"יביא עוצמת עונג שטרם נודעה": אייל שני מנסה להמציא מחדש את ההמבורגר

670 גרם בין שתי פרוסות חלה, ארוז בקופסת אייפון וזמין רק במשלוח – קבלו את הטופ או הפלופ הבא של השף אייל שני, שעתיד להשתלט על חיינו בתקופה הקרובה

איתן לשם
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
"המלוכלך" של אייל שני
איתן לשם

באחד מאבני היסוד של הסטנד אפ העולמי, ניצב אדי מרפי במופע המיתולוגי שלו "בגסות", ומספר לקהל הגועה מצחוק כיצד אמו סירבה לרכוש לו המבורגר ממקדונלד'ס והתעקשה להכין לו המבורגר ביתי. "יש רק לחם, היא אמרה לי. אבל במקדונלד'ס יש לחמניות", מרפי מתאר את הפער בין הביתי לתעשייתי שבילדותו נראה לו איום ונורא. והנה, ארבעים שנה אחרי המופע ההוא, ההמבורגר בלחם עושה קאמבק דרך הדלת הראשית – קבלו את "המלוכלך" של אייל שני.

רק לפני חודש תמים הימם שני את קהילת האכלנים התל אביבית עם הפיתה עם ספגטי בולונז שלו, שהצליחה להוציא משלוותם גם את הנינוחים באכלנים. הפיתה הזו עוררה הדים ולא הותירה ברירה אמיתית מלבד לטעום אותה בעצמנו ולהחליט על טיבה. הסערה חלפה, הפיתה בולונז כבר הפכה לשגרה ושני כבר ממהר להכריז על מלך חדש בעיר. אחרי שלימד את הניו יורקים והפריזאים למלמל "המזנון", השף וקבוצתו פותחים כעת מותג חדש בשם "המלוכלך", המבורגרייה חדשה סטייל שני, שתציע כמיטב המסורת המבורגר שונה מאוד מכל מה שהתרגלנו לאכול בגל ההמבורגרים הגדול של העיר.

התפריט של "המלוכלך" מצומצם מאוד וכולל את ההמבורגר של אייל שני, צ'יזבורגר, פלאפל בורגר ומיט-הד בורגר. כולם יוגשו בין שתי פרוסות עבות של חלה, לצד איולי, חמוצים, בצל סגול והפתעות נוספות. מדברי המשורר, אייל שני שפרסם את עובדת הולדתו של ההמבורגר החדש באינסטגרם, ניתן להבין מעט על נראותו וטעמו של הבורגר המסקרן. "חשיפה ראשונה", כתב שני והמשיך באותה דרמטיות קולינרית שכה מזוהה עמו. "זה חתך של ההמבורגר שיביא עוצמת עונג שטרם נודעה. המלוכלך שמשקלו הכולל הוא 670 גרם, ייארז בקופסת אייפון בפרופורציות של יחס הזהב המייצר שדה מגנטי המעצים את העונג", כתב המשורר-שף . 

השירות החדש יהיה זמין, כיאה לתקופה, רק במשלוחים וטייק אוויי מקינג ג'ורג' 30. אם הכתובת הזו מצלצלת לכם מוכר, אז אתם לא טועים. זהו משכנו של "המזנון קינג ג'ורג'" של שני, שיהפוך החל מהערב (יום שלישי) ל-"המלוכלך" – רק ליצירת המבורגרים שנדמה כי התמכרנו אליהם עוד בטרם נגסנו בהם.

"המלוכלך" של אייל שניצילום: רוי גיא

לכדנו את שני לשיחה ממש שעות לפני החלפת הדגלים בין "המזנון" ל"מלוכלך", וניתן היה להבחין מיד שהוא ממש נרגש מיצירתו החדשה. סיפור הולדתו של ההמבורגר הזה ("שעתיד לזעזע את אמות הסיפים", כהגדרתו) מתחיל, כמו כל דבר, בצורך שהביאה עמה המגפה. "הבנתי שמה שהולך טוב במשלוחים הם מה שנקרא 'אבות התשוקה' – פיצה, שניצל, המבורגר", הוא מתחיל את סיפורו.  "משלוחים הם לא המקום למסעדה לייצר משחק עם שכבות, כי שם המשחק זה קרייבינג. מאחר שכבר נגעתי בפיצה – ברומנו, שם הרוטב של הפיצה הוא הדם שלי, אני שמחשיב את עצמי כמי שיודע לעשות רוטב עגבניות בדקה – חצי שנה עבדתי על זה. אז עם פיצה גמרתי. גם עם שניצל. באיזה אייקון לא טיפלתי? המבורגר. זה נורא גירה אותי כי רציתי להבין במה עוסקת התשוקה המטורפת של אנשים להמבורגר".

שני לוקח אותנו למסע אל ליבת הקציצה ואל ההחלטה להמיר את לחמניית ההמבורגר בפרוסת לחם. "כשהחך העליון מקבל את הלחמנייה הוא מקבל טעם של ביצים ומשפרי אפייה ולא של לחם, ואז נזכרתי בלחם האמריקאי  – רך ומתמוסס בנגיסה והופך משני ס"מ עובי למ"מ אחד", הוא מסביר את הרצון לחזור לצורת הלחם הבסיסית יותר. את ההמבורגר הוא חוצה לשניים, ואז "הביס הראשון שלך נכנס ללב ההמבורגר", הוא מבהיר. "כשאתה חודר להמבורגר שלי אתה חודר למרכז הלבה של הכדור הזה. אתה מקבל על ההתחלה את הביס המופלא ביותר. תמיד אתה מגיע לזה בסוף אבל פה העונג הזה מגיע בהתחלה. בסוף נשאר לך ס"מ של לחם לא מנוצל – שם אני כותב מכתב לזיכרונות של סנדוויץ' הבית ספר שההורים שלנו הכינו לנו".

בין פרוסות הלחם ימתינו 201 גרם (אייל מדגיש שוב שמדובר על "201 ולא 200, שים לב") של בשר דנבר קאט כשכל היצירה תעלה לצרכן 40 שקלים (להמבורגר הבסיסי). בנוסף אליו יימכר גם ההמבורגר המלוכלך, "אליו אני מוסיף את בשר הראגו מהפיתה בולונז שלי, ואז הוא באמת מלוכלך". שני מבהיר – הלחם לא נספג במיצים בגלל שכבת מיונז עבה, ולא נשבר לחתיכות ("שלושה חודשים אני עובד על ההיאחזות הזו שתאפשר מקשה אחת עוד לפני לחיצה"). כמובן שמוצרי היסוד עמם שני עובד במזנונים יופיעו גם כאן, מוצרים אותם מכנה שני "האוממי הים-תיכוני הראשון" (עגבניות, חמוצים, בצל ובמקום שמנת או טחינה – מיונז. בכל זאת המבורגר).

איך אייל שני מכין המבורגר ביתי? הנה המתכון

אי אפשר שלא להתייחס לקופסה בה שני מתכוון לשלח אליכם את ההמבורגר. "ההשראה לקופסה מגיעה מהאייפון ומחפיסת מרלבורו", הוא מנסה להסביר ויוצא מבלבל, כהרגלו. "גם כאן יש לחבילה סרט פתיחה אדום שאתה פורם עם קבלתה. כשאתה תופס את הקופסה אתה מרגיש שביד שלך יש רכוש אמיתי. בניתי את הקופסה הזו ביחסי הזהב של לאונרדו, שמייצרים גם שימור מאוד גבוה וגם תהליכי הבשלה של אוכל. המוצר הזה נבנה לחיים של החל מעשר דקות מהרגע שהוא נארז עד 45 דקות. למעשה או משתפר ככל שעובר הזמן", הוא מוסיף.

אייל שני, במזנון בתל אביבצילום: מוטי מילרוד

השבוע האחרון היה סוער מבחינת שני. גם עונה חדשה של מאסטר שף בפתח ("אני מרגיש שאני רוכב אולי יותר מדי מהר, אבל אני רוכב כדי לא ליפול" – הוא מסביר את החזרה שלו לעוד עונה), אבל גם ריב די מתוקשר עם ענקית המשלוחים וולט. "יש רק מסעדה אחת בארץ – וולט. וזה מעליב אותי נורא", אמר שני בראיון לאולפן שישי, בו תקף את חברת המשלוחים על ניצול מצב המסעדות בארץ. אתמול (שני) הוא כבר פרסם פוסט התנצלות באינסטגרם, שם ביקש להביע את הערכתו לשליחים של וולט שהם "חיילי הלילה האמיתיים של תל אביב", כהגדרתו. שני המשיך להלל אותם - "רכובים על ווספות, הם נושאים את מטעני האושר והשפיות, אולי היחידים, עד אליכם, לתוך הבית שלכם. בלעדיהם כנראה ולא היינו עוברים את השנה הזאת. שליחי וולט היקרים, אם פגעתי בכם, ולא במתכוון, אני מבקש את סליחתכם", סיים. בכל זאת, "המלוכלך" הוא פרי שיתוף פעולה גם עם וולט, למרות שהם מעליבים את שני.

שעת השין של "המלוכלך" היא היום (שלישי) בשש בערב, אז נגלה האם באמת המציא מחדש את ההמבורגר (כולל "עוצמת העונג שטרם נודעה" כמובן), כפי שהבטיח. בכל מקרה, 40 שנה אחרי ההמבורגר הביתי שביאס את אדי מרפי, הוא חוזר כאנטיתזה לכל שכפולי ההמבורגר שצצו בתל אביב, שהלכה והתמכרה למאכל הזה בשנים האחרונות. האם החלה הלבנה תספוג את הטעמים ותעצים אותם? האם שני יצליח למצוא פתרון ליחסים הלא שווים בין הקציצה (עגולה) למשכנה (לחם מלבני)? כל התשובות מסתתרות בין שתי פרוסות חלה מסקרנות במיוחד.

לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ