לימור לניאדו תירוש
אפרסק
הפתיחה הרשמית של הקיץ, האפרסקצילום: לימור לניאדו תירוש
לימור לניאדו תירוש

האפרסקים הראשונים, על סוגיהם השונים, תורבתו וגודלו בסין כבר לפני 300 שנה. הסינים סבורים שעץ האפרסק מסמל את חיי הנצח ופריו הוא סמל לאברי המין הנקביים. מעלותיו הארוטיות - צורתו, פלומתו וגווניו כשל עור אדם - משוות לו נוכחות נוספת מעבר לטעמו המשובח. הסינים מאמינים גם בסגולותיו הרפואיות של האפרסק. הם מייבשים וטוחנים את עליו לאבקה ומפזרים אותה על בטן כאובה, כמזור להקלה על עוויתות המעי ולהשמדת תולעים.

שנים סברו שמקור האפרסק הוא מפרס, שכן פירוש השם אפרסק בלטינית הוא "הפרי הפרסי" והוא אף כונה "תפוח עץ פרסי" בפי הרומאים. עץ האפרסק הגיע לפרס מסין על ידי סוחרים נוודים ושם, בזכות תנאי מזג אוויר נוחים, הצליח להכות שורש ולהתפשט בפרס כולה. הפרסים נתנו לו מקום של כבוד במטבחם. אפרסק מיובש שימש כתבלין לתבשילי בשר ועוף הנותן טעם מתקתק חמצמץ, האהוב כל כך על הפרסים. כדי להגיע לטעם מתוק ועסיסי על האפרסק להבשיל על העץ. פרי בוסר לא יבשיל לעולם, ויירקב טרם הגעתו לשיא המתיקות. מבין המינים השונים הקיימים בארץ, יש להעדיף לאפייה וקינוחים את הזן הצהוב ואת האפרסק הלבן למאכל ולהכנת משקה בליני. הבליני המקורי הומצא בוונציה ב"בר של הארי" בשנות ה-30 של המאה שעברה. משקה הבליני המוגש בכוס שמפנייה, מורכב מכף אחת של מחית אפרסקים לבנים טריים, המעורבבת עם 3 טיפות מיץ לימון ושמפנייה צוננת.

הקינוח המפורסם "פש או פיץ' מלבה" - "אפרסק מלבה" - הוכן לראשונה ב-1893, בסעודה שערך במלון סבוי בלונדון הדוכס מאורליאן לכבוד נלי מלבה, מלכת הסופרנו של האופרה האנגלית. הקינוח המפואר של אפרסקים מגולענים וחלוטים במי סוכר ותרמילי וניל הוגש לה על גבי ברבור מפוסל בקרח בתוספת קורי סוכר וגלידת וניל. שנים אחר כך שונה מעט הקינוח, ברבור הקרח נזנח לטובת מחית פטל ובזוקת שבבי שקדים.

מתכון לעוגת אפרסקים ודובדבנים שחורים

עוגת אפרסקים ודובדבנים שחורים
צילום: לימור לניאדו תירוש

מתכון לאפרסקים בגריל עם פיסטוקים שקדים וסילאן

מתכון לאפרסק מלבה

אפרסקים על הגריל
צילום: לימור לניאדו תירוש
אפרסק מלבה
צילום: לימור לניאדו תירוש

תגיות:

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ