"גם שחיין צריך לדעת כמה יש לו עוד לשחות": חיים כהן פגש את פרופ' גרוטו וביקש אופק

ראשי משרד הבריאות ביקרו במסעדתו של השף חיים כהן, וקיבלו הצצה על כיצד תיראה מסעדה על פי המתווה שגיבשו המסעדנים עם עיריית תל אביב. הממשלה תקבע בסוף, אבל המסעדנים דורשים לפתוח מיד

איתן לשם
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
mitve
גרוטו וסדצקי מאזינים לדבריו של חיים כהןצילום: עודד קרני

ראשי מערכת הבריאות, הפרופסורים איתמר גרוטו וסיגל סדצקי, התארחו אמש במסעדת "יפו תל אביב של השף חיים כהן כדי ללמוד על מתווה המסעדנים לחזרה לפעילות. הבכירים אורחו על ידי השף והבעלים של המסעדה, חיים כהן, ועל ידי שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות והברים. במקום הוצגה בפני הבכירים תכנית הפעולה של המסעדנים שתבהיר להם איך אמורה להיראות מסעדה בימים שאחרי פתיחת הסגר.

עם כניסתם למסעדה הם נבדקו במודד חום, הוצגה בפניהם מערכת ניהול המקומות במסעדה שתוגבל לכ-80% תפוסה. עוד הוצג בפניהם סידור המסעדה כשהשולחנות מרוחקים אחד מהשני ועל כל שולחן מונח בקבוקון אלכוג'ל. אך מעבר לכל הפרטים הטכניים, הציג השף חיים כהן את הדרישות של המסעדנים ובראשן – חזרה לפעילות כבר ב-20 למאי. כהן ביקש מבכירי משרד הבריאות לנקוב בתאריך כלשהו, כדי לתת למסעדנים זמן להתכונן. "זה כמו לשחות", אמר כהן", לפי כמה שנשאר לך אתה יודע כמה אוויר לקחת. אם נשארו לך 30 מטר אתה לוקח נשימה ארוכה. אנחנו רוצים לדעת כמה מטר נשאר לנו".

לפי כהן וברמן, הצעת המתווה שגובשה יחד עם מומחים מתחום בטיחות המזון ובריאות הציבור, תכלול בין היתר: ניקיון יסודי מקדים של כל שטחי המסעדה בחומרים שיאושרו מראש על ידי משרד הבריאות; בדיקת חום לעובדים בתחילת כל משמרת; החלפת בגדים עם כניסה למשמרת; עבודה עם כפפות ומסיכות פנים בזמן עבודה במטבח, כמו גם בקרב נותני השירות. מבחינת הסועדים, גם הם יחוייבו לחבוש מסיכה ולמדוד חום בכניסה. עוד הוצע, כי המרחק בין הסועדים היושבים בשולחנות הסמוכים זה לזה יעמוד על 40 סנטימטרים.

אנשי משרד הבריאות, שי ברמן והשף חיים כהן: אנשים בקבוצות סיכון לא יורשו להיכנס לבריםצילום: עודד קרני

מסעדת יפו תל אביב אמנם מרווחת כפי שמסעדות תל אביביות לא, ויכולה להכיל 98 סועדים, אך תשובות גם עבור המסעדות הקטנות יותר ניתנו במפגש. למשל המתווה שסוכם על ידי המסעדנים ועיריית תל אביב (שנציגיה נכחו אף הם במקום), לפיו כל כסא שייגרע מהמסעדה בשל כללי הריחוק החברתי "יוחזר" לה על חשבון השטחים הציבוריים הסמוכים לה.

במהלך האירוע נשאל פרופסור גרוטו אם הוא חושש מפני מהלך של מסעדנים פרטיים – בהם השף עומר מילר, שהודיע אתמול כי יפתח את מסעדתו ביום שבת הקרוב – לפתיחה עצמאית וללא מתווה של עסקיהם. גרוטו השיב כי אינו מודאג ושמערכת אכיפת החוק תדע להתמודד עם כל אחד מהם. בנוסף הבהירו בכירי המשרד כי ההחלטה הסופית על מתווה החזרה, לרבות תאריך החזרה, ייקבע על ידי הממשלה בלבד. "אנחנו רק ממליצים ואין טוב ממראה עיניים, ולשם כך הגענו לכאן, כדי הלבין את המצב האמיתי בשטח", אמרה פרופסור סדצקי.

לא רק המסעדות אלא גם הברים קיבלו תשומת לב, כשמנכ"ל איגוד המסעדות הבהיר כי הקהל הפוקד את הברים הוא ברובו צעיר יותר ושניתן לפתור את בעיית הצפיפות על ידי דילול כיסאות ישיבה על הברים עצמם. לקראת סיום האירוע, שהיה מרובה חיוכים (אם ניתן לשער על אופיו של הפרצוף מתחת למסיכה), הבהירו ראשי משרד הבריאות כי הם מבינים את המצוקה ושואפים לפתיחה מהירה – בכפוף לשמירה על המתווה לכשיסוכם. אתמול בבוקר נפגשו הצדדים כדי להגיע להסכם כזה, אך הישיבה נגמרה ללא תוצאות.

חיים כהן פרש את כתב ההגנה על המסעדנים כשטען כי "מדובר על אנשים שרצו לקרב בגיל 18 בלי לשאול שאלות וככה הם הסתערו גם על העסקים. לכן אין להם שומנים והם צריכים לפתוח עכשיו. אני מאמין שכל בעל עסק ירצה לשמור על הכללים – ובניגוד לחופים, לנו יש אפשרות מעשית לשמור על הכללים – כדי לא לפגוע במסעדה". האם הפגישה תוליד תאריך מוסכם לחזרת המסעדות? כרגע כל תאריך מה-20 במאי ועד ה-14 ביוני נמצא על שולחן הדיונים, ויש לקוות כי ההדגמה החיה שאירעה במסעדתו של כהן תרגיע מעט את חששות בכירי משרד הבריאות ותוביל לפתיחה מהירה ובטוחה של המקומות שכולנו רעבים לחזרתם.

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ