"אנחנו במצב אפוקליפטי": האם המסעדה האהובה עליכם נסגרת בעקבות המצב?

ההנחיות האוסרות על התקהלות של למעלה ממאה בני אדם מכניסה את ענף המסעדות לסחרור מסוכן. מנכ"ל איגוד המסעדות מזהיר מקריסה ומבקש לא לעזור רק לחברות הגדולות במשק אלא גם לעסקים הקטנים

איתן לשם
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
מסעדה בארה"ב
"כרגע הציעו לנו הלוואות בערבות מדינה, וזה ממש כמו כוסות רוח למת", כך אומר מנכ"ל איגוד המסעדותצילום: AFP
איתן לשם

ההוראה החדשה שיצא אמש (רביעי) מפיו של ראש הממשלה, לפיה אסורה התקהלות של למעלה ממאה בני אדם, מטלטלת את ענף המסעדות שנמצא כבר זמן מה בסחרור משמעותי. אם הדיווחים עד כה התרכזו בחשש של הסועדים שממעטים לצאת לאחרונה ונעו במספרים קטנים יותר אל המסעדות, כעת בענף המסעדות מדברים על חשש ממשי מפני קריסה קרובה מתמיד. "אנחנו נמצאים בקטסטרופה", מבהיר שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות והברים. "החל מסו, השבוע האחרון, אז הייתה החמרה בהוראות של משרד הבריאות, אנחנו רואים שאנשים יוצאים פחות ופחות והענף מרגיש את זה בכל הכוח".

ברמן מבהיר שלא מדובר על קשיים נקודתיים מפני שמדובר בתחושה עמוקה של אי ודאות, כשאף אחד לא באמת יודע מתי המצב יחזור לשגרה. "מדובר על עסקים קטנים, שגם ככה מתנהלים במודל כלכלי רעוע שמתמודדים כעת עם סיטואציה שמעולם לא נתקלנו בה", ברמן מנסה לדברר את המצוקה של המסעדות. "עסקים מתחילים לפטר, וגם לפטר עולה כסף, מצמצים כוח אדם ומתכוננים למכה אנושה. מבחינתנו מדובר במצב אפוקליפטי", הוא אומר בנימה של ייאוש.

מה אתם מצפים שהממשלה תעשה?

"כרגע הציעו לנו הלוואות בערבות מדינה, וזה ממש כמו כוסות רוח למת. ברוב המקרים המסעדות לא יוכלו לקחת את ההלוואות מאחר שלא יוכלו לעבוד בהן. זה לא שבאפריל נעבוד כפול, זה פשוט כסף שלא יחזור".

מה כן יעזור לכם?

"מהלכים שלא נועדו לסתום לנו את הפה, רק כדי לדאוג לחברות הגדולות במשק – כמו אל על, שכבר קיבלה הודעה שתקבל הסדר. אנחנו רוצים שיבטלו – לפחות למשך שנה – את המיסוי העודף בענף ובראשו מס העובדים הזרים. אנחנו מכנים אותו 'מס עושק', מפני שהוא עומד על 20% משכרם. בנוסף, אנחנו משלמים ארנונה בלתי פרופורציונלית, בהשוואה למגורים או לנעשה בעולם. אפשר להקל עלינו. מדובר בעסקים קטנים ללא עתודות".

אתה מבין את האנשים שנשארים בבית, פוחדים?

"בהחלט מבין, למרות שאנחנו פועלים על פי הוראות משרד הבריאות ונמצאים איתם בקשר מתמיד כדי לקבל עדכונים. למשל, אסורה התקהלות במבנה סגור, אבל מה לגבי השטח החיצוני שקיים בהרבה מסעדות? אין מניעת הפעלת עסקים, ולרוב לא מדובר על צפיפות גדולה, לכן אני חושב שאנשים אכן צריכים להמשיך ולצאת לבלות. באחריות".

שי ברמן
"אני חושב שאנשים אכן צריכים להמשיך ולצאת לבלות. באחריות". שי ברמןצילום: דניאל צ'צ'יק

כדי לבחון את המצב בשטח, וביתר שאת במסעדות גדולות שמכילות כמות נכבדה של סועדים, בדקנו האם יש שינויים במערך ההזמנות של מסעדת "סוהו" בראשון לציון. מדובר על מסעדה שעשויה לאכלס 250 סועדים, ללא שטח חיצוני, אך בשיחה עם המארחת הובהר לנו שנכון לעכשיו אין הוראות חדשות או הגבלות. "זה לא שבאים כל האנשים ביחד, אלא מתפזרים על פני שעות רבות", הסבירה לנו המארחת אך הודתה כי "רואים ירידה מסוימת בהזמנות, אבל זה נראה לי די טבעי בהתחשב במצב הזה".

גם בשיחה עם מסעדת קלארו התל אביבית, למרות שהמארחת הודתה שקברניטי המסעדה נמצאים בישיבה בנושא, הובהר לנו שלא מתכוונים לסגור את המסעדה ולפחות כרגע – פועלים כרגיל. "מפני שיש לנו כמה חללים במסעדה, אנחנו פועלים על מנת להבטיח שבכל עת ישנם פחות ממאה אנשים בכל חלל", הסבירה האחראית על ההזמנות. "אנחנו עומדים בכל ההנחיות של המשרד", היא הבהירה והודתה ש"אנחנו אכן רואים ירידה, בהתחשב בנסיבות". 

ככלל, נראה שבענף נערכים בזריזות לקראת ההנחיות החדשות. ברים ומסעדות מדווחים בעמודי הפייסבוק שלהם על הגבלת מספר הסועדים, על ריווח בין שולחנות וכן הלאה. במסעדת "פופינה" של השף אוראל קמחי החליטו לקחת בעצמם את המושכות, ולהגביל את ההזמנות עד 100 סועדים. "הישיבה במסעדה תמיד מרווחת, אבל עכשיו ריווחנו יותר מתמיד כדי שתרגישו בנוח", נכתב בהודעה המיוחדת שהוציאה המסעדה בדף הפייסבוק שלה. בבר Double Standard יקבלו רק כרטיסי אשראי ולא מזומן, כדי להפחית חיכוך; במסעדת "המקדש" בכפר סבא יגבילו את ההזמנות עד 60 אנשים, כך גם במסעדת סאטיה בירושלים; ככל שהיום נמשך עוד ועוד מסעדות מתאימות את עצמן למצב החדש. נותר לראות האם מסעדות אחרות ינקטו צעדים דומים כדי לעודד את הסועדים להגיע, למרות הכל.

תגובות

משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ