגרת את הרשימה עם ציון 76.5. את הדירוג עזבו מסעדת דיינינגס שהופיעה בשנה שעברה וכעת מצאה עצמו בחוץ וכן מסעדת הרברט סמואל הכשרה במלון ריץ הרצליה. אגב, אם הרשימה הזאת נראית לכם מוכרת, אין זה פלא. זוהי כמעט אותה נוכחות ישראלית שהופיעה בשנים שעברו.

במקום הראשון נמצאות במשותף, ממש כמו בשנה שעברה, גי סבואה הצרפתית ומסעדת לה ברנדין הניו יורקית. שתיהן זכו בציון הגבוה ביותר - 99.75. המדינה שמובילה את הדירוג השנה היא יפן עם 130 מסעדות (בהמשך לפרסום מדריך מישלן בשבוע שעבר ששמר על טוקיו כעיר בעלת מספר הכוכבים הגבוה ביותר בעולם), אך בעבורה מדובר בירידה של חמש מסעדות. אחריה סין הכוכבת העולה עם 126 מסעדות (לעומת 117 בשנה שעברה), צרפת ממשיכה לשמור על מעמדה עם 116 מסעדות, ארצות הברית משפרת עמדות וקופצת מ-89 מסעדות בשנה שעברה ל-113 השנה, מתוכן 16 במאתיים המובילות. 

במקום החמישי ניצבת ספרד עם 68 מסעדות ואחריה בריטניה שקופצת מ-40 מסעדות ל-60. איטליה הצליחה להכניס 55 מקומות ברשימה. גרמניה שומרת על מעמדה ומכניסה 52 מסעדות,בדיוק כמו בשנה שעברה. מקסיקו קופצת אף היא ומ-22 מסעדות בשנה שעברה ל-49 הפעם. עם כל הכבוד ליפן, סין, צרפת וארצות הברית שבהן אולי מספר המסעדות הגבוה ביותר, דווקא שווייץ, עם 36 מסעדות ברשימה ביחס לאוכלוסייה של שמונה מיליון, יש את הדירוג הגבוה ביותר פר נפש. רוסיה שמוקמה בשנה שעברה בתחתית הרשימה קפצה ממסעדה אחת ל-26 בדירוג הסופי. עוד בדירוג - בלגיה ואוסטרליה עם 25 מסעדות כל אחת, הולנד ואוסטריה עם 20 מסעדות, קנדה עם 17 מסעדות, דרום קוריאה עם 16 מסעדות, דנמרק, דרום אפריקה ומרוקו עם 15 מסעדות כל אחת, ישראל כאמור עם 13, הודו ושוודיה - 12 מקומות, תאילנד ופורטוגל עם 10 מסעדות כל אחת ואחריהן: סלובניה עם שמונה מסעדות חדשות בדירוג, פרו וברזיל שעולות לשבע מסעדות כל אחת, קרואטיה וטורקיה שהכניסו השנה שש מסעדות כל אחת. איחוד האמירויות עם קטאר וקולומביה עם ארבע מסעדות, ערב הסעודית, איראן ואינדונזיה סוגרות את הרשימה עם שתי מסעדות. עוד ברשימה נציגויות לבחריין, אנגולה ומלזיה. בסך הכל מופיעות ברשימה 179 מדינות.

דירוג "לה ליסטה" הגיע בראש ובראשונה כתשובה לדירוג 50 המסעדות הטובות בעולם. בראשית דצמבר 2015 הודיע משרד החוץ הצרפתי כי הוא שוקד על יצירת דירוג מסעדות חדש, עולמי, שייתן תשובה אמינה ומקיפה יותר מאשר מדריכי מישלן ומצעד חמישים המסעדות הטובות בעולם של סן פלגרינו. לטענתם, מצעדים אלה לבד לא רק שהם נגועים בעסקנות ובשחיתות, אלא מתעלמים ממדריכים אחרים, טרנדים וביקורות אוכל ועל כן אינם משקפים את המציאות הקולינרית על פני הגלובוס. בהתאם לכך, במשרד החוץ הצרפתי העדיפו שאת הבחירה במסעדות המובילות יעשה אלגוריתם שישקלל כ-625 מדריכים עולמיים (בהם גם מישלן וזאגאט) ומאות אלפי ביקורות מסעדות בעיתונים כמו "ניו יורק טיימס" ו"וושינגטון פוסט", ובמגזיני אוכל מקוונים נחשבים כמו "איטר" לפי קריטריונים שהציבה ועדת מומחים ובהם שירות, חוויה, תמורה לכסף וטעם. החל מהדירוג השנה, הכניסו בעלי הדירוג נקודותבונוס למסעדות שהמוטו שלהן הוא "מהחווה אל הצלחת" והן מחזיקות בגן ירק כחלק מתפעול המסעדה.

הציונים ששוקללו נשלחו לאלפי שפים ברחבי העולם על מנת שיחוו דעתם וידרגו את מדד האמינות. בסופו של דבר, קיוו במשרד החוץ הצרפתי לתת תשובה ארכאית פחות ויותר הזדמנויות ל-179 מדינות שאל חלקן הגדול מבקרי מישלן כלל אינם מגיעים, שלא לדבר על מצעד 50 המסעדות. בפועל, מדובר ברשימה מעט מוזרה לעתים, כשמסעדות טובות ונחשבות נמצאות הרחק מהפסגה והתזוזות משנה לשנה נמוכות ביותר.

מעבר להישג של 13 המסעדות הישראליות (על העדכניות והרלוונטיות של חלקן אפשר להתווכח), מה ומי עוד ברשימה? הנה הדירוג המלא

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ