מי הם מאה השפים הטובים בעולם לשנת 2020?

אפילו בשנה משוגעת כמו 2020 בה לא מעט מסעדות שף מסביב לעולם סגורות, מחולקים הפרסים למצטיינים בתחום. אחרי שהספידו אותו, השף הטוב בעולם לשנת 2020 הוא רנה רדזפי מדנמרק ואילו ספרד היא המדינה המובילה במספר השפים. ספויילר: אין אף שף ישראלי ברשימה

שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
רנה רדזפי
רנה רדזפי (נומה) הוא מספר אחתצילום: Lefteris Pitarakis / AP
ענבל כבירי
ענבל כבירי

מי שחשש לרגע שבשנה משוגעת כמו 2020, בה מסעדות שף רבות בכל רחבי העולם סגרו את שעריהן לצמיתות ואילו אלו שנותרו עדיין לא חזרו אל מסלולן, גם יבוטלו פרסי האוכל העולמיים, התבדה. אחרי מדריך מישלן, דירוג 50 המסעדות הטובות בעולם, גו מיו, ג'יימס בירד, לה ליסטה ואחרים, נבחרו אתמול (רביעי) בפעם הרביעית, מאה השפים הטובים בעולם (אל תתבלבלו עם הרשימות המקבילות של סן פלגרינו ושל מגזין "לה שף"). מארגני האירוע לא נרתעו מהנגיף ובמקום לבטל אותו, החליטו לעשות את מעשה פרסי האמי ולהעביר אותו בשידור וירטואלי חי, כדי להעביר מסר של החיים ממשיכים, גם אם קצת אחרת וכך יעבירו מסר של חיוביות וחוזק לעולם. אם כבר חוזק לעולם, כל הפרסים השנה נתרמו על ידי הזוכים לקרן צדקה.

THE BEST CHEF AWARDS 2020

אז מה חדש בצמרת הקולינריה העולמית? ובכן, לא הרבה. רנה רדזפי, שף ובעלים של מסעדת נומה בקופנהגן שבדנמרק, הוא שכבש את המקום הראשון וזכה בתואר השף הטוב בעולם לשנת 2020. והאמת היא שדי בצדק. רדזפי הוא לא רק אחד השפים המוערכים הפועלים כיום, אלא גם בתקופת הקורונה חולל מהפכה כשבזמן הסגר על דנמרק הדגים כיצד מסעדת יוקרה יקרה כמו נומה, יכולה להמציא את עצמה מחדש ולהיוולד כמזללת המבורגרים ויין. צעד זה הפך, בניגוד לדעת המבקרים שטענו כי הצעד ישים קץ למסעדה, למודל לחיקוי בקרב מסעדנים רבים בכל העולם.

frantzén restaurant

אחריו, במקום השני נמצא הזוכה של השנה שעברה, ביורן פרנצן השוודי העומד בראש מסעדת "Frantzén"בעלת שלושה כוכבי מישלן. במקום השלישי יוצאים מסקנדינביה לכיוון אמריקה, שם נמצא דן ברבר האמריקאי מ- Blue Hill, שתי מסעדות שזכו יחד לשלושה כוכבי מישלן. ברבר זכה בשני פרסים נוספים בתחרות, בין היתר, בתואר - השף הטוב לפי בחירת השפים. בשלושת המקומות הבאים שליטה מוחלטת של ספרד עם שלישיית "Disfrutar" (במקום הרביעי), חואן רוקה (במקום החמישי) ודיוויד מוניוז (במקום השישי). השף המוערך וירגיליו מרטינז השף ממסעדת סנטרל המוערכת בפרו, כבש את המקום השביעי ואחריו איטור זבאלה הספרדי, ראסמוס קופואד הדני וגראנט אקז ממסעדת אלינאה בשיקגו.

בין מאה השפים הטובים, נכללו השנה מתמודדים 35 מתמודדים חדשים שאלו הופעתם הראשונה ברשימה. לכלל הדירוג הגיעו שפים מ-31 מדינות בסך הכל. המדינה המובילה במספר השפים הרב ביותר ברשימת המאה היא ספרד, עם לא פחות מ-15 זוכים, ארבעה מהם בעשירייה הפותחת. אחריה צרפת עם 12 מקומות, איטליה עם תשעה שפים, הולנד, ברזיל, בריטניה ודנמרק עם שבעה כל אחת, יפן וגרמניה עם חמישה כל אחת. תאילנד, שוויץ, מקסיקו ורוסיה עם שני שפים כל אחת. עוד נציגות נרשמה לטורקיה, טאיוואן, פורטוגל, אוסטריה, ניו זילנד, הונג קונג ואפילו גאנה ועוד.

אנה רוס וצוות המסעדה שלה. גם השנה השפיות בתת-ייצוג מעורר התקוממות צילום: Srdjan Zivulovic / REUTERS

הבעיה באזכור ארצות המוצא של השפים היא נוגעת בלא מעט אנכרוניזם. כך ששפית כמו דומיניק קרן נחשבת לצרפתייה, בזמן שמסעדותיה הן בכלל בארצות הברית שם היא פועלת. כך גם במקרה של השף דניאל הום שנכלל בתחרות תחת שוויץ, אך שלל מסעדותיו ומפעלותיו הם בארצות הברית גם כן. כך גם במקרה של התאומים לבית משפחת סורינג שרשומים בתחרות כגרמניים, על אף שמסעדתם המכוכבת היא בכלל בבנגקוק ולא חסרים עוד מקרים שכאלה. על כן, כבר יש לקחת את הרשימה בערבון מוגבל.   

אחרי שפרס "Best Lady" שהוענק לשפיות מצטיינות בשנתיים הראשונות לקיום התחרות, אפשר היה לצפות לתיקון כשהוחלט על איחוד התחרויות ועל רשימה משותפת לשני המינים. למרבה הצער, גם ברשימה זו בולטות השפיות בהעדרן. אם בשנת 2017 נבחרו שמונה נשים, ב-2018 חמש בלבד ובשנת 2019 שוב שמונה, ברשימה השנה אמנם נרשם שיפור כשזכו יותר נשים מאי פעם, 13 במספר, אך נדמה כי נדרשת עוד עבודה רבה לייצוג שווה. עם זאת, עד היום אף שפית לא זכתה להיכלל בעשירייה הפותחת. הקרובה ביותר היתה דומיניק קרן, השפית הראשונה בארצות הברית שזכתה בשלושה כוכבי מישלן, שהגיעה בשנה שעברה למקום ה-11 המכובד (כשהיא קופצת מהמקום ה-46 בשנה שקדמה לה). השנה כבר יורדת למקום ה-21. ברשימה זו, השפית המובילה היא אנה רוס הסלובנית שבמקום ה-18 ואחריה דומיניק קרן במקום ה-21. עוד נשים בולטות ברשימה הן קלייר סמית' הבריטית, פיה לאון הפרואנית, אן סופי פיק הצרפתייה, אלנה ארזק הספרדייה ועוד.

חוץ מזוכים מאושרים (הרשימה המלאה כאן) טקס מאה השפים הטובים בעולם הוא אירוע חינוכי לכל דבר ועניין, שמתפרש באופן קבוע על פני שלושה ימים מלאים. היום הראשון מוקדש לכנס "מזון פוגש מדע", היום השני הוא Area Talks, פאנלים של מומחים בתחום ורק ביום השלישי והאחרון מוכרזים טובי השפים.

השנה התמקד הכנס "מזון פוגש מדע" בקיימות, טכנולוגיה וחדשנות בעולם הפיין דינינג. אם לא נציגות ברשימת השפים, נתנחם בכך שדוברת נוספת מבין שמונת הנבחרים היא הישראלית מיכל ביטרמן, מומחית לקיימות, מנכ"לית ומייסדת The Natural Step Israel. השתתפותה בכנס כאחת מתוך שמונה מומחים היא בהחלט סיבה לאופטימיות בהיבט הייצוג המקומי באירוע בינלאומי חשוב מעין זה. 

מיכל ביטרמן. האיזון על הכדור שאנחנו חיים בו כבר הופר, היא מתריעהצילום: שחר תמיר

על שיחתנו עם מיכל ביטרמן תוכלו לקרוא כאן בהמשך.

__________

ענבל כבירי היא צלמת ובעלת בלוג אוכל וטיולים, שמתגוררת בברצלונה ומתארחת במדור האוכל של "הארץ"

לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ