בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

חג האילנות, חג השתילות, חג הערוגות, חג הכביסות

ט"ו בשבט הוא הזדמנות טובה להכין גינת ירק בחצר הבית, גם אם אתם גרים בקומה שלישית. תנו לילדים להשתולל בבוץ ועל הדרך למדו אותם על רב שנתיות ועונתיות. איתמר ויסמן עם המדריך להקמת גן ירק אצלכם בחצר

14תגובות
איתמר ויסמן

הגשם בחוץ גרם לנו להשלים עם העובדה שנעשה הרבה כביסות בחג, שבגדי הילדים יכוסו בבוץ ושהמגפיים הקטנות והמבריקות שלהם כבר לא ייראו יותר כמו פעם. מצד שני, איך אפשר להגיד לא כשרואים כמה כיף לילדים להרגיש את האדמה הבוצית תחת רגליהם, לקפוץ בשלוליות וללוש את האדמה הבוצית.

אז אם כבר מתלכלכים באדמה, למה לא ליצור ערוגת ירקות יחד עם הילדים? ואם כבר מתאמצים ובונים ערוגה, עדיף ליצור מערכת יציבה ובת-קיימא: מערכת שתדרוש פחות תחזוקה והשקיה, ובעצם תנצל את הכוחות המאזנים של הטבע.

ישנם כמה עקרונות בסיסים, שניתן למצוא בטבע וליישם בגינתנו. עקרונות כמו רבגוניות, רב-שנתיות, חיפוי והגנה על הקרקע, והתחדשות. והכי חשוב: קל ליישם אותם אחרי שמכירים בהם.

אז איך מתחילים?

בחרו מקום לערוגה, לפי המוטו אותו שנו חכמים: לוקיישן, לוקישן, לוקיישן. צמחים צריכים שמש ולכן בחרו מקום שיש בו שמש ישירה רוב היום או לפחות 5 שעות ביום.

הכינו את האדמה לשתילה. זה הבסיס להכל: מצע הגידול, החיבור לאמא אדמה - מקור החיים של הצמחים ולכן חשוב שתהיה טובה ככל הניתן. הפכו בראשכם ממגדלי צמחים למגדלי אדמה. דאגו לה. האדמה היא יצור חי, ולכן עליה להיות: תחומה ומוגנת. תיחמו את הערוגה עם סלעים, גזעים, רעפים, תוחם דשא. העיקר שלא ידרכו עליה. תחחו את האדמה ואווררו אותה. אם האדמה מהודקת מאוד יהיה קשה לשורשים לצמוח בה. ולכן היפכו אותה בעזרת קילשון. יותר אין צורך להופכה בעתיד, הניחו לאדמה לנפשה.

העשירו את האדמה בחומר אורגני המכיל את מזונם של הצמחים. הטמינו קומפוסט בערוגה כ-10 עד 20 ליטר למטר מרובע של ערוגה. שיפכו וערבבו עם האדמה. כמה שיותר כך ייטב לצמחים. עוד פעולה חשובה היא שמירה על לחות הקרקע על ידי השקיה נכונה ושימוש בעלים יבשים או צבמחים משתרעים לחיפוי הקרקע.

כלל האצבע לאדמה טובה: צריך שיהיה אפשר לדחוף אצבע בקלות לאדמה ולהרגיש את הלחות בקצה האצבע.

הגנו על האדמה וחפו אותה בחיפוי קרקע של עלים יבשים. החיפוי הוא שכבת ההגנה של האדמה ומגן עליה מפגעי מזג האוויר, מונע אידוי מים, שומר על לחותה, מעכב נביטת צמחי בר, משמש בית גידול לאורגניזמים מועילים. חיפוי הקרקע הוא האלמנט הקל ביותר ליישום עם האפקט הדרמטי ביותר שיש בגינתנו.  

זכרו: אדמה היא יצור חי ויש להגן עליו כמו העור שמכסה אותנו.

הכנת גינת ירק
איתמר ויסמן

דאגו למערכת השקיה. בארץ יש מעט מאוד ימי גשם ולכן צמחים צריכים תוספת השקייה. הניחו טפטפות וחברו למחשב אוטומטי פשוט. ככה תחסכו במים, לא תאלצו לזכור להשקות ותצרו מערכת בריאה יותר.

חיפוי הקרקע
שפע הטבע

כלל אצבע להשקיה: דחפו אצבע לאדמה. אם לחה – מצוין. זו כמות ההשקייה הדרושה.

תכננו את השתילות:

מה אתם אוהבים לאכול? כמה אתם צורכים? כדאי להכין שרטוט של הערוגות עם הגידולים. זכרו להתאים את השתילות לעונה, כשבחורף שותלים עלים לסלט (חסה, פטרוזיליה, מנגולד, שמיר, קייל), כרוביים, קטניות, שורשים (צנון, סלק, שורש סלרי, לפת), בצלים, קולרבי ותות שדה. בקיץ (שבלי לשים לב עוד רגע הוא כאן) שותלים: עגבניות, קישואים, מלפפון, שעועית ותירס.   

שתלו מגוון צמחים. מגוון אומר בעצם פיזור סיכונים, יציבות וכמובן עושר לעין. נסו לשלב צמחי מאכל בצורות שונות ובצבעים אחרים, צמחים שמושכים מאביקים (בעלי עומדי פריחה נאים), קטניות שמקבעות חנקן (שעועית, תלתן, אספסת), צמחים ארומטים דוחי מזיקים (לבנדר, שמיר, מנטה) וצמחים שיוצרים כיסוי וחיפוי קרקע (קורנית, רוגלת הגינה). בצעו את השתילות באופן מדורג, ואחת לשבועיים-שלוש שתלו שתילים חדשים בכדי שתהיה אספקה רציפה של ירקות.

זכרו: הצמחים כמונו אוהבים לחיות בקהילה מגוונת.

רב שנתיות. שיתלו צמחים רב שנתיים (שלא מסיימים את חייהם אחרי עונה אחת). צמחים אלו דורשים פחות טיפול והשקיה ועמידים יותר לפגעי הטבע ומזיקים. הנה כמה חלופות ששווה לשקול: תרד ניוזילנדי במקום תרד, שעועית לבלב במקום שעועית רגילה, קייל במקום כרוב, עץ מורינגה (שאוכלים את עליו) במקום חסה ושאר מני עלי סלט. ומה עוד? מעוג ימי (חובזה רב שנתית), אספרגוס, ארטישוק ירושלמי, בצל מהלך, תרד מאלבר, קקטוס נופאל, ועוד. את כל אלה שהיו בעבר נדירים, כבר מוצאים היום בכל משתלה שמכבדה את בעליה.

לבנדר: גם מרחיק מזיקים וגם מפיץ ריח
שפע הטבע

התחדשות. ישנם צמחים שאמנם לא רב שנתיים, אך יודעים להזריע ולחדש את עצמם כל עונה מחדש. שווה לשלבם כדי לעודד עצמאות של המערכת. צמחים כמו כובע הנזיר (חורף) שפרחיו ועלים אכילים, רוגלת הגינה (קיץ), תרד ניו זילנדי, פקעות ובצלים ועוד.  

הכנת השתילים. הכי פשוט זה לקנות שתילים מוכנים (עולה בממוצע כ-2 שקלים לשתיל). אפשר גם להכין בעצמנו שתילים באמצעות זריעה במגשי שתילה והעברת השתילים לאדמה לכשיתחזקו (נקרא זריעה סגורה). יש לדאוג שבזמן ההנבטה תערובת השתילה תהיה לחה במשך כל היום ע"י השקייה בריסוס. אפשר להנביט או לזרוע באדמה זרעים של ירקות שאכלנו (עגבניית שרי או פלפל) אך זה לא מומלץ. הירקות שאנו קונים בסופר הם זנים מוכלאים ותכונותיו של דור ההמשך (הזרעים שאספתם מהם) לא צפויות. לכן עדיף לרכוש זרעים במשתלות או באינטרנט. לגבי הנבטת גלעינים של פירות (אבוקדו וכד'), גם כאן יש בעיה של תכונות לא צפויות וכדי לחסוך עוגמת נפש עדיף להכין ייחור מעץ עם פירות שאנו אוהבים או לקנות שתיל במשתלה.

זריעה ושתילה. יש לשמור על מרווחי זריעה הגיוניים (עלים לסלט - 30 ס"מ בין צמח לצמח, פטרוזליה, שמיר וכוסברה – 5 ס"מ, שורשים - 10ס"מ, צנונית וגזר – 5 ס"מ). את השתילים הצעירים ניתן להוציא ממגשי ההנבטה ולשתול כשמופיעים עלים שניים בנבט הצעיר (כחודש מהזריעה). אפשר מלכתחילה להנביט בקרטון ביצים או בגלילי נייר טואלט ולשתול את השתיל עם הקרטון שיתכלה באדמה. שתילים רכים וזרעים יש להשקות כל יום עד שמתחזקים ואז יש להוריד את תדירות ההשקייה לכל יומיים.

עונתיות היא מילת המפתח: סלק בגינת הירק
שפע הטבע

כלל אצבע להצלחה: הכל מתחיל בשתיל בריא. עשו מאמץ לרכוש או להכין שתיל חזק כדי להגיע לצמח בוגר ומניב.

זהו, אתם מוכנים להקים לעצמכם ערוגה, נעלו לילדים מגפיים, הכינו סט בגדים נוסף, וצאו לגינה.

__

איתמר ויסמן הוא ביולוג ומתכנן מערכות אקולוגיות בנות-קיימא בעל הבלוג שפע הטבע

 



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו