"אין סיכוי שמי שכתב את המתווה הזה היה במטבח של מסעדה בחייו"

משרד הכלכלה פרסם את המתווה המוצע שלו לחזרת המסעדות לשגרה, אבל למרות שהוא מקל בהרבה מהתווה של משרד הבריאות - רבים רואים בו כשלים מהותיים

איתן לשם
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
הכנת המבורגר על ידי שף עם כפפות
מי ירצה לעמוד ליד צ'יפסר או סיר פסטה עם כפפות ומסכה?צילום: Matej Kastelic / Shutterstock.co

משחק הניחושים לגבי מועד פתיחת המסעדות מחדש, כמו גם המתווה בו הן ייפתחו, ממשיך עמוק אל תוך מסיבת סיום הקורונה. אחרי פרסומים על חזרת המסעדות באמצע יוני, ואז בתחילת יוני – הגיע דיווח שמשרד הכלכלה והאוצר מציעים לפתוח את המסעדות כבר ב-20 במאי. אך בטרם הרמת הטלפון למסעדה האהובה עליכם לטובת שמירת מקום, יש מי שבטוח שמדובר במתווה לא הגיוני בלשון המעטה.

המתווה המוצע כולל לבישת מסיכות וכפפות של אנשי הצוות בכל רגע נתון, שטיפת ידיים והחלפת בגדים לפני המשמרת, הקפדה על מרחק של שני מטרים בין העובדים במטבח ובין צוות השירות והלקוחות, שמירה על מרחק גם בתור למסעדה ותשאול עובדים על תסמינים. כך עולה מפרסום של דה מרקר בנושא. עוד יידרשו המסעדות לערוך מדידת חום, להקפיד על חיטוי משטחים, לבצע שטיפת כלים בטמפרטורה של 70 מעלות, חיטוי שולחנות וכיסאות בזמן תחלופת הסועדים, ולערוך את השולחן רק לאחר שהסועדים מתיישבים.

"זה לא הגיוני שטבחים יעבדו באמצע הכנת אוכל חם עם מסכות או כפפות (לא מדברת על פס קר)", מצהירה גוני בורשטיין, האישה מאחורי גוני - מסעדת שף ופטיסרי ברמת השרון. "הטמפרטורה במטבח גבוהות בטירוף. אצלנו, לדוגמה, עובדים בדרך כלל עם תנור פיצה על 400 מעלות, כיריים, פסטה קוקר במים ברתיחה כל הזמן ושלא נדבר על הצ'יפסר. כפפות מכל סוג ומסכות נייר או בד דליקות וזה מאוד מסוכן. אם יישפך על הטבחים שלי חס וחלילה שמן רותח כשהם עם כפפה היא פשוט תידבק להם לעור. לצפות שטבחים יעבדו עם חומרים דליקים עליהם ומסכה שמכבידה על הנשימה במיוחד בסביבה עם אדים וטמפרטורות גבוהות. סלחו לי, זה מגוחך".

חשוב לציין שבורשטיין בהחלט מסכימה עם מרבית ההנחיות - עליהן היא מקפידה במשך כל ימי השגרה - כמו שמירה על כללי היגיינה, החלפת בגדים מיד כשמגיעים, שטיפת ידיים במשך דקה לפני שמתחילים לעבוד ואחרי שנוגעים בפנים/שיער/מרוקנים זבל ושטיפת ידיים של חצי דקה בין פעולות (היא מספרת שעבדה בצורה הזו גם במסעדות שף בפריז כבר ב-2015) וכמובן הדחת כלים וניקוי וחיטוי משטחים. על השאר, ההוראות הנוגעות לטבחים עצמם, יש לה ביקורת קשה. 

גוני בורשטיין. טענה שפתיחת המשק בכלל והמסעדות בפרט מגיעה מוקדם מדי, וכעת נעצבת להבין שצדקהצילום: גוני בורשטיין

"בתור בעלת מסעדה, הצעד הזה מרגיש לי מוקדם מדי ופזיז מדי", היא לא מהססת "לפגוע" בריצת האמוק לעבר הפתיחה המחודשת. "אני מעדיפה לפתוח בכל הכוח, גם אם זה אומר לחכות עוד כמה שבועות, מאשר לפתוח בלחץ ולהגיע אולי למצב יותר גרוע. במשרד הבריאות הבטיחו שיחכו שבועיים בין צעד לצעד כי ככה הנגיף מתפשט. אז אני לא מבינה מה הלחץ, חשבתי שבריאות היא מעל הכל. לא עדיף לחכות עוד קצת אבל לחזור לשגרה פחות לחוצים"? היא תוהה. 

מרבית מההנחיות האלה מעלות תמונה לפיה לא ברור אם מי שכתב אותן באמת מכיר את שגרת העבודה במסעדות.

"אין סיכוי שמי שכתב את זה היה במטבח של מסעדה בחייו. לא צריך להיכנס למטבח פיזית,  שיכתבו פשוט 'מטבח' בגוגל ויסתכלו על תמונות. באתר אחר ראיתי חובת עטיית מסיכה אצל טבחים ומרחק של שני מטר במטבח. באיזה מטבח של מסעדה יש שני מטר מרווח? כתבו במתווה הזה גם על מחיצות בין עובדים, בין פס קר לפס חם. ואיך הם יצאו מהמחיצה? דרך דלת של כלבלבים"?

אלא שבורשטיין מוצאת בעיה מהותית יותר במתווה, ולא רק בציציות שלו. "הבעיה היא שמשרד הבריאות יפתח את המסעדות עם ההנחיות ההזויות האלו, ואז יגידו שזו בעיה של המסעדנים שבכו ואז בחרו לא לפתוח כשהייתה הזדמנות. בדיוק כמו שהיה עם בעלי החנויות", היא אמרה.

כך או כך, בימים הקרובים יגובש מתווה לפתיחת המסעדות, שככל הנראה יחזרו לחיינו בשבועיים הקרובים. עיריית תל אביב, ובעקבותיה רשויות מקומיות נוספות, כבר הסכימו להקצות למסעדות עוד שטח על חשבון השטחים הציבוריים וללא תוספת גבייה. כך, מקווים שם, יוכלו המסעדות לפתוח בתפוסה כמעט מלאה ולחזור לשגרה הקולינרית במהרה. על כך בורשטיין הוסיפה כי יש לזכור ש"ישראל היא לא רק תל אביב, אנחנו צריכים פה פעולה של ראש הממשלה ולא של ראשי ערים".

בתוך כך, שפים ומסעדנים רבים עמם דיברנו וביקשו להישאר בעילום שם משקפים אף הם את אותה גישה של בורשטיין. "הם מובילים אותנו לכאוס חסר תקדים, קריסה כלכלית של מאות אלפי אנשים ולעתיד קשה מבחינת הענף. הילולות ל"ג בעומר והתקהלויות מותר, שווקים פתוחים, רק מסעדות לא?", את הקללות בסוף סיננו.

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ