העולם מתמכר לקפה וייטנאמי, זה זמן מושלם עבורכם להכיר אותו

הקפה החזק והמריר בסגנון פילטר, עם תוספות מוזרות כמו חלב מרוכז או קציפת חלמונים - היו טרנד הקפה הלוהט בימים שלפני הקורונה. כעת ההמונים הסקרנים לומדים להתאהב בקפה הזה, היישר מהבידוד בביתם

שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
קפה וייטנאמי
קפה וייטנאמי. פתאום העולם נזכר בוצילום: BlackSalmon / iStockphoto via Ge

עוד יום בבידוד, עוד כוס קפה באותה דרך בה התאהבתם אי שם לפני מספר שנים. אבל גם התאהבות יכולה להפוך לשגרה משעממת. זוהי הקללה הגדולה ביותר של הבידוד, שהיא גורמת לנו להתעייף מהדברים שפעם היו עבורנו חגיגיים. לכן, אין מנוס מלהמציא חגיגיות חדשה – נגיד כוס קפה שכמוה לא שתיתם בחיים, או לפחות מזמן. אלא אם כן ביקרתם בווייטנאם.

ראשית צריך להבין את גודל ההייפ העולמי סביב הקפה הווייטנאמי. למעשה מדובר ביצואנית הקפה השנייה בגודלה בעולם, אחרי ברזיל. וייטנאם מייצאת בכל שנה 25 מיליון שקים במשקל 60 ק"ג כל אחד, כך לפי ארגון הקפה העולמי.  הקפה מכניס לקופת המדינה שלושה מיליארד דולר בכל שנה. אלא שהפולים הווייטנאמיים, מסוג רובוסטה ברובם המוחלט, הפכו במהלך השנים ל"נחותים" בעיני חובבי קפה. עוצמתם הרבה, בשילוב עם מרירות טבעית, הפכה אותם נפוצים בתערובות שונות בסופרמרקטים או בסוגי קפה נמס שונים, אבל מנעו מהקפה הווייטנאמי להבקיע את חומת האיכות.

זמן טוב להשתגע. קפה עם ביצהצילום: David McKelvey

העולם הפך לסוגד לפולי ערביקה, המכילים פחות קפאין ומעניקים חומציות גבוהה יותר וטעם מתקתק יותר. למרות זאת, הסקרנות העולמית הגוברת לסוגי קפה הובילה לעלייה משמעותית בקרנו של זה הווייטנאמי. גם בגלל הפולים – חזקים, מרירים ובועטים – וגם בזכות צורות ההגשה השונות והמעט משונות של בתי הקפה במדינה.

שתי תוספות הפכו לקלאסיקת קפה וייטנאמי – חלב מרוכז וביצה. שתיהן עשו זאת בגלל החום היחסי במדינה, שהתרגלה לחיות בלי מקררים לאורך עשרות שנים. אך הקפה לא מתחשב במכשירי חשמל, והתושבים החלו לגבש גרסאות משלהם לסוגי הקפה. כך הפך החלב המרוכז תוספת משמעותית, בעיקר בגלל מתיקותו והעובדה שאינו צריך קירור. התוצאה: קפה קרמי נהדר - מתוק ומר. אך היהלום שבכתר בכל הנוגע לקפה וייטנאמי הוא קפה עם ביצה.

למעשה מדובר בקציפת חלמונים, שהכנתה נמשכת כחמש דקות. בתוך סיר קטן מערבבים שלושה חלמונים, שלוש כפיות סוכר, שתי כפיות חמאה ושלוש כפיות דבש (הכמות מחושבת לשלוש כוסות קפה). את הסיר מניחים בבן מארי (אמבט אדים - כלומר על סיר מתבשל עם מים) ומקציפים עד כדי קבלת תערובת אחידה. לאחר מכן יוצקים אותה על גבי הקפה הווייטנאמי שלנו (או כל סוג קפה שאנחנו רוצים לשדרג) ומקבלים את ההפוך הכי מתקתק-ביצתי שנטעם בחיינו. מעבר לכך שמדובר בחוויית קפה ייחודית שתהפוך את הטקס הקבוע לחגיגה, זוהי הזדמנות לחזור ולבחון את הקפה כסוגיה תרבותית.

הקפה הווייטנמאי הולך והופך לטרנד קפה לוהט, גם ואולי בגלל משבר הקורונה העולמי. צרכני הקפה הספונים בביתם, קוראים על בתי הקפה הווייטנאמי הרבים שנאלצים לסגור (גם בתל אביב), ומחלצים מתכונים לקפה הייחודי הזה. כעת גם אתם יכולים לעצום את העיניים, להריח את הביצה בקפה, ולדמיין – לרגע – שאתם מפרים את הסגר הזה. אגב, לקראת הקיץ – ניתן להכין קפה וייטנאמי גם בגרסה הקרה שלו, בתוספת קוביות קרח כמובן.

קפה קר וייטנאמי הוא סמיך מעט ועשיר כל כך שאפשר להגיש אותו כקינוח. כדי להכין גרסה סבירה שלו שופכים אספרסו לכוסית של חלב מרוכז. זהירות, מדובר במשקה מוזר, מרענן וממכר.

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ