בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מחזירים ללביבות הטבעוניות את הכבוד

לכל עדה ומשפחה יש את הלביבה שלה, ולכל לביבה מאות גרסאות וזכרונות. אז מה עדיף - אפויה או מטוגנת? ובכלל, מה עם לביבות טבעוניות? הקונדיטור הטבעוני זיו סנדלר בטור מיוחד לחנוכה

16תגובות
אז מה עדיף - מטוגן או אפוי?
תומר אפלבאום

חנוכה, החג החורפי והקסום הזה, שנוח להתבשם בו בנצחון היהודים המעטים והחלשים על האימפריה היוונית. בניגוד לחגי חורף אחרים בדתות שונות הוא לא חולף ביעף, שמונה ימים של אירוח משפחתי, הדלקת נרות, משחקי ילדים (והצגות ופסטיבלים והופעות ומי יודע איך זה יגמר). תגידו מה שתגידו על היהדות אבל חגים אצלנו זה בגדול, ולא משנה מה הסיבה. החורפיות של החג גם באה לידי ביטוי במאכלים, נראה אתכם עומדים מול סיר טיגון שמונה ימים באוגוסט.

כבר אפיל את הפצצה, זו לא כתבה על סופגניות, אף על פי שהסופגנייה היא המאכל הכי מזוהה עם חנוכה. הכנת הסופגניה דורשת מספר שלבים: שקילה מדוייקת מאוד, לישה, התפחה, טיגון וכמובן מילוי אקזוטי, כי נדמה שאף אחד לא מסתפק היום בריבה, ובצדק. במהלך ניסיונותי לפתח מתכון טבעוני לסופגנייה גיליתי שמדובר (לפחות על פי ניסיוני עד היום) בבצק הכי מפונק. כל טעות בשקילה, ברמת הלחות שבהתפחה, בטמפרטורת הטיגון הסתיימה באסון לא אכיל. לכן לא אלאה אתכם החג הזה בניסיונות וטעויות, בחג הזה תבלו – עלי. אני בטוח שכבר שכחתם אווירת חג מהי בחודשיים האינטנסיבים שבין סוכות לחנוכה.

לכן היום אני מציע גישה אחרת, היום הבאתי מתכונים פשוטים יותר של מאכל אחר המזוהה עם החג. הלביבה. ברור שלכל עדה ומשפחה יש את הלביבה שלה, ולכל לביבה מאות גרסאות וזכרונות. אני, לדוגמה, אוהב את הלביבות הכי פשוטות, לביבות תפוח אדמה. הן מאוד פשוטות להכנה ובדרך כלל זה מתאים גם למי שעושה את ימיו הראשונים במטבח.

הרבה שואלים אותי אם כדאי לטגן לביבה או לאפות אותה. אז מה ההבדל בעצם?

לביבה מטוגנת דורשת יותר קמח, כדי שלא תתפרק בטיגון, וכמובן יוצאת שומנית יותר, מושחתת יותר וכבדה בחך. לביבה אפויה יכולה להיות רכה יותר, קלילה ודורשת פחות קמח.

בלביבות טבעוניות, במקום להשתמש בביצים משתמשים בקורנפלור, והתוצאה זהה. כמובן שמי שרוצה להתפנק יכול להוסיף גם גבינות טבעוניות, שכיום ניתן להשיג ברוב הסופרים ובחנויות הטבע, כמו גבינות על בסיס סויה, גבינות על בסיס אגוזי קשיו, שקדים, טחינה ושילובים שונים ונהדרים של אגוזים למיניהם.

בלביבה המטוגנת הגבינה הטבעונית נותנת חמיצות שמהווה קונטרס לשומניות ויותר כיף לאכול אותה. בייחוד כשהיא חמה. היא פחות כבדה בפה מאשר לביבה ללא גבינה. בלביבה האפויה הגבינה נותנת מרקם נוסף ומעניין, במקום שיהיה מרקם אחיד. במקרה הזה אין הבדל בין אם משתמשים בגבינה מן החי ובין אם משתמשים בגבינה מן הצומח.

לביבות מסורתיות נוספות הם לביבות בטטה, לביבות כרישה, לביבות קישואים ובכולן מרכיב ראשי נוסף הוא הבצל. למי שמעדיף מסיבה זו או אחרת לא לאכול בצל, ניתן גם להוריד אותו מהמתכון, אך יש לקחת בחשבון שכך המתכון ייצא פחות עסיסי.

אנשים בדרך כלל תופשים לביבות כמשהו נוסף או כתוספת בארוחה, ואולי זה המקום להגיד שהיא לא מקבלת את מלוא תשומת הלב המגיעה לה. היא יכולה בקלות גם להיות מרכז הארוחה אם רק נותנים לה את האפשרות. ניתן להכין לביבות שמנות שיתפקדו כבורגר בתוך לחמניה, ניתן לצפות את הלביבה בציפויים שונים כגון פירורי לחם, שומשום, פשתן, שברי אגוזים או שילוב שלהם ולאכול אותה כקציצה עיקרית, כמרכיב עיקרי בארוחה.

ניתן להכין כדורי לביבות ממולאות בגבינות ולהכין להם רוטב עגבניות והרי לכם ארוחת בוקר מצויינת. ואפילו אם נשארה לכם פשטידת ירקות במקרר שהילדים כבר לא רוצים לאכול ממנה, ואתם כמובן לא רוצים לזרוק אותה, יצירת כופתאות ממנה וטיגון קל יהפכו אותה לחטיף שילדים יתמוגגו ממנו לצד הדלקת הנרות.

לביבות קישוא אפויות בציפוי פירורי לחם

מרכיבים:

3 קישואים גדולים

1 בצל גדול

3 כפות מים

3 כפות שטוחות קורנפלור

3 כפות שטוחות קמח

מלח ופלפל לפי הטעם

חצי צרור בזיליקום

פירורי לחם

ההכנה:

1. מגרדים את הקישואים וסוחטים מהם כמה שיותר נוזלים.

2. מגרדים את הבצל. קוצצים את הבזיליקום. ומערבבים את כל המרכיבים פרט לפירורי לחם.

3. בצלחת נפרדת מניחים פירורי לחם, צרים מהתערובת לביבות ומצפים בפירורי לחם. מניחים בתבנית עם נייר אפייה. בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות אופים כ-15 דקות.

לביבות קישוא ובטטה
תומר אפלבאום

לביבות בטטה אפויות במילוי גבינת קשיו

מרכיבים:

2 בטטות

1 בצל

3 כפות קמח

2 כפות קורנפלור

2 כפות שמן

לגבינה:

חצי כוס אגוזי קשיו

כוס מים

3 כפות עמילן טפיוקה

מיץ לימון מחצי לימון

מלח לפי הטעם

ההכנה:

1. משרים את הקשיו שעתיים במים חמים.

2. בסיר מרתיחים יחד את הטפיוקה והמים. מסננים את הקשיו מהמים וטוחנים את כל מרכיבי הגבינה בבלנדר עד קבלת מרקם חלק.

3. מגרדים את הבטטה והבצל לקערה. מוסיפים את שאר מרכיבי הלביבות ומערבבים היטב.

4. צרים לביבות דקות במיוחד מחצי מהתערובת ומניחים במגש אפייה על נייר אפייה. במרכז כל לביבה מניחים כפית מהגבינה, צרים לביבות דקות מיתר התערובת ומכסים את הגבינה. רצוי להדק את שולי הלביבות יחדיו. בתנור שחומם מראש ל-180  מעלות אופים כ-15 דקות.

__

זיו סנדלר הוא קונדיטור ואופה טבעוני מהקונדיטורייה הטבעונית "סידס"



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו