אחת המסעדות הטובות בעולם אולי לא תיפתח מחדש, אבל עשויה להגשים חלום ישן

Eleven Madison Park זכתה בתואר "המסעדה הטובה בעולם" ב-2017, אך השף והבעלים שלה לא רואה היתכנות כלכלית לפתוח מחדש. הוא כן מזהה דבר אחר - אפשרות להאכיל את עניי העיר

איתן לשם
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
מנת פתיחה דג מעושן במסעדת 11 מדיסון פארק
הארוחה היא הצגה: מנת פתיחה של דג מעושן במסעדת 11 מדיסון פארקצילום: Francesco Tonelli

Eleven Madison Park, אחת המסעדות המפורסמות בעולם והמצליחות בניו יורק, סגורה כעת כמו כל יתר בתי האוכל היוקרתיים בתפוח הגדול. אך בעוד המסעדות האחרות מחשבות את נתיבי הפתיחה העתידית שלהן או שנאלצו להמציא את עצמן מחדש עם משלוחים ואוכל מהיר, המוסד הניו יורקי שזכה בתואר "המסעדה הטובה בעולם" בשנת 2017 אולי לא ייפתח מחדש בכלל. 

"בהחלט יש סימן שאלה מעל פתיחת המסעדה מחדש", אמר לבלומברג דניאל הום, השף והבעלים של המסעדה. "זה מצריך מיליוני דולרים, צריך להחזיר צוות, אני עובד עם ציוד יקר בחלל גדול ואני רוצה להמשיך לבשל עם החומרים האיכותיים והיקרים ביותר בדרך יצירתית. אך יחד עם זאת, זה צריך להיות הגיוני וכלכלי".

מגיל 10 במטבח, שף דניאל הוםצילום: Francesco Tonelli

הום הרחיב בראיון והסביר מדוע לא פנה לנתיב המשלוחים, כפי שרבות ממסעדות היוקרה עשו בניו יורק (ולא רק שם). "לא היה נראה לי שמה שניו יורק זקוקה לו זה קופסאות אוכל מפוארות מה-Eleven Madison Park", הוא הסביר. הום נאלץ לפטר את כל עובדיו, כש-30% מהם זרים שנמצאים בארה"ב על אשרות עבודה. לדבריו, הם נאלצו לחזור למולדתם ללא רשת ביטחון כלכלית כלשהי. "זה שבר לי את הלב", הודה השף.

אך למרות הפסימיות בנוגע לעתידה של מסעדת הדגל שלו, הום מצא גם נקודת אור באפלה. Rethink Food היא עמותה, שהום עומד בראשה, ששמה לעצמה למטרה לאסוף את כל שאריות האוכל הרבות ממסעדות ולנצל אותן לטובת אוכל לחסרי הבית. הום פנה בתחילת המשבר לחברת אמריקן אקספרס וגייס מהם רבע מיליון דולר, אותם ניצל להסבת המטבח המפואר של Eleven Madison Park לבית תמחוי משודרג. כך הוא מגיש למעלה מ-3,000 ארוחות ביום לנזקקי העיר ניו יורק.

הום רואה במפעל ההזנה הזה את עתיד המסעדות, בעולם בכלל ובניו יורק בפרט. "התשתית לסיום הרעב צריכה לצאת מהמסעדות", הוא אמר. "בכל דרך ש-Eleven Madison Park תיפתח, נצטרך להגדיר מחדש גם מה פירוש המותרות. זו תהיה גם הזדמנות להמשיך ולהאכיל אנשים שאין להם כלום. אני לא צריך להזין רק את האלפיון העליון", הוא סיכם. כך שגם המשבר העצום הזה בענף המסעדות יכול להתגלות כהזדמנות להגשים את החלום הגדול של אפס בזבוז אוכל.

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ