בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

הידיים יודעות: כך תכינו מרציפן למימונה

קל להכין מרציפן ביתי, שיתרום לקישוט שולחן המימונה

תגובות
מרציפן ביתי, שיתרום לקישוט שולחן המימונה
לימור לניאדו תירו

בימי הביניים ממתקים ובונבונים היו נחלת העשירים בלבד. במאה ה-15 ירד מחיר הסוכר, והממתקים נהיו זמינים יותר. אחת הצורות הפופולריות שלהם היתה מרציפן - עיסה של שקדים וסוכר, שעוצבה לפי יד הדמיון.

המרציפן יוצר לראשונה בטולדו, שנותרה בעיני הספרדים בירת הממתק. סוחרים ערבים שעברו באזור הביאו עמם שקדים וקנה סוכר. היהודים הספרדים מיהרו לאמץ את הממתק, שכן אינו מכיל חלב ומתאים לסיום ארוחה בשרית. בזכות שלל צורותיו היפות, שמרו אותו לחגים ולטקסי נישואים. במקביל, הנוצרים אימצו אותו לחג המולד ופסחא והערבים - לחפלות חגיגיות.

בשיטת ההכנה המסורתית בטולדו טוחנים יחד כמויות שוות של שקדים קלופים וסוכר, עד שהשומן של השקדים נפלט ומאחד את העיסה. כיום יש הנוהגים להפחית מכמות הסוכר, לקבלת עיסה פחות מתוקה בעלת טעם דומיננטי של שקדים. המרציפן התעשייתי מכיל כמויות גדולות של סוכר ולכן לא מומלץ לקנות אותו - בעיקר לנוכח העובדה שקל להכין את הממתק בבית.

לצורך ההכנה יש להשרות את השקדים 10 דקות בלבד במים רותחים ואז לקלוף אותם. לאחר ייבוש השקדים במגבת מטבח, יש לטחון אותם היטב. המחמירים ינפו את השקדים הטחונים, לקבלת אבקה עדינה ואוורירית.

היהודים הספרדים אימצו את השיטה הצרפתית המסורתית, שבה מבשלים את הסוכר במים לקבלת סירופ סוכר סמיך. הסיר, שעובר עד היום בירושה, הוא גדול ורחב, בעל שוליים נמוכים ומוליך חום באופן שווה. הוא עשוי נחושת עם ציפוי עבה של בדיל. רגע הפסקת בישול הסירופ הוא סוד שמור - שנקרא בלדינו "פונטו די מאספאן". זהו הרגע שבו הסירופ "הוא לא מים וגם לא סוכריה".

ברגע זה מורידים את הסיר מהאש, מוסיפים את השקדים הטחונים ולשים היטב עד לקבלת עיסה אחידה ולבנה. משך זמן הלישה גם הוא מסודות המאספאן. זהו זמן בלתי אפשרי למדידה - רק יד ספרדית מיומנת תדע להעריכו - שדורש לישה קצרה ומהירה לאיחוד העיסה והלבנתה. זמן לישה ארוך מדי יצור עיסה שמנונית וקשה.

אם החלטתם להכין מרציפן משקדים טריים, בחרו שקדים קטנים בגון חום מהגוני עמוק. יש המוסיפים מעט שקדים מרים, כדי להשיג את הטעם האופייני למרציפן ספרדי. בעיסת המרציפן אפשר לשלב מי פריחת תפוזים, מי ורדים, קליפת תפוז מגוררת, קליפות הדרים מסוכרות, קינמון ושוקולד.

ואם בכל זאת קונים

* מרציפן ביתי מומלץ בסגנון ספרדי מסורתי אפשר למצוא במאיר פיצוחים (שד' ירושלים 62 יפו) ובקונדיטוריה של אלברט (מטלון 36 תל אביב).

* מרציפן לובקה - מרציפן תעשייתי באיכות טובה מהעיר לובק בגרמניה, המכיל 67% שקדים - אפשר להשיג בחנויות גרובשטיין (החלוצים 18 תל אביב), לחמים (החשמונאים 99 תל אביב), רשת ספייסס, רשת מר קייק וב"מנה אחרונה" בשוק מחנה יהודה בירושלים.

* מרציפן ולרונה בסגנון צרפתי עם 50% שקדים אפשר להשיג בשהרבני (אוסישקין 9 רמת השרון) ובקרדינל (אבן גבירול 60 תל אביב).

 

מרציפן

מתכון קל ופשוט להכנה לבצק עדין ובעל מתיקות שפויה

 

חומרים: 200 גרם שקדים קלופים 120 גרם אבקת סוכר 2 כפות מי ורדים כף ליקר אמרטו

הכנה:

טוחנים את השקדים במעבד מזון או במטחנת תבלינים, לקבלת אבקה דקה. מומלץ לטחון כמות גדולה יותר ולשקול לאחר ניפוי במסננת. כך יישארו בידיכם הפירורים העדינים יותר.

טוחנים יחד במעבד את השקדים המנופים, הסוכר, מי הוורדים והאמרטו.

לשים בקערה את בצק המרציפן לקבלת בצק אחיד ורך.

 

מרציפן תפוזים

 

חומרים (20 יחידות):

200 גרם מרציפן 50 גרם קליפות תפוזים מסוכרות קצוצות לקוביות קטנטנות גרידה מתפוז אחד כף קוואנטרו או גרנד מרנייה שומשום קלוי

הכנה:

מערבבים את המרציפן עם קליפות תפוזים, גרידת תפוז וקוואנטרו. צרים עיגולים שווים בגודלם. אם התערובת דביקה או שמנונית מדי, צרים את הכדורים בעזרת אבקת סוכר מפודרת על כפות הידיים. מגלגלים בשומשום.

 

מרציפן שוקולד

 

חומרים (25 יחידות):

100 גרם מרציפן 30 גרם שוקולד מריר 2 כפות שמנת מתוקה 2 כפות אבקת קקאו משובחת, מנופה שקדים מולבנים לקישוט

הכנה:

ממיסים את השוקולד והשמנת בבן מרי או במיקרוגל. יוצקים לתוך בצק המרציפן ומערבבים היטב. מקררים במקרר לפחות שעה. צרים עיגולים שווים בגודלם ואחידים, מגלגלים באבקת קקאו. פוחסים מעט ונועצים חצי שקד בכל ממתק.

 

דואט מרציפן שקדים ומרציפן פיסטוק

 

חומרים (30 יחידות):

100 גרם מרציפן שקדים 100 גרם מרציפן פיסטוק (כמו במתכון הבסיסי, ממירים את השקדים בפיסטוקים) 20 פיסטוקים קלופים לקישוט

הכנה:

צרים עיגולים קטנים ממרציפן השקדים, דוחסים מעט לקבלת צורת אליפסה. צרים עיגולים קטנים ממרציפן הפיסטוקים, משטחים לדיסקית עגולה ודקה. מצפים את מרציפןהשקדים בתחתיתו בדיסקית מרציפן הפיסטוק. נועצים חצי פיסטוק בכל ממתק.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו