הוא סירב לסגור את המסעדה, יצא למסע שליחויות וסיים את הקורונה כמנצח

להתייאש, להתאושש, להביא בשר מעושן לכל הארץ וללמוד משהו חדש על תאוות הבשרים של הישראלים – זה מה שעבר בחודשיים האחרונים על זיו רודר, האיש שמאחורי "המעשנה". אז על מה הוא בכל זאת מצטער?

איתן לשם - צרובה
איתן לשם
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
זיו רודר
"עשיתי מכירת חיסול, לא היה נראה לי שזו תקופה להעלות מחירים או משהו בסגנון". רודר בימי הקורונה הראשוניםצילום: גיא סגל

מה עושה אדם שקם בוקר אחד ומבין שמפעל חייו בשבע השנים האחרונות עומד לקרוס? אל תדאגו, זו לא עוד כתבה על בכי (מוצדק) או נהי (צודק) אודות הבעיות אליהן נקלעו המסעדנים בעקבות ההנחיות המחמירות של משרד הבריאות. זה ראיון אופטימי, עם מעשן בשרים שנכנס לילה אחד למסעדה הריקה שלו והבין שלא משנה מה יקרה - הוא ינצח.

זיו רודר הוא האיש מאחורי "המעשנה" במושב ינוב, שבשנים האחרונות צברה לעצמה קהל לא קטן של מאמינים בכת העישון. הם זרמו אל המסעדה, בקבוצות גדולות שמילאו שולחנות אבירים, עד שהגיע הנגיף. ברגע אחד, רודר מצא את עצמו לבד. הוא הוציא את כל העובדים לחל"ת, ביטל את כל ההזמנות שיכול היה לבטל והתכונן להסתנכרן עם מר גורלו של כל העם היושב בציון. אבל אז המעשנת קראה לו.

"אמרתי, נעשן את הסחורה שכבר יש לי ונפרסם פוסט שבכלל שואל אם יש מישהו שמעוניין במשלוח כזה", רודר משחזר את ימי הקורונה הראשונים. "ההיענות הייתה מדהימה", הוא ממשיך, "עד כדי כך שתוך כמה שעות כבר הכנסתי אנשים לרשימת המתנה". רודר הציע ללקוחות דיל לא רגיל - קילו בשר ב-150 שקלים ("עשיתי מכירת חיסול, לא היה נראה לי שזו תקופה להעלות מחירים או משהו בסגנון"). הזמנה רדפה הזמנה, המעשנת לא נחה לרגע ורודר התחיל להקים - לבדו - מערך שליחויות לכל הארץ.

"הביקוש הימם אותי ואז הייתי צריך להתחיל להיערך לספק את הדרישה. פתחתי קובץ אקסל, קראתי לכל קרוב משפחה שאני מכיר ויצא לחל"ת והתחלנו לשלוח את הבשר שלנו לכל מי שדרש. להפתעתי, הייתה הרבה דרישה". רודר לא הופתע מהלקוחות הרגילים שהזמינו קצת שפיות מהמסעדה שהם אוהבים שנמצאת במושב בשרון הצפוני, אלא ממקומות מרוחקים יותר שהזמינו ממנו בהמוניהם. "תל אביב הפתיעה אותי. הרי מדובר על מטרופולין שמכיר ומורגל בשליחויות, ובכל זאת - כששמעו שאנחנו עושים משלוחים, הוצפנו בטלפונים שהפצירו בנו 'מתי אתם באים לעיר'? 'מה עם דרום תל אביב'? מה עם גבעתיים'? זה היה מדהים".

"תל אביב הפתיעה אותי. הרי מדובר על מטרופלין שמכיר ומורגל בשליחויות". רודר מכין את המשלוחיםצילום: גיא סגל

למרות ההצהרות אודות חזרה של המשק לפעילות, ובתוך זה גם החזרת המסעדות (ככל הנראה בתחילת יוני), רודר לא נוטש את מערך השליחויות העצמאי שהקים. "למרות שיש צמא גדול של אנשים לחוויית המסעדה", הוא אומר, "לא בטוח שאנשים ישמחו לקבל אוכל עם כפפות ומסכות, זה פחות סקסי. או למשל ישיבה במרחק אחד מהשני". הוא אמנם לא מצליח להרוויח כסף באמת, בקרוב אולי ייאלץ להעלות מחירים למארזי הבשר שלו, והשליחויות לא מפצות כלכלית על המסעדה הסגורה, אבל רודר לא מצטער לרגע.

"בהתחלה, כשאמרו שרק כ-30% מהמסעדות אולי יחזרו אחרי המשבר, אמרתי לעצמי שגם אם יחזרו רק 10% מהמסעדות - אני אהיה ביניהן". רודר שומר על חיוביות, בוודאי כשהוא מספר על עובדים שהצליח להחזיר מחל"ת ובעיקר על חדוות העשייה והעישון שהמשיכה למרות הקשיים. "גם אם המהלך של השליחויות מבחינה כלכלית לא נכון, עבורי הוא הכי נכון שיש", הוא מסביר ומיד מפרט - "אני מרגיש שהצלתי את המסעדה שלי, שהשארתי מעט נורמליות עבורי".

אפשר לאכול חם או קר, היום או מחר, ליד אורז או בכריך. מארז הבשר המעושןצילום: שחר עוקב

רודר הרגיש זרמים חזקים מצד הציבור שהיה נצור בביתו, מן חגיגיות שהתבטאה בכך ש"אנשים רצו לפרגן והיו מאוד 'זמינים' להזמנות ישירות מהמסעדנים". גם גילוי חדש על הטעם הישראלי נולד, ובבסיסו ההבנה וההכרה שגם בשר מעושן ניתן לצרוך קר. "הייתי בטיול בארצות הברית לפני כמה שנים ושם גיליתי את נפלאות הבשר הקר. לא שזה היה זר לי, אבא שלי אוכל בשר קר שאני מביא לו כל הזמן, ובכל זאת זו הבנה עמוקה של המנעד שיש לבשר".

כל מארז מכיל קילו בשר, שמורכב מ-60% בקר "בריסקט", פסטרמה הודו, שוק טלה מפורק וחזה אווז. לצדם מוגשים חמוצי הבית, אותם אביו של רודר מכין בעצמו. "אפשר לאכול את נתחי הבשר המעושנים חמים, קרים, עם אורז, בכריכים או כיד הדימיון הטובה עליכם", רודר מסביר, וכבר צופה אל העתיד. "הצלחתי להחזיר את רוב העובדים מחל"ת, ובקרוב אני מקווה להחזיר את כולם". וגם אופטימיות מדבקת שכזאת, כולנו תקווה שאכן יצליח. 

המעשנה - פרטים נוספים

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ