הקורבנות הראשונים של הקורונה? מסעדת זכאים סוגרת דלתות

מסעדת "זכאים", חנות השוקולד הבלגי "דסקלידס" ומסעדת הפועלים החיפאית "הסירים של קטי" - הודיעו שלושתם היום כי הם סוגרים דלתות ולא ישובו לפעול ביום שאחרי הקורונה. "נגמר לי החמצן, נגמר לי הכסף ובעיקר נגמר לי האמון במדינת ישראל"

שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
הצ'יפס הטבעוני של זכאיםצילום: רותם מימון
ליבי שפרלינג
ליבי שפרלינג

כרוניקה של מוות ידוע מראש, הסנונית שמבשרת את בוא המבול, המסמר הראשון בארון הקבורה. תקראו לזה איך שתקראו לזה, אך צפוי מזה - אין ומן הראוי שנתכונן לבאות. היום התבשרנו על הקורבן הראשון בתחום המסעדנות שהבאה עמה מגיפת הקורונה. קרן אור, בעליה של מסעדת "זכאים" הטבעונית בתל אביב הודיעה היום (חמישי) לקהל לקוחותיה, שהקורונה הביאה על המסעדה את סגירתה הבלתי נמנעת, הכפויה, במובנים רבים גם הצפויה.

"לצערי, זהו לא עוד פוסט שבו אנו מפרסמים לכם איזה מבצע, או מנה חדשה נושאת בשורה. המנה, פג תוקפה והבשורה קשה. לפני שלוש שנים בדיוק נישאתי פעמיים, פעם אחת לבעלי אורן והשנייה למסעדת "זכאים". זו היתה תקופה נהדרת של התחלות חדשות. אז היום, בחסות משבר הקורונה אני נאלצת להיפרד מזכאים ולעמוד שוב בפתחה של התחלה חדשה. אני בטוחה שכמונו, עוד רבים מכם הקוראים שורות אלה, נמצאים באותו מקום בדיוק. בתחילת המשבר עוד האמנו שיהיה בסדר ושנשרוד אותו. עברנו למתכונת משלוחים ואיסוף עצמי, אחר כך משלוחים בלבד, תוך הוצאה לחל"ת של כל העובדים ונשארנו אורן ואני במסעדה, מתפעלים את כל המערך הזה, אך מהר מאד התחוורה לנו ההבנה הכואבת, שבזמן שאנחנו נלחמים כל כך קשה, המסעדה כבר חוברה ל"אקמו" שממנו כבר לא תצא בחיים. טוב, בעצם זה פוסט פרידה, שבו אנו רוצים לאחל הצלחה לכם ולנו בדרכינו החדשה, אבל בעיקר לומר לכם תודה על שהצבעתם ברגליים ופקדתם אותנו. תודה שחגגתם איתנו, או חלקתם רגעים אינטימיים או אפילו "סתם" באתם לאכול אצלנו. נהנינו לארח אתכם, ממש נהנינו...".

מסעדת זכאים. מסעדה טבעונית שהציעה מטבח שף מקורי ומקומי. רבות מן המנות התבססו על המטבח הפרסי עליו גדלו האחים לבית זכאיםצילום: דודו בכר

הפוסט הזה משעות הצהריים גרר תגובות מזדהות וכואבות, והוא מגיע על רקע מו"מ של בעלי העסקים עם משרד האוצר, בו מובילי המאבק מפצירים באוצר למהר ולפתוח את המסעדות ובתי האוכל, לפני שהענף כולו יגווע בהתחלה אט ואט אבל אחר כך בהמוניו.

מסעדת זכאים. בורקס טבעוניצילום: חני זכאים

מסעדת זכאים נפתחה בשנת 2013 בסמטה קטנה בתל אביב, סמטת בית השואבה. הבעלים אז היו האחים לבית זכאים; חני, הילה והשף הראל זכאים, שפתחו מסעדה טבעונית (שלושתם טבעונים) שהציעה מטבח שף מקורי ומקומי. הראל, שעבד במסעדותיו של אייל שני, בין היתר, הביא עמו לא מעט השפעות משם, כמו גם מנות רבות שהתבססו על המטבח הפרסי עליו גדלו האחים. כמסעדף שף טבעונית מהראשונות בתל אביב, הכניסו האחים שדרוגים רבים והמסעדה הפכה אבן שואבת לא רק לטבעונים אלא גם לחובבי אוכל טוב באשר הם וצעירים שאהבו את האווירה הזרוקה-רגועה שבמקום. כך נולדו להן מנות שהולידו לא מעט חיקויים בחוץ, כמו סטייק לחם עם חסה ואיולי לימון ושום, סטייק אבטיח, בורקס מנגולד שערורייתי שממתינים לו שישים דקות ועלה אז 120 שקלים, וגולת הכותרת - הצ'יפס של זכאים  - תפוחי אדמה קרוע עם קטשופ פלפלים ביתי. תפריט הבראנץ' וקוקטיילים טבעיים נהדרים זכו לצידו לקהל אוהדים משלהם.

מנה טבעונית במסעדת זכאיםצילום: תומר אפלבאום

בשנת 2017 נמכרה המסעדה לקרן אור ואורן חזן, בעליה הנוכחיים והאחים זכאים פנו לדרכים צדדיות אחרות. הראל זכאים פתח לפני כשנתיים את סולטנה, שווארמת בוטיק טבעונית עשויה פטריות ומוקד עלייה לרגל לחובבי הז'אנר בפני עצמה. גם בגלגול השני זכתה המסעדה לקהל אוהדים והעליה החדשים ערכו בה שינויים מרנינים כבר מבראשית, ובהם הורדת מחירים, שדרוג תפריט העסקיות ועוד. נדמה שאם מסעדה שענתה על צורך של ממש והייתה חיונית בדרכה בעיר, יכולה לסגור דלתות, זמן קצר כל כך מרגע שהתחיל המשבר, אזי אנחנו רק בפתחו של גל שאת סופו מי ישורנו. את תגובת בעלי המקום לא ניתן היה להשיג.

בתוך כך שני מקומות נוספים הודיעו היום על סגירה. חנות הפרלינים והשוקולד הבלגי "דסקלידס" בתל אביב אף היא הודיעה היום על סגירה בעקבות המצב. סגירה שבאה אחרי יותר מעשרים שנות פעילות. 

בעל החנות לורן סיזיה, כתב אף הוא היום: "לפני כ-20 שנה במרץ 2000 פתחתי את מה שהולך להיות ביתי במהלך 20 השנים הבאות - חנות של פרלינים בלגיים בשם "דסקלידס שוקולד בלגי". תהפוכות רבות עברתי, ה 11/09/2001, המשבר הכלכלי של 2008, צוק איתן עד לקורונה. כיום אני כותב שורות אלה בעצב רב כי בימים הקרובים אני עומד לסגור את מפעל חיי - החנות שלי באבן גבירול 40. מה שאויבנו והמשבר הכלכלי לא הצליחו לעשות, הצליח לעשות וירוס קטן אחד בשיתוף ממשלה של רשעים ומוגי לב. נגמר לי החמצן, נגמר לי הכסף ובעיקר נגמר לי האמון במדינת ישראל ונציגיה. בחודש האחרון ניסיתי וניסיתי למצוא פתרונות חלופיים כגון משקיע, שותף ללא הצלחה. כנראה שהאווירה של התקופה לא מתאימה להשקעות חדשות לכן תם ונשלם הסיפור היפה שהתחיל אי שם קצת בסוף המאה הקודמת".

אך הסיפור אינו תחום לתל אביב בלבד. גם בחיפה הודיעה השפית קטי דגן על סגירת מסעדתה - "הסירים של קטי", אחרי שש שנות פעילות. דגן בררה את מילותיה היטב ונפרדה מקהלה באיפוק - "ולפעמים החגיגה נגמרת, כיבוי אורות 
תודה שאיפשרתם לי לבשל עבורכם". לדברי דגן גם במקרה שלה - סגירת מסעדת הפועלים הקטנה שלה בעקבות נגיף הקורונה, חיסלה את העסק סופית. "נגמר הכסף, נגמר האוויר". 

בשבועות האחרונים החלו מסעדנים רבים כדי לשמור את הראש מעל המים לצאת בקמפיין גיוס המונים על מנת לסייע למסעדות לצלוח את תקופה הסגירה. אך כפי שנראה כעת - לא בטוח שהוא יספיק ליום שאחרי הקורונה.

ליבי שפרלינג

כתבת אוכל, אלכוהול ומשקאות במדור האוכל של אתר "הארץ"

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ