ספר בישול מהמאה ה-13 מספק הצצה לעבר של המטבח המקומי

"אוצר המעלות של מיני המאכלות" – הוא מקור נדיר ללימוד התרבות הקולינרית הערבית של ימי הביניים. התאמת המתכונים לימינו יכולה לגלות את העתיד של המטבח הנשכח

תרגום ומבוא: גיא רון גלבוע | מתכונים: תומר ניב
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
תרגום ומבוא: גיא רון גלבוע | מתכונים: תומר ניב

כַּנְז אלְפַוַאאִד פִי תַנְוִיע אלמַוַאאִד – "אוצר המעלות של מיני המאכלות" – הוא מקור נדיר ללימוד התרבות הקולינרית הערבית של ימי הביניים. הספר חובר כנראה במצרים הממלוכית בין המאה ה–13 למאה ה–14. זהותו של המחבר לא ידועה, אך ברור כי הוא שואב גם מחיבורים קודמים לו. אף שאין זה ספר הבישול הקדום ביותר שחובר בערבית (קדמו לו, למשל, חיבוריהם של אבן סַיַּאר אלוַרּאק מן המאה העשירית, ושל מֻחַמַּד בן אלחַסַן אלבגדאדי מן המאה ה–13), הוא מתבלט על רקע חיבורים אחרים בהיקפו (הוא כולל יותר מ–750 מתכונים) ובמגוון הנושאים שבהם הוא עוסק (לרבות המלצות רפואיות ודיאטטיות). המתכונים בו מייצגים מסורות קולינריות של אזורים שונים בעולם האיסלאמי, ולעתים אפשר למצוא בו וריאציות מקומיות לדרכי הכנה של תבשילים ידועים מאיראן, עיראק, מצרים, תימן, סוריה, אנדלוסיה ועוד. כמה מן המתכונים הכלולים בו, כמו המתכון לגַ׳אגִ׳ק (צזיקי), אינם מוכרים מחיבורים קדומים יותר. על היקף נושאיו של הספר מלמדת הקדמתו:

תגובות

משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ