עיר בהפסקה: גם קפה "התחתית" מפסיק לפעול בלילות

יוקר המחיה והגזירות הממשלתיות ממשיכים לתת את אותותיהם על ענף המסעדות בארץ, כשיותר ויותר בעלי עסקים מרגישים שהמדינה עושה הכל כדי להתעלל בהם. כעת הגיע תורו של בית הקפה הוותיק "תחתית" לסגור בלילות

ליבי שפרלינג
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
תמונה של בית קפה התחתית מבפנים
צילום: סמדר ליאני
ליבי שפרלינג

האנשים שדאגו למתג את תל אביב כעיר ללא הפסקה צריכים להתחיל לדאוג או לחשוב על סלוגן אחר,כיוון שעוד אחד מסמליה נאלץ לסגור את המטבח בשעות הלילה, לאור המצב הכלכלי הלא פשוט. 

בית הקפה "תחתית" שנפתח לפני 14 שנים ברחוב לינקולן, הפך מהר מאוד לאחד המוסדות הכי מזוהים עם תל אביב. בהתחלה נראה היה שקרבתו ל"בית מעריב", היא זו שהפכה אותו למעין "קפה כסית" של תחילת שנות האלפיים – הקהל הבוהמייני של כתבים, סופרים, עיתונאים שפקדו את בית הקפה עבדו סמוך אליו. אבל עם השנים הפופולריות התרחבה מסצנת התרבות, והוא הפך לאבן שואבת עבור בליינים וגם עבור תושבי לב העיר, לרבות הורים על טפם בשבתות חמימות. לצד תפריט ארוחות הבוקר הפופולרי, בלטו בו גם לא מעט מנות כמו שהפכו מזוהות עם המקום. אבל יותר מהכל, המקום היה מפורסם בזכות שעות הפתיחה הארוכות, שבעצם נמשכו 24 שעות ביממה ושבעה ימים בשבוע. 

אלא שלאחרונה הודיעו ב"תחתית" ששעות הפעילות יתקצרו, ופתיחת המקום במשך 24/7 תישמר רק בסופי השבוע, כלומר בין חמישי לשבת. בשאר ימות השבוע, בית הקפה ייסגר בשעה 1:00 בלילה, וייפתח מחדש ב-6:00 בבוקר. סגירת המקום לחמש שעות בלבד במהלך יממה ארוכה אולי עשוי להיראות כמו צעד די זניח, אבל למעשה הוא מספק הצצה על תמונת המצב הרחבה יותר של ענף המסעדנות בישראל.

קפה התחתית
קפה התחתיתצילום: אביעד הרמן

"קיבלנו את ההחלטה אחרי תהליך מאוד ארוך. זה לא קרה בין לילה", אומר אסף בריט, בעלי המקום. "בסופי השבוע אנחנו עדיין פתוחים עם אותו וייב מוכר, אבל כבר לפני כמה חודשים עשינו את הצעד הראשון בשקט וסגרנו בלילות ראשון ושני. אחרי שהבנו שזה עובד לכולם, החלטנו להעמיק את המהלך". 

עליית המחירים שמורגשת היטב בכל תחומי החיים, היא אחד השיקולים המרכזיים שעומדים בבסיס ההחלטה שקיבל בריט. אחד המקומות המורגשים ביותר הוא כוח האדם: "יש התייקרות אדירה של העובדים בשנים האחרונות. אם עד לפני שש שנים עלות כוח האדם היוותה 32% מהמחזור, היום היא כבר עומדת על 42%. לזה גם צריך להוסיף את העלייה המשמעותית של שכר המינימום וחוקי הפנסיה החדשים". בכך, בריט מתכוון לפסק דין חדש שנכנס לתוקף ב-2019 לפיו טיפים שניתנים למלצרים יחשבו לחלק מההכנסה של בית העסק, וממנו יצטרכו הבעלים לנכות מס הכנסה, דמי ביטוח לאומי וכו', שעד כה, במקרים רבים, יכלו לא לשלם.

"בהקשר הזה, אין לי שום טרוניה כלפי המלצרים", הוא אומר. "עם זאת, אני לא יכול להעלות את המחירים בהתאם לכל ההתייקרות הזאת. מלבד המלצרים צריך גם לקחת בחשבון את עלויות העובדים הזרים, ההיטלים שחלים עליהם בשנים האחרונות, כמו חוק הפיקדון ומיסים נוספים של 20% על העסקתם. נדמה שהמדינה עושה הכל כדי להתעלל בנו". 

ה"תחתית" לא לבד, ומצטרף לשורה ארוכה של מקומות, שהיו פתוחים במשך שנים במתכונת 24/7, ולאחרונה החליטו לקצץ את שעות הפעילות מסיבות דומות, בהן "בראסרי" של קבוצת M2R באבן גבירול, וקפה "דה סטריטס" על כל סניפיו ברחבי תל אביב. "נוסף לכל הגורמים האלה, הרי שגם השכירות לא יורדת, אלא רק הולכת ועולה", מוסיף בריט. "אט אט הרווחיות נשחקת. גם מקומות שמנוהלים בצורה נפלאה הולכים ונשחקים בשורת הרווח. היום קשה מאוד להצליח לעשות כסף בתחום, ולא אגזים אם אומר שהרווח התפעולי צנח ל-12%".

אך הסיבות לצמצום היקף הפעילות לא נמצאות רק בידיהם של בעלי העסקים. גם תרבות הבילוי והפנאי עוברת תהליך של שינוי מהותי מאמצע העשור הקודם: "חייבים להיות ערים לכך שכל סגנון הבילוי משתנה", אומר בריט. "פעם אנשים היו מתחילים את הערב בבר, שותים כוסית, ממשיכים למסעדה ואוכלים בה את ארוחת הערב. משם אולי היו עוברים למועדון ומסיימים את הערב בבית קפה שפתוח עד השעות הקטנות של הלילה. היום זה כבר לא ככה. אני מרגיש שהכל נהיה יותר רגוע – אנשים לא יוצאים עד מאוחר, בטח לא באמצע השבוע, וגם תרבות המועדונים בעיר חווה דעיכה. מבחינת העסק, אין יותר שומן. אי אפשר להחזיק מקום פתוח כשמפסידים כסף. העובדים היו מתבאסים כשהם היו צריכים לקחת משמרת לילה. מפני שהגענו להבנה שהצוות שלנו הוא הדבר הכי חשוב - ואני שואף להעסיק אנשים טובים – השעות החדשות הם גם בשבילם. זה משמח אותם, והאמת היא שאני יכול להבין אותם". 

תגובות

משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ