איפה אוכלים חמין בסוף השבוע?

חמין מהודו או מפולין, טריפוליטאי או איטלקי. בסופי השבוע של חודש ינואר תוכלו למצוא את כולם בשוק צפון בתל אביב

ליבי שפרלינג
שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
חמין
ליבי שפרלינג

בחורף 2008 ראה אור ספרה של שרי אנסקי, "חמין", ונדמה שמאז ועד היום לא קמו לספר הזה מתחרים. מדובר בספר מתכונים קלאסי אבל כזה שיצא לאור אחרי מחקר ארוך ומעמיק, כמו שרק אנסקי יודעת. במסגרתו תרה אנסקי אחר ראשית תולדות המאכל שהאוניברסליות שלו שייטה בעולם היהודי ממזרח עד מערב וחוזר חלילה.

בכתיבתה, הפיוטית והכה-אישית היא מספרת סיפורים מצחיקים עד דמעות, מרגשים ומכמירי לב שמבססים את סוד קסמו המנחם של סיר החמין, בין אם הוא חמין קלאסי או בין אם הוא ספרדי, בין אם הוא עם אורז, חיטה או אטריות, עוף או בשר ויש עוד עשרות וריאציות מרחיבות אופקים, מחדשות, משכילות.

זהו גם ספר מסע וטיולים, ממש כשם שהוא ספר היסטוריה שישמח כל אדם המחפש להרחיב ידיעותיו בעושרן המגוון של תרבויות אחרות, רחוקות מכאן מאד, קדומות, ספר שיענג חובבי פרוזה ושירה ואם אתם רומנטיקנים, אוהבי חורף או אנשים שליבם נרעד למראה תמונה יפה, שווה לכם לחפש אחריו ולשים עליו יד, גם כמתנה לאהובים גרגרנים.

כפי שמלמד ספרה של אנסקי, הרי שהחמין, המכונה גם טשולנט, הוא אחד התבשילים היהודיים העתיקים בעולם באופן חוצה גבולות, עדות ויבשות. רכיביו המשתנים מעידים אמנם על ריבוי גרסאותיו אך שיטת ההכנה הבסיסית עומדת בעינה – זהו מעין נזיד שמתבשל לאיטו ומטרתו להזין ולחמם את המשפחה היהודית בשבת. ריבוי המתכונים, אשר נשזר בתפוצות פולין, פרס, עיראק, מרוקו ואחרות מהווה עדות לכך שזוהי אינה מנה שהתגיירה אלא תבשיל קדום ששורשיו נעוצים באיסור הדתי להדליק אש במהלך יום המנוחה.

משתתפי פסטיבל החמין
משתתפי פסטיבל החמין. אוצרות מדייקת של ממש בחרה את הסירים הגדושים שיביאו עימם צילום: שני בריל

נזכרתי בספר הזה בסוף השבוע שעבר, אחרי סיבוב בשוק צפון ברמת החייל (שמיכל אנסקי, בתה של החמינאית הדגולה, היא ממייסדותיו) במסגרת פסטיבל החמין הראשון בישראל. הפסטיבל שנערך כל החודש עד סוף ינואר, בימים חמישי ושישי (סוף השבוע הנוכחי ועוד שני סופי השבוע שנותרו).

במסגרת הפסטיבל משובצים בשוק צפון דוכני חמין של בשלנים מקצועיים וחצי מקצועיים מכל רחבי הארץ, ש אוצרות מדייקת בחרה את הסירים הגדושים שיביאו עימם. כך למשל, אם אתם מחובבי הז'אנר, תוכלו למצוא כאן טשולנט חרדי מבית שמש, לצד חמין הונגרי מנהריה, "חאלה ביבי" שהוא חמין פרסי מרמת השרון וטבית עיראקי מפתח תקווה. הבשלנים ימכרו חמין לאכילה במקום וכמובן, ישמחו גם לצייד אתכם הביתה במנות גדושות לסוף השבוע החורפי שבפתח.

בדוכנים תוכלו למצוא גם חמין טבעוני, חמין מבוסס דגים, חמין מבוסס אורז ריזוטו שחור וגם גרסאות קלאסיות ומוכרות. ואלו חלק מהבשלנים שיקחו חלק בפסטיבל החמין:

זושא - צמד חרדים מבית שמש שמבשלים מוכרים ומארחים בחצר ביתם ויכינו טשולנט אסאדו וטשולנט כבש.

חמין
הבשלנים ימכרו חמין לאכילה במקום וכמובן, ישמחו גם לצייד אתכם הביתה במנות גדושות של חמין לסופי השבוע החורפיים שעוד יגיעוצילום: שני בריל

וינה - מסורת של למעלה מ-75 שנה עם החמין שהגיע מוורצ'לב שבפולין על ידי בלה וסטפן ארנברג.

סולומון - חנות ותיקה שמוכרת אוכל מוכן מזה עשרות שנים וראשיתה במסעדה ביתית שהוקמה בשנת 1942 והתמחתה במאכלים עירקיים. בפסטיבל הם ימכרו טבית עירקי מסורתי, על בסיס עוף ממולא ותפוחי אדמה, שמקורו בספר מתכונים אשר עלה ארצה עם הורי המשפחה מבגדד.

עדנה - נציגות למסעדה הפרסית מרמת השרון שתציג בשוק חמין פרסי המכונה "חאלה ביבי" ובמרכזו חיטה ואורז, בשילוב גרגירי חומוס, גריסים ובשר.

חמין של סנדר
חמין של סנדר צילום: מיטל סלמון

סנדר - זמי סנדר, בעליו של בית האוכל המפורסם, שהחל את דרכו ביפו בשנת 1948 ופועל כבר שנים כמסעדת פועלים מזרח אירופאית ברחוב לוינסקי, יכין טשולנט קלאסי שמבוסס על  מתכון פולני בן למעלה ממאה שנים.

אנינה - כאן תמצאו מעין חמין איטלקי, המכונה "האמים" והוא מבוסס ריזוטו שחור, נתחי אוסובוקו, תפוחי אדמה, שעועית לבנה שמנה, בצלים סגולים , ירקות שורש ושפע טימין, כאשר  התבשיל הארוך מוכן בטאבון מיוחד שיובא מאיטליה.

חמין
חמין של אנינה צילום: שני בריל

גואטה - פה יציעו חמין טריפוליטאי חרפרף שבמרכזו חיטה פיקנטית, הכורך בתוכו סודות ותבלינים שעוברים במשפחה מדור לדור.

אינדי - בית האוכל יציע חמין בהשראה הודית, עם קארי, פלפלים חריפים וקינמון.

מקסיקנה - חמין מקסיקני שהוא למעשה נזיד בשר כבש שמבושל כל הלילה במרק חומוס.

פסטיבל החמין יימשך עד סוף חודש ינואר,בימי חמישי בין השעות 12:00-19:00 ובימי שישי בין 9:00-15:00. 

שוק צפון- ראול ולנברג 20 תל אביב.

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ