שבוע המטבח האיטלקי: כל האירועים שצריך להכיר

אלו שפים איטלקיים יתארחו באלו מסעדות; מה ישתו בשעות השמחות ואיפה תיערך ארוחה שכל כולה מחווה לסדרת הרומנים "החברה הגאונה" – כל מה שצריך לדעת על השבוע הכי איטלקי בתל אביב

שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
מנת פסטה
ליבי שפרלינג
ליבי שפרלינג

ארץ המגף היא מולדת עתיקת שורשים שיש בה מסורות ארוכות ומבוססת היטב של אוכל ושל שתייה, של אפרטיבו שמקדם (ומקדים) את שעת השתייה; הכנת קינוחים סבלנית ובאותה עת גסטרונומיה מתחדשת ומסקרנת, מעניינת בהרבה ממה שנדמה לנו שאנחנו מכירים. זוהי הסיבה שכבר ארבע שנים מתקיים בתל אביב "שבוע המטבח האיטלקי" שמבקש לחשוף לקהל הישראלי איטליה מעט אחרת, כזאת שהיא הרבה מעבר לפיצה. 

במסגרת "השבוע" שיתקיים בין התאריכים 17-23 בנובמבר, מיום ראשון ועד שבת, תעלה תל אביב על ראש שמחתה את הגסטרונומיה האיטלקית בשורה של אירועים שונים שמטרתם להנגיש ולהציג לעומק את תרבות האוכל והשתייה האיטלקית. כך, צפויים למצוא עצמם יחד תחת קורת גג משותפת, חובבי קפה או יין, מאפים וקינוחים, בשלנים ביתיים כמו גם שפים מובילים ומי שתרבות זו קרובה לליבם או סקרנים לגביה ושאוהבים לטייל בעולם ולחוות תרבויות שונות דרך אוכל ובני אדם.

אפרטיבו
לערות היכרות עם האפרטיבו צילום: COOK inc

מאחורי התוכן הקולינרי של שבוע האוכל האיטלקי עומדת מיכל לויט, ישראלית שמתגוררת בשנים האחרונות באיטליה. לויט היא עיתונאית אוכל, אוצרת תוכן קולינרי ומי שמובילה טיולים קולינריים באיטליה, בעיקר במחוז פיימונטה. היא בוגרת תואר ראשון של האוניברסיטה למדעי הגסטרונומיה של תנועת "סלואו פוד" העולמית בפיימונטה, כותבת על אוכל ושתייה וחוקרת מתכונים שונים באספקט היסטורי-תרבותי, תוך שימת דגש על קיימות. ברוח הדברים הללו אצרה את אירועי השבוע.

האירועים שיתקיימו במהלך שבוע המטבח האיטלקי ילוו במשקאות אפרטיביים והנה כמה מהמומלצים שבהם:

אפרטיבו תל אביבו אפרטיבו הוא אחד המנהגים הנעימים באיטליה מתרחש בסוף כל יום בשעת השקיעה, כשהמסעדות, בתי הקפה והברים מגישים מנות קטנות של אוכל או נשנושים המלווים במשקאות אלכוהוליים שמטרתם לרכך מעט מתלאות היום ולפתוח את התיאבון לקראת ארוחת הערב. נהוג לייחס את ראשיתה של מסורת האפרטיבו לפיימונטה, שם המלך ויטוריו עמנואל השני אימץ את היין המתובל המקומי - הוורמוט - כמשקה שלפני הארוחה. במאה ה-19 בטוסקנה, הרוזן קמילו נגרוני המציא את המשקה מבוסס הביטר והוורמוט שנקרא על שמו. הנגרוני הפך מאז למשקה הרשמי של שעת האפרטיבו באזור טוסקנה ומשם התפרש לרחבי המדינה והעולם. במהלך השבוע, יגישו ברים שונים פרשנויות שונות לאפרטיבו, עם משקאות בתרגומים שונים לתל-אביבית מדוברת ובמחירים נגישים במיוחד, כאשר הברים המשתתפים יכינו תפריט אפרטיבו שיכלול מנה קטנה לבחירה וקוקטייל. בבר הלייבררי (מלון נורמן) ובנורדיניו (מלון נורדוי) יוגשו אפרטיבי-שף מיוחדים של השפים ברק אהרוני ועינב אזגורי, בהתאמה. הפעילות תתרחש בתאריכים 17-21 בנובמבר בין השעות 18:00-20:00.

קפה

השפים הצעירים הבולטים באיטליה מתארחים במסעדות בתל אביב – איטליה מלאה במסעדות מסורתיות שפועלות עשרות ומאות שנים. בעשור האחרון, בערים הגדולות ובכפרים, ישנה התעוררות מחודשת של שפים ושפיות צעירים ש"ראו עולם" וכעת מבקשים להעניק פרשנות מחודשת למסורות הקולינריות של מחוזות איטליה השונים. במסגרת אירוע השבוע יגיעו לישראל שפים צעירים שיציגו פרשנות חדשה למטבח המסורתי ויחשפו עושר מגוון של המחוזות השונים. כל שף איטקלי יצטרף לשף ישראלי ומסעדתו בתל אביב וביחד הם יבשלו תפריט ייעודי ממחוזות איטליה וישראל. הארוחות יתקיימו בתאריכים: 19-20 בנובמבר.

על הארוחות והשפים:

בין זעתר לאורגנו - במסעדת L28 יתקיים שיח משותף בין פרופסור אנדריאה פיירוני, אתנו-בוטנאי המתמחה בקהילות אתניות שונות באיטליה ודיקן האוניברסיטה למדעי הגסטרונומיה של סלואו-פוד, לבין ההיסטוריון והמומחה להיסטוריה של התזונה המקומית ד"ר אורי מאיר צ'יזיק, על מסורות הליקוט באזור הים-התיכון. אחרי השיח, תתקיים ארוחת ערב המבוססת על חומרי ליקוט מכאן ומדרום איטליה, עם השפית נאיפה מולא והשפים פרנצ׳סקו ווינצ׳נסו מונטרולי, שמסעדתם בפוליה מתמקדת בחומרי גלם מלוקטים ובמטבח אתנו-בוטני. השיח והארוחה יתקיימו במסעדת L28. השיח יחל בשעה 18:30, כשהסרוויס הראשון יחל ב-19:30. הסרוויס השני (21:30) יהנה מארוחה בנוכחות הפרופסור והשפים - ללא השיח.

מנת פסטה
להציג את כל רבדי המטבח האיטלקיצילום: COOK inc

עוד ארוחה מומלצת היא זו שבה השף קונדיטורית לוצ'יה דה פראי תתארח אצל השף קונדיטורית הישראלית מיכל בוטון במסעדת הבסטה. עם פרס יוקרתי שהכתיר אותה השנה לשף קונדיטורית הטובה באיטליה מתחת לגיל 30, מגיעה דה פראי להתפרע עם בוטון על תפריט אפרטיבו-שף ובו נגיסות קטנות וטובות שיוגשו בבסטה לצד קוקטיילים מבוססי קמפרי. דה פראי עבדה במשך ארבע שנים במסעדת Quique Dacosta שבספרד (שמחזיקה בשלושה כוכבי מישלן) כשף קונדיטורית ראשית, ובחודש הקרוב היא פותחת את מסעדתה הראשונה ביחד עם בן זוגה בקיאברי, עיר חוף קטנה במחוז ליגוריה. בסטה, 19-20 בנובמבר, בין השעות 17:00-21:00.

שבוע אוכל איטלקי
בין מסורתי לעדכני, שבוע המטבח האיטלקיצילום: COOK inc

ארוחת "החברה הגאונה" – ארוחה שמבוססת על סדרת הרומאנים הנאפולטניים של אלנה פרנטה במסעדת "אוזריה נקסט דור". הארוחה תציג מנות מהמטבח הנאפוליטני הקלאסי, אותה תבשל אנה מוסלה, בשלנית ביתית מנאפולי, וכן מנות יצירתיות באינטרפרטציה מודרנית של השפית אביבית פריאל (מהאוזריה). בארוחה יוגשו ארבע מנות ברוח דמותה של לנה, שפילסה את דרכה מחוץ לשכונה דרך השכלה, הליכה בתלם והתמדה; וארבע נוספות ברוחה של לילה - הסוערת, הפראית, זאת שחוצה כל גבול אפשרי. בנוסף, ישולבו במהלך הארוחה קטעי הקראה בעברית ובאיטלקית מתוך הרומנים הנאפוליטנים. אוזריה, נקסט דור, שלישי, 19 בנובמבר, 19:30 ו-21:30.

גלגולה של הפסטה – ארוחה על טהרת ההיסטוריה של הפסטה תתקיים במסעדת ״רונימוטי״ בתל אביב. הדיון על מוצאה של הפסטה הוא קרקע פורייה לוויכוחים רבים בין היסטוריונים שונים. השף מוטי סופר יגיש מנות שמספרות את סיפורה ההיסטורי של הפסטה – מהלזניה של אפיציוס, דרך הפסטה הערבית היבשה והאטריות שהגיעו מסין ועד לסוגי הפסטה המוכרים כיום באיטליה. כל מנה תתבסס על פסטה אחרת והרטבים והיינות יותאמו במיוחד. תאריכים: 19-21 בנובמבר. העיתונאית הילה אלפרט, תציג לאורחים את הסיפורים המגוללים את ההיסטוריה של הפסטה.

פסטה
צילום: COOK inc

דיזנגוף-איטליה – אירוע לכל המשפחה (חרף האלכוהול) שייערך בשישי-שבת, 22-23 בנובמבר בין השעות 11:00-16:00 בשיתוף עם מספר בתי עסק מסביב לכיכר ועיריית תל אביב: פרשנויות לאפרול שפריץ בבר הונולולו; הביר גארדן יהפוך ליומיים לקמפרי גארדן ובמסעדת לה שוק יתקיימו טעימות של יינות איטלקיים לצד תפריט אוכל באווירה איטלקית.

מיקסולוגים מתארחים – שלושה מיקסולוגים איטלקיים משתלטים על הדאבל סטנדרט לערב חד פעמי בו הקוקטיילים יהיו מסמר הערב. כל אחד מהמיקסולוגים יביא עמו חומרי גלם מיוחדים שישתלבו בקוקטיילים מיוחדים על בסיס אפרול וקמפרי.

שבוע המטבח האיטלקי. האירועים ייערכו בין התאריכים 17-23.11.2019. פרטים נוספים וכל האירועים - כאן

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ