טוב לסביבה, אבל מה איתכם: האם המבורגר טבעוני הוא בריא?

ההמבורגרים נטולי הבשר אמנם בריאים לסביבה, אבל האם הם טובים יותר לבריאות מאשר המבורגרים מבשר בקר? CNN בדק את הקלוריות, השומן הרווי והנתרן, ומגלה את האמת

CNN
שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
Impossible Burgerשלט מחוץ לחנות
אחד ממרכיבי Impossible Burger הוא גרסה מהונדסת גנטית של הֵם, heme, מולקולה הכוללת ברזל ומצויה בסויה ודומה להֵם שמקורו בחי. היא זו שמעניקה להמבורגר טעם בשרי ייחודי.צילום: Michael Vi / Shutterstock
CNN

מי שמחפש בימים אלו המבורגרים מן הצומח במקום המבורגרים מבשר בקר, ישמח לגלות שתי חלופות שזוכות להצלחה לא מעטה. האחת, Impossible Burger, נמכרת ביותר מ-5,000 מסעדות בארה"ב, בהונג קונג, במקאו ובסינגפור. השנייה, Beyond Burger, נמצאת ביותר מ-35 אלף נקודות מכר, בהן מחלקות הבשר במרכולים, ואפילו במסעדות בישראל.

ההמבורגרים הללו הם פאר תוצרת כימאי המזון, והם מורכבים מחומרים שמנסים לחקות את הטעם, הארומה וגם את הצבע ה"מדמם" של הבשר (אחד ממרכיבי Impossible Burger הוא גרסה מהונדסת גנטית של הֵם, heme, מולקולה הכוללת ברזל ומצויה בסויה ודומה להֵם שמקורו בחי. היא זו שמעניקה להמבורגר טעם בשרי ייחודי, כך נכתב באתר החברה).

ההמבורגרים הצמחיים הללו אמנם בריאים לסביבה, אבל האם הם טובים יותר לבריאות מאשר המבורגרים מבשר בקר?

"בשר אלטרנטיבי", המספרים שצריך להכיר

כתזונאית, הייתי אומרת שמי שנהנה מטעמם של המבורגרים מבשר דמה, ודוגל בצמחונות או בתזונה שאינה פוגעת בסביבה, יכול ליהנות ללא סייג מאימפוסיבל או מביונד בורגר. עם זאת, למי שמעדיף את ההמבורגרים הללו רק מסיבות בריאותיות הייתי ממליצה להמשיך לקרוא.

למשל, מספר הקלוריות באימפוסיבל בורגר הוא 240 קלוריות וההמבורגר מכיל שמונה גרם שומן רווי (שמן קוקוס). מספר הקלוריות בהמבורגר, ש-80% ממנו מורכבים מבשר בקר רזה, הוא 280 קלוריות והוא מכיל תשעה גרם שומן רווי. ההבדל אינו גדול. עם זאת, הצמחיים נטולי כולסטרול.

בביונד בורגר יש כמות קטנה יותר של שומן רווי מאשר בבשר בקר ובאימפוסיבל בורגר (6 גרם), אבל מספר קלוריות זהה - 250. בהמבורגר מבשר הודו יש רק 5-4 גרם שומן רווי, ו-240-220 קלוריות, תלוי במותג. עם זאת, המבורגר צמחוני שמיוצר מדגנים, ושאינו מנסה לחקות את טעם הבשר, מכיל רק 160-150 קלוריות, ורק כגרם אחד של שומן רווי. זה המוצר הבריא ביותר בכל הנוגע לתכולת שומן. זאת ועוד, הוא מיוצר מירקות אמיתיים דוגמת בצל, גזר, פטריות, זוקיני, פלפל ירוק ואדום, בתוספת עדשים, קינואה ואורז חום - ההרכב משתנה ממותג אחד לאחר.

תכולת החלבונים של ההמבורגרים זהה גם היא: באימפוסיבל בורגר יש 19 גרם חלבון סויה ובביונד בורגר 20 גרם חלבון אפונה. בהמבורגרים העשויים מבשר בקר והודו יש 21-19 גרם חלבון, תלוי במותג. רמת החלבון בהמבורגר הצמחי מבוסס הדגנים היא הנמוכה ביותר: תשעה גרם בלבד.

גם תכולת הנתרן בבשר הדמה גבוהה יותר מאשר בבשר הבקר וההודו. האימפוסיבל בורגר מכיל 370 מ"ג נתרן והביונד בורגר - 390 מ"ג. המבורגר הבשר מכיל רק 75-65 מ"ג נתרן, ואילו תכולת הנתרן בהמבורגרים המיוצרים מדגנים היא הגבוהה ביותר - מעל 400 מ"ג, וזאת משום שהם מכילים תוספת מלח. לכל הפחות, תכולת הסיבים בהם כפולה - שישה גרם - בהשוואה להמבורגרים המיוצרים מבשר דמה.

מה עושים?

אני עצמי הייתי מעדיפה המבורגר צמחי ממש טעים, שאינו מכיל "דם" מלאכותי אלא ירקות אמיתיים, ושטעמו שונה לגמרי מטעם הבשר. כמו ההמבורגר הצמחוני שמכיל סלק, סוכר חום, פלפל אדום, קינואה, שעועית שחורה ופלפל חלפניו, ומקושט בעשב חיטה, עגבניה, בצל, אבוקדו ונבטים.

לדעתי, אם אתם רוצים להתענג על חיקויי בשר, זכיתם בכל העולמות, משום שכך תוכלו לתרום לרווחת כדור הארץ תוך הפקת הנאה מארוחה טובה. אבל אם אתם אוכלים את ההמבורגרים הללו רק כדי לחסוך בקלוריות או בנתרן או בשומן רווי - חשבו על כך שנית.

_______

כתבה: ליסה דרייר ל-CNN VITAL SIGNS. לכתבה מלאה ב-CNN

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ