גולאב ג'אמון: מתכון קל לסופגניות הודיות

נמאס מסופגניות רגילות? למה שלא תכינו את אחד הקינוחים האהובים ביותר בהודו - הגולאב ג'אמון, מין סופגניות בגודל של כדורי פינג פונג הספוגים בסירופ סוכר ומי ורדים. כך תכינו אותם בקלות בבית

הארץ
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
הארץ

אי אפשר לטעות בגולאב ג'אמון. צורתו היא של כדור פינג פונג הספוג בסירופ מתוק של מי ורדים המפיץ ריחו הייחודי. גולאב ג'אמון הוא אחד הממתקים או יותר נכון, הקינוחים, האהובים ביותר בדרום אסיה ונחשב לפופולרי במיוחד בפקיסטן ובהודו, אך גם בסרי לנקה, נפאל ובנגלדש, הוא יככב בתפריט הקינוחים הביתי, אם כי על אף שהוא נראה מתכון פשוט לעשייה, הוא נחשב לקינוח למתמחים. באופן מפתיע ועל אף שיש רבים המכנים אותו "הסופגנייה ההודית", הגולאב ג'אמון נמצא גם במדינות האיים הקריביים כטרינידד, סורינאם, ג'מייקה ומאוריציוס. בכל המקומות הללו מוצאים לא מעט ורסיות לביצוע הקינוח אך כולם מתבססים על חומרי הגלם המרכזיים המרכיבים את המנה: מי ורדים וחלב ומוצקיו.

הרישום ההיסטורי הראשון לגולאב ג'אמון חוזר להודו של ימי הביניים, שם ככל הנראה הוכן הקינוח הראשון על ידי פולשים פרסיים (או דוברי פרסית) כמין פרפראזה על לביבה ממתכון שהביאו מהבית. המילה גולאב נגזרת מהשפה הפרסית ומשמעותה פרח מים והכוונה, כך נראה, היא לסירופ מי הוורדים ההכרחי בקינוח. המילה ג'אמון או ג'אמאן מגיעה דווקא מאזור הודו וכוונתה היא פירות מקומיים עגולים, אלו שהעניקו לקינוח את צורתו המוכרת שלו. ההיסטוריון הקולינרי מייקל קרונדל טוען בספרו "דונאט" כי ייתכן והגולאב ג'אמון נובע בכלל מתבשיל פרסי שאחד המרכיבים המרכזיים בו הוא מי ורדים. לפי קרונדל גולאב ג'אמון אמיתי נעשה על ידי בלילה של קויאה – שילוב של חלב מאודה, חמאה מזוקקת, קמח ושמנת. הבלילה נרקחת לכדי כדורים שעוברים טיגון ואחר כך טבילה בסירופ סוכר בניחוח מי ורדים. התוצאה היא רקיחה המזכירה משהו בין סופגנייה חלקה, לקינוח המוכר באבא או רום עם מרירות נעימה שמגיעה מהחלב המקורמל.

הגרסה ההודית לסופגניותצילום: גיא הכט

מתכון קל לגולאב ג'אמון באדיבות מסעדת אינדירה (לארבעה סועדים)

חומרים:

כוס אבקת חלב

1/3 כוס קמח

1/2 כפית סודה לשתיה

קורט מלח

2 כפות יוגורט

כפית חמאת גהי מומסת (ניתן להשיג בחנויות המזרח הרחוק)*

*ניתן להמיר בכפית שמן

לסירופ:

1/4 כפית הל

כוס וחצי סוכר

1 ו- 1/4 כוסות מים

כף מיץ לימון

כפית מי ורדים*

*על אף שהקינוח מתבסס על מי ורדים, מי שאינו נמנה על חובבי מי הוורדים ניתן לוותר על המרכיב מבלי לפגום בהנאה.

ההכנה:

בסיר קטן מערבבים את הסוכר, המים וההל ומבשלים על להבה בינונית עד שהסוכר נמס.

מוסיפים כף מיץ לימון ומבשלים עוד 20 דקות עד שמתקבל סירופ מעט סמיך. זה הזמן גם להוסיף כפית מי ורדים, לערבב ולצנן בצד.

בקערה מערבבים את אבקת החלב, הקמח, סודה לשתייה, יוגורט וחמאת גהי (או בכפית שמן) ולשים עד לקבלת בצק רך*.

*אם הבצק אינו רך מספיק ניתן להוסיף מעט יוגורט או חלב.

משמנים מעט את כפות הידיים בחמאת גהי ויוצרים מהבצק כדורי "ג'אמון" קטנים חלקים ורכים.

*קחו בחשבון שכאשר מטגנים את הכדורים הם תופחים לכן הקפידו ליצור כדורים קטנים.

מסדרים בצלחת ומכסים במגבת מטבח נקייה עד הטיגון.

מחממים שמן עמוק במחבת גדול על להבה בינונית.

*על מנת לבדוק אם השמן מספיק חם הניחו כדור ג'אמון אחד במחבת. אם הוא שוקע השמן אינו חם מספיק לעומת זאת אם הוא צף מהר השמן חם מדי. הכדור אמור לשקוע מעט ולצוף למעלה לאט.

בכל פעם טגנו 3-4 כדורים.

חשוב מאוד: מדי פעם לסובב אותם בזהירות עם כף כך שיקבלו צבע חום- זהוב מכל הצדדים. ברגע שהם מקבלים גוון חום זהוב יש להעביר אותם לסירופ.

נותנים לסירופ להיספג בכדורי הגולאב ג'אמון לפחות שעה.

מגישים עם פיסטוקים קצוצים או שבבי קוקוס.

בגרסה הטבעונית:

החליפו את אבקת החלב בקמח קוקוס ואת החמאה/גהי החליפו בחמאת/שמן קוקוס.

את היוגורט החליפו בקרם קוקוס או במי קוקוס.

הוסיפו חלב קוקוס אם העיסה לא חלקה/רכה מספיק.

תגיות:

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ