מחווה למטבח הערבי המודרני במסעדה ישראלית בניו יורק

אוסמה דלאל שפעם הייתה לו מסעדה קטנה בשוק בעכו, וגם מסעדה במלון עלמה בתל אביב, יבשל במסעדת "12 כסאות" בתפוח הגדול

שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
שף אוסמה דלאל
שף אוסמה דלאלצילום: דנה גור
חיים הנדוורקר
חיים הנדוורקר

בעוד המטבח הישראלי פורח בניו יורק, המטבח הערבי מדשדש. ״הישראליות״ פועלות באיזורים ״נחשבים״ יותר במנהטן ואף בברוקלין. המסעדות הערביות פועלות בשכונות מרוחקות, למשל בקווינס. המסעדות הישראליות יקרות הרבה יותר. פרופסור קרישננדו ריי, ראש המחלקה לתזונה ולימודי מזון באוניברסיטת ניו יורק, אמר בעבר ל״הארץ״  כי הניו־יורקרים מוכנים לשלם פי 2.5 על אוכל ישראלי מאשר על אוכל ערבי.

אלא שעתה ב-"12 כסאות", אחת המסעדות הישראליות הפופולריות ביותר בניו יורק החליטו לנקוט בצעד יוצא דופן. אוסמה דלאל, שף ערבי ישראלי, במקור מעכו, נבחר כדי שיפגין את האיכויות של המטבח הפלסטיני והוא צפוי לבשל בחדר הפרטי של המסעדה במשך שבוע ימים; ערב הפתיחה יהיה ב-6 בנובמבר.

רון קרן, מבעלי המסעדה, שמבלה את זמנו על קו ניו יורק-ישראל, אומר כי בכוונת הבעלים להביא שפים ישראלים צעירים לבשל בניו יורק. ״לא כל אחד יכול להרשות לעצמו לפתוח מסעדה בניו יורק. יש בישראל הרבה שפים צעירים מוצלחים. סגנון המטבח בתל אביב הוא מטבעו 'פארם טו טייבל', סגנון שהפך בשנים האחרונות למאוד פופולרי בניו יורק.

״חיפשנו את האדם הנכון להיות הראשון״, אומר קרן. ״לא רציתי להביא שף-סלב. ואז, יום אחד פגשתי את אוסמה דלאל שהרבה רואים בו בארץ ילד פלא קולינרי. חשבנו שיהיה נהדר להביא שף ערבי לכאן כשף הראשון; המטבח של הישראלים והערבים הוא מאוד דומה. אנחנו יד ביד במטבח. הכבוד שהוא נותן לחומרי הגלם הוא מדהים״.

לדלאל הייתה מסעדה קטנה בשוק של עכו שנשאה את שמו. לאחר מכן הוא היה השף במסעדת מאייר, על שם בת זוגו במלון עלמה; המסעדה, בה הוגש אוכל ערבי מודרני, פעלה כשנה ואז נסגרה על רקע אי הסכמות בין המנהלים לבין הנהלת המלון. היום הוא עובד כפרילאנסר, כדבריו, ומשמש עוזר למנהל ״קנטינה״. בעבר הוא בישל פעם אחת בארצות הברית עם מייק סלומונוב, השף האמריקאי-ישראלי שזכה בפרס אגודת ג׳יימס בירד, האוסקר של המסעדנות האמריקאי , ובבעלותו מסעדת זהב בפילדלפיה שמתמחה במטבח הישראלי.

במשך השנים ניכר מתחת לפני השטח ״מתח״ בין המטבח הערבי לבין זה הישראלי; הישראלים עמדו מאחורי הצלחת החומוס בארצות הברית ובניו יורק. לבנונים, למשל,  טענו כי החומוס הוא בעצם מאכל לבנוני והישראלים לוקחים לעצמם קרדיט לא להם. בעבר היה ניסיון במסעדת נור של מאיר אדוני וגדי פלג להציג מחווה למטבח הערבי. המנה שהוגשה שם נקראה טרטר פלסטיני מבשר עגל וקדאיף רמאללה. היו מספר מקרים שסועדים מאוד לא אהבו את הכנסת המילה פלסטיני לתפריט של המסעדה הישראלית. ״הצל״, יואב אליאסי, אף כינה את המעשה ״התרפסות שמאלנית״.

שף אוסמה דלאל
שף אוסמה דלאלצילום: דנה גור

בשיחה עם הארץ אומר השף דלאל: "אני לא יודע אם להגדיר את עצמי כערבי ישראלי או פלסטיני. אני פלסטיני באותה המידה שאני ישראלי. אני פלסטיני כעובדה ובזהות אבל חי במדינת ישראל, אבל מה שחשוב זה שהאוכל מאפשר לאנשים לחשוף את עצמם זה לזה. תראה, לא חסרים כאן אתגרים. יש סטריאוטיפים גם סביב האוכל. צד אחד יחשוב משהו בסגנון 'אני אדפוק אותם במחיר' והצד השני יגיד 'הנה בבון מכין לי אוכל'. אבל מה שהכי חשוב, מבחינתי, הוא שאעשה את הכי טוב שאני יודע לעשות".

בהמשך, מוסיף דלאל: "מבחינתי, לבשל בניו יורק זה ממש מגניב. בשלב זה אני לא יודע מה אני הולך לבשל; אני אלך לשוק, אלך לקצב ולמוכר הדגים. רק כשאהיה במטבח בניו יורק אחליט מה אני הולך לעשות״, הוא מגלה. 

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ