פרס ניחומים לקוראת שרה נתניהו: 18 גלידות פיסטוק מומלצות

זה יכול ללכת לכאן או לכאן, אבל אפשר לשער שהגברת הראשונה תרצה לחגוג את הזכייה או לבכות על ההפסד. ואיזו דרך ראויה יותר מגלידה פיסטוק? הנה 18 מקומות שכדאי לשרה להכיר

שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
גלידת פיסטוק במשק יעקבס

חכם איטלקי אמר פעם שכדי לאמוד את טיבה של פיצרייה, כמעין תו תקן של איכות, יש לבדוק קודם כל את המרגריטה שלה. כלומר לבדוק את היסודות. בלי זיקוקין די נור ובלי וירטואוזיות. את זה אפשר בקלות להמשיל גם על גלידריות, שכדי לבדוק אותן –  אין להתחיל בווניל או בשוקולד, כמו שהאינסטינקט דורש, אלא דווקא בגלידת הפיסטוק. אם הן משקיעות שם, הן תשקענה גם בטעמים האחרים. כנראה ששרה נתניהו ידעה מה היא עושה, כשבחרה לה דווקא פיסטוק ולא איזה טעם אופנתי או ילדותי. כמו בשמפנייה הוורודה, לגברת הראשונה בממשלה טעם מלכותי. הלוא הפיסטוק לא ערב לכל חך ואינו פונה להמון, אך דווקא הטיפול המסור (או הכושל) בו יעיד על הכלל. עם מחית פיסטוק מאיראן שעברה טלטלות, בדרך לא דרך, עד שנחתה כאן, או שאולי בכלל הגיעה מאיסטנבול, או אולי בכלל מסיציליה: כל גלידאי מצא לעצמו את הדרך היצירתית שמציבה את הירוקים והמושלמים במרכז ויצר מהם קסמים. נכון שבימים אלו כשהקרמל המלוח שולט בכיפה וטעמים חדשים מנסים לנגוס לו בבכורה, או כשמחיר הפיסטוק בעולם מזנק (נמצאה סיבה טובה להסיר את הסנקציות מאיראן) – עדיין, הוא כאן כדי להישאר. אז בימים של אי הכרעה לאומית, יש להיצמד לדברים היציבים בחיים (לא כולל בית בבלפור וסידור עבודה לבן הזוג). לכן איגדנו אותן מבעוד מועד, לידיעת ולרווחת הקוראת האדוקה שרה נתניהו – אלו גלידות הפיסטוק שכדאי לך להכיר:

גלידת פיסטוק בגלידריית שטפן
גלידת פיסטוק בגלידריית שטפןצילום: רותם מימון

אייססלון – בגלידרייה החיפאית הקסומה הזו, מעוצבת כסלון גלידה (אייססלון, אם תרצו) מייצרים הכל טרי, מאפס, ומחומרי גלם טבעיים בלבד – עובדה שבאה לידי ביטוי בגלידה, הן במרקם והן בטעם, שניהם יוצאי דופן. גלידת הפיסטוק כאן מדגימה איזון מושלם בין טעם אגוזי נוכח למעודן וכבר בצבעה של הגלידה, בין חום בהיר לבז' עמוק, יש בכוחו להעיד על ייחודה. בשורה התחתונה, זו גלידת שמנת אגוזית ונהדרת, והדובדבן שבקצפת הוא המחיר (הוגן להדהים) שכמו עומד בסתירה לרף הגבוה של שמציבה הגלידרייה. אה, וגם הקצפת עצמה נהדרת כאן, זה בהחלט המקום להוסיף בו חטא על פשע. המחיר: 9 שקלים לכדור ראשון ו-8 שקלים לכדור נוסף (שאר טעמי הגלידה אף זולים יותר). 

גלידת פיסטוק וגלידת תפוז ונענע עם קצפת בגלידריית אייססלון
גלידה מצטיינת בכל קנה מידה, אייססלוןצילום: רוני קשמין

אייססלון, אוסקר שינדלר 7, חיפה. 

אליס – הגלידרייה הטרייה שיצאה לדרכה רק בתחילת החופש הגדול שמה במרכזה את הגלידה הטבעית, מגמה מבורכת שנועדה להפחית שימוש בסוכר, צבעי מאכל או מייצבים תוך שימוש בחומרי גלם עונתיים ומקומיים עד כמה שאפשר. ומה קורה במקרה של הפיסטוק? ובכן, החל מהצבע החום הבהיר והעמוק שנוטה לגוון ירקרק עמום ועד המרקם החלק, גלידת הפיסטוק של אליס הממה אותנו כל כך שהיינו צריכים לשוב לגלידרייה ולטעום אותה בשנית. גלידה שמנתית, חלקה ויציבה, מאזנת בדיוק בין מתיקות למליחות ובת הטעם האגוזית הידועה היא מושלמת כשהיא מביאה את הפיסטוק, כמו שהוא, לפרצוף. הגלידאי מאחורי המקום, גור מלקולם, טוחן כאן את הפיסטוק בעצמו כשהוא לא קלוי ולכן טעמו, כה עוצמתי וטבעי, מביא לכדור גלידה שלא טעמנו שכמותו. המחיר: 16 שקל לכדור.

גלידת פיסטוק בגלידריית אליס
גלידת פיסטוק בגלידריית אליסצילום: רותם מימון

אליס, אבן גבירול 151, קינג ג'ורג' 41, תל אביב. 

מוסלין – בגלידרייה הקטנה ובעלת השם בבירה קשה מאוד להתמקד דווקא בגלידת הפיסטוק (נוכח טעמים כשומשום שחור, וואסאבי, מאצ'ה, צ'אי מסאלה או טונקה) אבל אם אין ברירה, יש להודות כי גם גלידת הפיסטוק כאן נפלאה. מרקמה יציב וכמעט כבד והוא כזה שעומד בהנגדה לרכות והעידון שבטעם. צבעה חום בהיר, כמעט צהוב והיא כמגרש משחקים של ניגודים. בקיצור, גלידה שהיא ירושלים בזעיר אנפין. המחיר: 13 שקלים לכדור.  

גלידת פיסטוק בכוס, גלידריית מוסלין
הכי טובה בבירה, גלידריית מוסליןצילום: רוני קשמין

מוסלין, הערמונים 2, ירושלים

אותלו – יש לא מעט אנשים שמוכנים להישבע שגלידריית אותלו היא אחת הטובות בארץ, אנחנו לא מתכוונים לערער על הקביעה הנ"ל, אך בהחלט נסכים גם עם אלה שטוענים כי השירות פה נע תמידית בין הזוי לתמוה. אם צולחים אותו ומסרבים בנימוס להצעה להוסיף גם שוקולד לגביע, מקבלים גלידת פיסטוק רכה רכה רכה שהמאבק בה הוא בין המליחות הנעימה למתיקות הגבוהה. כך או אחרת, המנצח הוא הטעם. המחיר: 14 שקלים לכדור. 

גלידת פיסטוק בגלידריית אותלו
גלידת פיסטוק רכה רכה רכה שהמאבק בה הוא בין המליחות הנעימה למתיקות הגבוהה, אותלוצילום: רוני קשמין

אותלו, דיזנגוף 165, לילינבלום 21, תל אביב.

דליקטו

בגלידרייה הקטנה, הסודית והמצוינת שפתח מאריו סנטומו לפני קצת יותר משנתיים במרכז קסטרא בחיפה (כן, יש מקום כזה) תמצאו גלידה איטלקית אמיתית, מחומרי גלם טבעיים ובעבודת יד כזו שהולמת את המוטו שלה ("דליקטו - אולד סטייל ג'לטו"). חוץ מטעמים עונתיים ובלתי שגרתיים כמו אבוקדו וקוקוס, תמרים ואגוזי מלך או סורבה תפוז, שמן זית ומלח שחור, מצאנו כאן גם גלידת פיסטוק עדינה וירקרקה, מעודנת להפליא ובכל זאת נגיסה ושמנתית (ומשתלמת לאללה). המחיר: 10 שקלים לכדור.  

גלידת פיסטוק וגלידת רום וצימוקים בגלידריית "דליקטו"
מחומרי גלם טבעיים בלבד ובעבודת יד, דליקטוצילום: רוני קשמין

דליקטו, מרכז קסטרא, פלימן 8, חיפה

הסיציליאנית – בתקופת חיינו הפוסט מודרניסטית, לא מעט גלידריות רוצות להיות  מתוחכמות, מושחתות ופוזלות לנעשה באמריקה. במקרים כאלה טוב להיזכר בשועלים ותיקים שעדיין יודעים באיזה צד של הים התיכון נמצא באמת הפיסטוק הטוב. הסיציליאנית, היא כזאת. ואיך הפיסטוק? ובכן, קלאסיקה היא קלאסיקה וכאן היא רכה ואוורירית. סוף סוף גלידה שאינה מתוקה מדי, גם אם היא נעדרת מליחות. המרקם הקרמי משווה לכל העסק תחושה אלגנטית ובקיצור, תנו לנו עוד מזה. המחיר: 18 שקלים למנת ילדים (טעם אחד או שניים). 

גלידת פיסטוק בוופל, הסיציליאנית
קלאסיקה רכה ואוורירית, הסיציליאניתצילום: JT Design Agency

הסיציליאנית, אבן גבירול 63, אבן גבירול 90, דיזנגוף 170, תל אביב. 

ג'לטריה – בגלידרייה שנראית קצת כמו פארק שעשועים ססגוני טעמנו (במקרה ואיזה מזל שזה קרה) גלידת פיסטוק שובבה ומפתיעה. למה? הגלידה של ג'לטריה הצטיינה בזכות דרגת מליחות מורגשת וכיפית להפליא ומרקם גרוס גס של פיסטוק. צבעה חום צהבהב ולא ירוק והיא תתאים במיוחד למי שאוהבים את חמאת הבוטנים שלהם עם שברי בוטנים, או כל ממרח אחר במרקם פריך ("קראנצ'י") על פני חלק. עוד עובדה מעניינת להתעכב עליה היא שגלידת הפיסטוק לא מיוצרת כאן ממחית אלא מפיסטוקים קלויים, מה שמוסיף לה רובד נוכח של אגוזיות וטעמי קלייה. המחיר: 17 שקלים למנה קטנה (טעם אחד או שניים). 

גלידת פיסטוק בג'לטריה
לא מיוצרת ממחית אלא מפיסטוקים קלויים, מה שמוסיף לה רובד נוכח של אגוזיות וטעמי קלייה, ג'לטריהצילום: אנטולי מיכאלו

ג'לטריה, אורי צבי גרינברג 25, אזורי חן, תל אביב. אבא אבן 9, הרצליה.

פריזר – בניגוד לגלידות בגלידריות רבות שאהבנו, כאן ב"פריזר", הגלידרייה של רמת גן וגבעתיים, מצאנו גלידה שהיא ההיפך המוחלט, ואהבנו אותה דווקא בזכות זה. כבר בנראוּת, זוהי גלידה שצבעה ירוק-פיסטוק, ממש בגוון שמדמיינים כשחושבים על גלידת פיסטוק קלאסית. היא לא רק טעימה בצורה יוצאת דופן, היא גם נאה ואחידה, מרקמה מאוד מאוד חלק שכל מה שרצינו זה לשחות חזה באריזת הקלקר הקטנה מרוב רכות שנכון לשער שהיא תולדה של גלידה טרייה ביותר. זו גלידה נקייה מכל הבחינות – הן מבחינת טעם והן מבחינת מרקם. המחיר: 16 שקלים למנה קטנה (כדור אחד או חצי-חצי). 

גלידת פיסטוק בוופל בגלידריית "פריזר"
חלקה, שמנתית וטרייה ביותר, גלידת הפיסטוק ב"פריזר"צילום: באדיבות המקום

פריזר, ויצמן 33, גבעתיים; ביאליק 61, רמת גן.

שטפן – מי שהסתובב בקיץ האחרון ברחבי וינה ודאי הופתע מכמות הגלידריות המסחררת, על כל צעד ושעל. החיבה האוסטרית למתוקים ידועה בזכות לא מעט שטרודלים ועוגות, אולם גם בתחום הג'לאטו - האוסטרים יודעים את עבודתם. השף קונדיטור שטפן מאכר החליט לתרגם את האהבתו הגלידאית הווינאית לעברית ופתח בתחילת הקיץ גלידרייה שהיא אנטיתזה מוחלטת לכל השאר. צבעים עדינים, לא מעט עוגות אוסטריות בוויטרינה וטעמים שלא רואים במקומות אחרים (כן זאכר טורט, אנחנו מדברים עליך). ומה עם הפיסטוק? ובכן, בהמשך לקו אותו מוביל שטפן, הפיסטוק נקלה במקום ואחר כך נטחן ומתערבב עם שמנת. התוצאה: גלידה עדינה ומעודנת ובזכות הקלייה והטחינה - המרקם הרך מותיר בפה שובל פיסטוקי, שנוטה לצד המלוח. לא יכולנו להתאפק והזמנו עוד כדור. טיפ קטן: נכון, בפיסטוק עסקינן, אבל אל תחמיצו את גלידת השטרודל. כזאת עוד לא טעמתם. המחיר: 17 שקלים למנה קטנה. 

פיסטוק בגלידריית שטפן
פיסטוק בגלידריית שטפןצילום: רותם מימון

שטפן ג'לאטו, טשרניחובסקי 21, תל אביב

בוזה – בגלידריית "בוזה" (מערבית: גלידה) שהתמקמה בקיבוץ סאסא לפני למעלה משש שנים ומאז שלחה זרועות גם למרכז, מייצרים הן גלידת שמנת עם פיסטוק והן סורבה פיסטוק טבעוני. פרט מעניין הוא שדווקא האחרון מרגיש קרמי מהרבה גלידות שמנת שטעמנו לצורך המדגם. במרקם, הן גלידת השמנת והן הסורבה עשויות עם בלנד של כמה זני פיסטוק שנגרסים גס לחמאת פיסטוק (בבית קלייה שאדם זיו, אחד מצמד הבעלים והגלידאים, מסרב לחשוף) שיוצרת גלידה (או סורבה) שמנצחת (או מנצח) במבחן המרקם. גלידת השמנת עשירה מאוד ואלגנטית, בעוד הסורבה קליל יותר ובכל זאת מאוד עשיר ביחס להיעדר השמנת בו. בקיצור, פינוק. המחיר: 12 שקלים לכדור. 

וופל וגלידת פיסטוק בגלידריית "בוזה"
יש גם סורבה פיסטוק טבעוני וקרמי מהרבה גלידות שמנת שטעמנו, בּוּזהצילום: אורלי אלקלעי

בּוּזה, רחוב השוק 1, תרשיחא. החשמונאים 91, תל אביב. בני אפרים 280, תל אביב. צומת הגומא, עמק החולה. מעלה גיא אוני 1, חאן ראש פינה. בית בוזא, קיבוץ סאסא. 

וניליה – ברשת "וניליה" מצאנו גלידת שמנת בצבע ירוק בהיר, מרקמה קרמי יותר מרוב האחרות והיא נוטה לצד המתוק, אך בה בעת אוורירית וקלילה. טעמנו כאן גם גלידת חלווה פיסטוק שהיא מעט גנרית ביחס לשידוך (הראוי) ונהננו במיוחד מגלידת הפיסטוק האמריקאית (Soft Serve, מה שנקרא) שאפשר למצוא בסניף הגלידרייה בקניון עזריאלי, שהיא מופת של קלילות ועדינות. בהזדמנות זאת, נמליץ גם על הפודקאסט גיקונומי בו מתארח הגלידן של וניליה, איתי רוגוזינסקי, על שיחה מעניינת אודות גלידת הפיסטוק המצטיינת הנ"ל ועל טעמים אחרים. המחיר: 16 שקלים למנה קטנה (עד שני טעמים) 

גלידת פיסטוק של וניליה
גלידת פיסטוק של וניליהצילום: רותם מימון

וניליה, סניפים ברחבי הארץ

אמיליה – בגלידריית "אמיליה" הנהדרת ששוכנת בשקט בשקט ומתחת לרדאר על ציר מוריה בחיפה, מצאנו גלידת פיסטוק קלאסית, במובן החיובי של הקלאסיקה, במרקם עשיר ועמוס להנעים וגרסה נוספת, ללא סוכר, טעמה מעודן יותר ומרקמה נשמר. אם בשל אוטוסוגסטיה ואם לאו, העדפנו דווקא את הגרסה נטולת הסוכר, ביתרון קל שבקלים על הנוסח הקלאסי, אולם שתיהן נוטות לאופי כבד ובעלות נוכחות גבוהה מאוד של פיסטוק ושמנת טרייה. המחיר: 15 שקלים לכדור. 

גלידת פיסטוק בכוס, גלידריית "אמיליה"
היופי שבקלאסיקה (גם בגרסה ללא סוכר), אמיליהצילום: רוני קשמין

אמיליה, שדרות מוריה 120, חיפה.  

רפובליקה די רונימוטי – במסעדה האיטלקית אומנם לא ציפינו תחילה למצוא גלידה שתתחרה ברמתה בגלידה של גלידרייה, אך מה מתוקה הייתה ההפתעה. כאן מצאנו גלידת פיסטוק סמיכה וקינוחית; עשירה ביותר, משובצת שבבי פיסטוק קטנים ושובבים ובקיצור, חטא נפלא לקינוח ארוחה, ולאחרונה אף השיקו פיינטים של גלידת הבית לקחת הביתה. המחיר: 20 שקלים לכדור; 42 שקלים למנה של שלושה כדורים; 45 שקלים לפיינט (במשקל 400-500 גרם)

שלושה כדורי פיסטוק ברפובליקה די רונימוטי
סמיכה וקינוחית, גלידת הפיסטוק ב"רפובליקה די רונימוטי"צילום: רוני קשמין

רפובליקה די רונימוטי, מזא"ה 3, תל אביב.

גוז' ודניאל – במסעדת הביסטרו "גוז' ודניאל" במושב בני ציון מצאנו, שוב לא בלי הפתעה כנה, גלידת פיסטוק סמיכה ביותר, עשירה ונפלאה. בטעימה ראשונה הבטנו זו בזה ומיד פלטנו - "ואוו, איזו גלידה". איזו אלסטיות מרשימה, כמעט כמו גלידות המסטיקא הערביות המפורסמות בעולם. כן, עד כדי כך. אם אפשר לנחש נניח שיש פה גם מחית וגם פיסטוקים ולא רק בגלל שברי האגוז המסוכרים שהפתיעו פעם אחר פעם. בין כל החלופות, זוהי בוודאי הגלידה הכי כבדה ומושחתת, כשהיא משובצת תועפות פיסטוקים שלמים או כמעט שלמים ומרקמה הופך אותה לגלידה חורפית, אפילו מנחמת. כן, גלידה מנחמת. במובן הזה אין כאן הפתעה. המחיר: 15 שקלים לשני כדורים.

גלידת פיסטוק במסעדת גוז' ודניאל
עשירה ומושחתת, גלידת פיסטוק בגוז' ודניאלצילום: רוני קשמין

גוז' ודניאל, אנשי בראשית 39, בני ציון

הדסון – כשהתחלנו לערוך את התחקיר לקראת מבחן הפיסטוק (אגב, לא משימה כזאת נוצצת כמו שהיא נראית) לא מעט חובבי אוכל יודעי דבר המליצו על מסעדת הבשרים מרמת החיל, כאחד ממקורות הפיסטוק הטובים בארץ (ועוד תוצרת המקום). אחרי שנחרנו בבוז ושמרנו אותה לסוף ליתר ביטחון, הגענו הלומי פיסטשיו, ירוקים מקנאה באנשים שעוסקים במלאכת צום מיצים, בלי חשק ובלי רצון לטעום עוד טעם גלידה אחד נוסף בחיים. איזו טעות זו היתה לשמור את הדסון לסוף. בכוס מתכת קפואה נח לו כדור יפהפה בצבע ירוק-מוקה, שהתגלה כהפתעה מהתחלה ועד הסוף, בעיקר לאור העובדה שהוא לא מתוק מדי ולא מלוח, אלא כמו לאכול פיסטוק נעים וקפוא. לא קרמי, לא מתחנף, פשוט פיסטוק שהולם בכל חלל החך. בקיצור, מי חשב שבמסעדת בשרים מכינים גם כאלה גלידות? המחיר: 19 שקלים לכדור או 37 למנה.

גלידת פיסטוק של מסעדת הדסון
גלידת פיסטוק של מסעדת הדסוןצילום: רותם מימון

הדסון, הברזל 27, תל אביב

אניטה/גולדה – הגלידרייה התל אביבית הוותיקה הולידה בשנים האחרונות רשת בת מוצלחת שהתפשטה בכל רחבי הארץ והפכה לאחת הגדולות בתחומה. כל זה לא גורם לה להוריד באיכות הטעמים ולנצח נחזור לכאן בגלל הקוקימן הנוסטלגי ושוקולד, שקדים וקרמל. ומה בדבר הפיסטוק? ובכן, במאבק בין שמנת לפיסטוק הראשונה מנצחת כמעט בנוק אאוט והתוצאה היא אמנם טעם פיסטוקי מעודן, אם כי כבד באופן יחסי במרקם. הצבע ירוק פיסטוקי בהיר, עדין כמעט כמו הטעם. המחיר: 17 שקלים לכדור. 

גלידת פיסטוק בגלידריית "אניטה"
טעם פיסטוקי מעודן, אם כי כבד באופן יחסי במרקם, אניטהצילום: רוני קשמין

אניטה, פלורנטין 3, תל אביב. שבזי 40, שבזי 42 תל אביב. מתחם שרונה, דויד אלעזר 16, מתחם שרונה, תל אביב; גולדה, סניפים ברחבי הארץ

משק יעקבס – בגלידרייה של מחלבת משק יעקבס, ממוקמת בכפר הרא"ה וצמודה לחנות הגבינות והלחם (לצורך העניין, מוצרים משלימים) תמצאו גלידת פיסטוק עשויה חלב בקר, צבעה חום בהיר-בהיר, טעמה אגוזי ועדין ביותר ומרקמה קשה עד יציב ובלתי קרמי באופן ביתי. לא נעים להגיד, במסגרת אייטם על גלידות פיסטוק, אבל אם אתם כבר פה, אל תפספסו את גלידת יוגורט הכבשים, משובצת פירות יער ואוכמניות או בכלל את גלידת היוגורט והפרג. המחיר: 14 שקלים למנה קטנה (טעם אחד או שניים). 

גלידת פיסטוק במשק יעקבס
טעמה אגוזי ועדין ביותר ומרקמה קשה עד יציב, גלידת פיסטוק במשק יעקבסצילום: רותם מימון

גלידת משק יעקבס, משק יעקבס, כפר הרא"ה.

תל יצחק – בבייקרי של מסעדת "תל יצחק", ממש מרחק נגיעה מהמסעדה, תמצאו גלידות ביתיות שנמכרות בפיינטים שאפשר לקחת הביתה או לכלות במקום. גלידת הפיסטוק, גוונה ירקרק ומרקמה חלק; היא דחוס למדי ושמנתית, בעלת מתיקות בינונית עד גבוהה וברקע בת טעם מעט מלוחה. זו גלידה מעט שונה מכל הגלידות הטריות, אבל תנו לה כמה רגעים מחוץ למקפיא והיא כבר תיישר קו עם הללו ותוכלו לזלול בקלות פיינט שלם ממנה בייסורי מצפון קשים. המחיר: 75 שקלים למארז (פיינט במשקל 700 גרם); 120 שקלים לשני פיינטים. 

גלידת פיסטוק של תל יצחק הבייקרי
גלידת פיסטוק של תל יצחק הבייקריצילום: רותם מימון

תל יצחק, בכניסה לקיבוץ תל יצחק

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ