כוכב מישלן ראשון לאסף גרניט על מסעדת "שבור" בפריז

מדריך האוכל היוקרתי "מישלן" העניק כוכב ראשון למסעדת "שבור" של אסף גרניט בפריז. המסעדה נפתחה רק לפני כשנה וחצי ומאז הספיקה לקצור שבחים ומחמאות ממבקרים רבים

שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
אסף גרניט

המטבח הישראלי עושה היסטוריה בצרפת. אחרי שנים של ציפייה שכוונה דווקא למסעדותיו בלונדון, היום (שני) בשעות הצהריים נודע כי השף אסף גרניט ומסעדת "שבור" של קבוצת "מחניודה" בפריז קיבלה כוכב מישלן ראשון. דבר הזכייה נודע היום (שני) אחרי שמדריך מישלן בצרפת פרסם את הדירוג השנתי שלו למרות הביקורות על ההחלטה לפרסמו השנה, כשמרבית המסעדות סגורות כבר כמה חודשים.

מסעדת "שבור" של גרניט בפריז נפתחה לפני כשנה וחצי ומאז זכתה לשבחים רבים, אך כעת מגיעה החותמת היוקרתית מכולם, בדמות כוכב מישלן. "זו הפעם הראשונה שמטבח ישראלי מקבל כוכב מישלן בצרפת" והתייחסו לתפריט המסעדה, שכולל לא מעט מתרבות האוכל הישראלית. גרניט, שעלה לגדולה דרך מסעדת "מחניודה" בירושלים וצמח לפרסונה טלוויזיונית, מחזיק מסעדה נוספת בפריז "בלאגן" וגם שלוש מסעדות בלונדון, בהן מסעדת פאלומר שנבחרה כמסעדה הטובה בעיר ב-2014.

"שבור" זכתה להצלחה כמעט עם פתיחתה. אשתקד, כחודשיים בלבד לאחר הפתיחה, המגזין פורבס בחר ב-"שבור" כמסעדה הטובה ביותר בפריז. "כוכב (מישלן) בהתהוות", החלה הסקירה גבוה ורק המשיכה לנסוק. "כל מנה כאן היא עדות להשראה הבלתי נדלית של השפים, בשילוב הכנסת אורחים נדירה בסצינת המסעדות הפריזאיות האופנתיות". מכאן אפשר רק לרדת, נכון? ממש לא. "צדפה מעוטרת באורגנו פראי (זיטה), מיץ תפוחים ושאלוט, כולם מונחים על גבי מעמד עץ כמו יצירות אמנות, מוכנים לפיצוץ". וזו רק המנה הראשונה.

ההכרזה של זכיית אסף גרניט ושבור בטקס ששודר היום (שני) ממגדל אייפלצילום: צילום מסך

טקס הגאלה החגיגי שאמור היה להתקיים לפי התכנון המקורי בחבל קוניאק, לראשונה מחוץ לגבולות פריז, שודר לבסוף באופן מקוון היישר ממגדל אייפל. החגיגיות הצרפתית נשמרה, אולם השנה החולפת לא הייתה פשוטה עבור המדריך. בזמן שמרבית פרסי האוכל המקבילים בוטלו עקב הקורונה (כמו דירוג 50 המסעדות הטובות בעולם ופרסי ג'יימס בירד), במישלן התעקשו לחלק השנה כוכבים, דווקא כאות הוקרה, על אף שבמרבית השנה המסעדות המסוקרות במדריך היו סגורות. לשם ביקורות הוגנות, גייס המדריך מפקחים נוספים מרחבי העולם כדי לגבות את המבקרים הצרפתים שיכלו לבקר במסעדות בחלון זמן מצומצם, בין ינואר למארס ובקיץ, בין הסגר הראשון לשני.

פרסום מדריך מישלן בעיתוי זה, בו מגפת הקורונה עדיין נותנת אותותיה באנושות בכלל ובעולם האוכל בפרט, עורר לא מעט ביקורת בצרפת. כדי להרגיע מעט את הרוחות הודיעה הנהלת המדריך כי אף מסעדה לא איבדה את הכוכב או הדירוג שלה (סכין ומזלג וצלחת הזהב, למסעדות ללא כוכבים), אלא אם כן נסגרה או שינתה קונספט. למרות זאת הבטיחו במדריך כי "כל המסעדות שזכו בכוכב או שמרו על הדירוג שלהם – עשו זאת כי מגיע להן" ועל כן יחד עם גרניט קיבלו עוד 56 מסעדות כוכב ראשון (לעומת 63 בשנה שעברה). 29 המסעדות שהחזיקו בשנה שעברה בשלושה כוכבים, שמרו על מעמדן והצטרפה אליהן מסעדה חדשה שעלתה בכוכב (מסעדת AM ממרסיי). שתי מסעדות בלבד עלו מכוכב אחד לשני כוכבים. כעת, שומרת צרפת על מעמדה כמובילה במספר המסעדות המכוכבות בה (629).

בצל הפרסום החגיגי, צרפת שברה גם שיא שלילי שמעיד על השנה הקשה שחלפה על המסעדות ומצביע עוד יותר על השנה הקרובה, כשבמדריך 2021 נמחקו יותר מעשר מסעדות בעלות כוכב אחד בשל סגירתן ועשר מסעדות אחרות איבדו את שני כוכביהן, בין אם בשל סגירתן לצמיתות ובין אם בגלל החלפת השף המוביל או שינוי אחר. כך למשל, שתי מסעדותיו של השף המנוח ג'ואל רובושון איבדו כל אחת כוכב וירדו משניים לאחד. 

אך לא רק ענייני קורונה הטרידו את המדריך בשנה החולפת, אלא גם לא מעט שערוריות שנקשרו בשמו. הראשונה היא התביעה המשפטית שהגיש מארק ורה כנגד המדריך, על כך שלטענתו נשלל ממנו הכוכב השלישי במסעדתו La Maison des Bois, שנה בלבד אחרי שניתן לו. תביעתו נדחתה לבסוף על ידי בית המשפט, לא לפני שערורייה תקשורתית שכללה התפרצות למשרדי המדריך. אשתקד נקלע המדריך לסערה נוספת, אחרי ששלל ממסעדת Auberge du Pont de Collonges – מסעדת שלוש הכוכבים הוותיקה ביותר בעולם – את הכוכב השלישי כשנה בלבד לאחר מותו של השף האגדי פול בוקוז.

לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ