רעידת אדמה בפריז: שף התאבד לאחר פרסום תחקיר אודות הטרדות מיניות

השף היפני-צרפתי טאקו סקינה שנחשב לכוכב עולה בשמי הקולינריה הצרפתית העדכנית, שם קץ לחייו בעקבות דיכאון בו שקע לאחר פרסום תחקיר אודותיו. משפחתו טוענת כי אלו האשמות שווא שנועדו לפגוע במוניטין של השף

שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
טאקו סקין

כבר כמה ימים שעולם הקולינריה בפריז סוער. בראשית השבוע היה זה בגלל פרשייה בה מעורב השף המפורסם גי מרטן, בעל שני כוכבי מישלן, בה הואשם באונס ובפגיעה מינית בנשים. פרסום הידיעה אודות השף מרטן הגיע בשיאו של גל שמועות נוסף, שהחל כבר בקיץ בעקבות פרסום פוסט באינסטגרם בו תואר שף מפורסם אחר שנטען כי הטריד מינית. באותו הפוסט נרמז על שף בעל שתי מסעדות טרנדיות בפריז שנהג באלימות מינית כלפי נשים. בעקבות כך חשף אתר האוכל הצרפתי אטאבולה את שמו: טאקו סקינה (Taku Sekine), אחרי שגם פרסם תחקיר מקיף בנושא.

בתחילה, חשבו בפריז כי סקינה בן ה-39 נעלם וברח מהמדינה רגע אחרי פרסום התחקיר, אולם אמש נודע כי השף היפני, המחזיק במסעדת "דרסו" (Dersou) היפנית-צרפתית המבוקשת וכן במסעדה החדשה Cheval d’or, שם קץ לחייו בלילה שבין שני לשלישי השבוע (למעשה, בזמן הפרסום אודות מקרי האונס של השף גי מרטן). בהצהרה שמסרה זוגתו נאמר כי השף סקינה "קיפח את חייו" כבר ביום שני לאחר שהיה יעד לטענות "כוזבות" על תקיפה מינית. נגד סקינה לא הוגשה תלונה רשמית במשטרה וגם לא נפתחה חקירה רשמית נגדו.

"גורמים מסוימים, בפרט בעיתונות, הרסו ביודעין את המוניטין של טאקו סקינה, תוך כמה שבועות ובהיעדר תלונות מוחלטות", כתבה זוגתו שרה ברז'ה על ההתאבדות. "אנשים זדוניים אלה הפיצו רכילות שווא ברשתות החברתיות וארגנו קמפיין אכזרי להשמדת המוניטין של טאקו סקינה, וקראו לכל גורם בתחום הגסטרונומיה להפיץ את סיפוריהם ולהזהיר את הציבור ואת עובדיו מלעבוד איתו. כמובן שמעולם לא העזו לפנות אליו ישירות. משולל מזכותו לממש את כישרונו, השף שחי למען המטבח, נקלע בחודשיים האחרונים לסחרחרה אלימה של דיכאון". בהמשך התייחסה ברגר לשמועה על בריחתו. "הוא לא ברח ליפן, בניגוד למה שאותה התקשורת העזה להוסיף, מבלי להסכים אפילו לשנות את השקר המובהק הזה. הוא נשאר בצרפת, עם משפחתו", כך כתבה. "ההתקפה על כבודו ויושרתו היתה קשה. בתהליך הדיכאון, שזוהה על ידי רופאים, טאקו סקינה לא ידע כיצד להיחלץ מהנחשול הזה", נאמר בהודעה.

הפרשה החלה כאמור במהלך הקיץ, בעקבות פוסט באינסטגרם של אחת מקורבנותיו לכאורה שמסרה כי היא הותקפה מינית על ידי שף מפורסם, אך נמנעה מלפרסם את שמו. נשים מתעשיית האוכל הפריזאית זיהו את הפרטים ומיד הביעו את תמיכתן בה. "הבוקר בכיתי", כתבה בוני פטר בפוסט המדובר, "בכיתי כי אני מרפה מפרק בחיי בו הרשיתי לעצמי להיות חסרת אונים. בו נירמלתי התעללות וחשבתי שזה מה שמגיע לי...לא ציינתי את שם האדם שהתעלל בי מכיוון שאני מפחדת שיתבעו אותי בגין לשון הרע. הוא הרבה יותר יוקרתי ממני, אבל אני מקווה שאנשים יוכלו לחבר את הנקודות ביחד". בעקבות הודעה זו, נשים שעבדו עמו בתעשיית המזון פרסמו הצהרות תמיכה בקורבן לכאורה. 

כשבוע לאחר פרסום הפוסט, הכריזה העורכת הראשית של "פו דה קוויזין", כתב עת קולינרי נחשב, כי לעולם לא תזכיר את המסעדות המדוברות או את השף המדובר בפרסומי העיתון, תימנע מלהשתתף באירועים בהם השף מעורב וכמובן לא תאכל במסעדות שלו. כל זאת, מבלי לאזכר את שמו.

כמה ימים אחר כך, ב-16 באוגוסט, יצא התחקיר של אטאבולה Atabula, בו פירוט התעללות מינית והטרדות במטבחים הצרפתיים המובילים, באומרו כי "ניתן להאשים" גם שף יפני ידוע באונס על פי שש עדויות שהצטברו נגדו. כשלושה שבועות אחר כך פרסם האתר כי מדובר בשף סקינה וכמה ימים אחר כך העלו תהייה בדבר מקום הימצאו. מספר ימים אחרי פרסום שמו, יצא סקינה למלחמה על ניקוי שמו בראיון ל"וואניטי פייר" הצרפתי. קרובי משפחתו סיפרו כי לאחרונה שקע השף בדיכאון וירד למחתרת, כאמור בשיא גל השמועות דובר על כך שככל הנראה ברח מפריז, אולם הוא כבר שם קץ לחייו.

אטאבולה הסביר אתמול (רביעי) את החלטתו לפרסם את שמו של סקינה. "שמו היה ידוע לכולם, והוא עצמו ידע ששמו מסתובב בעולם הקטן והרכלן של תעשיית המזון". האתר ציין כי מספר אנשים בסצנה הקולינרית של פריז נקטו לאחרונה צעדים להרחיק את עצמם מסקינה.

אמש פרסמה גם פטר תגובה להתאבדותו. "אתמול אמר לי חבר שהאיש שתקף אותי מינית, הרג את עצמו", כתבה. "הייתי בהלם, ורק כך אוכל לתאר זאת. לא יכולתי להרגיש את גופי...הרגשתי שאני הולכת להתעלף. איזו אירוניה מוזרה לדעת שכל אותם חודשים שביליתי במחשבות על התאבדות, האדם שפגע בי בחר לקחת כך את חייו...אני מרגישה כאב כלפי אשתו, בנו, משפחתו וחבריו. אני גם מרגישה כעס על עצמי, על כך שאני יכולה לחוש אמפתיה כה עמוקה כלפי האדם שפגע לא רק בי, אלא בנשים רבות. אני יודעת זאת מכיוון שכל אחת מהן הגיעה אליי באופן אישי לאחר ששיתפתי את הסיפור שלי. ביומיים האחרונים, פנו אליי לא מעט אנשים שאמרו לי שזו אשמתי, שהאשמות השווא שלי גרמו לכך שהוא מת, ושהייתי צריכה ללכת למשטרה".

סקינה למד מדעי המדינה באוניברסיטת ואסדה (Waseda) שבטוקיו ושאיפתו היתה להיות ראש ממשלת ארצו, לפי פרופיל שלו מ–2018 שהתפרסם בשבועון האוניברסיטה. מאחר שהתעניין בשפות זרות, הוא הלך ללמוד איטלקית בטוסקנה, שם גילה לדבריו את הבישול. הוא גם שהה 10 חודשים במונטריאול, שבה למד אנגלית וצרפתית. עבד ולמד אצל דוקאס בטוקיו ולאחר מכן ב– Plaza Athénée בפריז לפני שהחליט להיות עצמאי

ב–2016 עת מסעדתו דרסו נבחרה למסעדה הטובה ביותר בצרפת, קנה סקינה את עולמו. גם מסעדתו השנייה Cheval d'Or, שנפתחה ב–2019 זכתה בפרס. סקינה התחנך במטבחו של השף אלאן דוקאס בטוקיו ואחר כך כשעבר להתגורר בפריז עבד עם השף בפלאזה אתנה וכן אצל הלן דרוז, ואף היה השף בפועל של המסעדה הפופולרית Clown Bar. בשנת 2014 יצא לדרכו העצמאית אחרי שפתח את דרסו, בה יצר את מה שהוגדר כ"ניאו-ביסטרו יפני-צרפתי". מאז פתיחתה נחשב לכוכב עולה וחובק על ידי שפים פריזאים רבים, שראו בו כעתיד וכנציג הדור הצעיר שיצעיד את הקולינריה הצרפתית קדימה.

אין ספק כי עם פרסום שני מקרים אלה, השבוע האחרון מלמד את הצרפתים, שנמנעו עד כה מלהיסחף אחר תנועת "מי טו", שיעור חשוב. כעת, אומרים בפריז, חשיפת שמות של שפים ומסעדנים צרפתים נוספים היא רק עניין של זמן.

לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ