שלושה מתכונים לסלטים תאילנדיים

פירות טרופיים, מחית קארי וליים. העושר והקלילות של הסלטים התאילנדיים הופכים אותם למומלצים במיוחד בקיץ

לימור לניאדו תירוש
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
סלט פפאיה
צילום: לימור לניאדו תירו

המטבח התאילנדי הוא קרוב לוודאי אחד המטבחים הטובים בעולם. הודות לעושר מרכיביו - ירקות ופירות טרופיים, חלב קוקוס, מחיות קארי שונות, רטבים מגוונים ותבלינים אקזוטיים - מתקבלים מאכלים ייחודיים, בעלי מגוון טעמים עשיר, וללא ספק מהטעימים שיש.

הסלטים התאילנדיים נקראים יאם (Yam), שם כולל למגוון סלטים רחב, שטעמם מאוזן בין ארבעת הטעמים הבסיסיים. טעם חמוץ - מתקבל בדרך כלל על ידי תיבול במיץ ליים, בעשב לימון ובעלי כפיר. טעם חריף - מתקבל על ידי שימוש בצ'ילי טרי, בשום ובג'ינג'ר. מלוח - יתקבל על ידי תיבול ברוטב דגים או במחית שרימפס. ומתוק - על ידי סוכר דקלים. שימוש בעשבי תבלין בסלטי היאם הוא הכרחי: כוסברה טרייה, נענע, עשב לימון ובזיליקום אסייתי. סלטי היאם מכילים מרכיב עיקרי שסופג את טעמי הרוטב, המשתנה מסלט לסלט וכך מעניק לסלט את ייחודו. מרכיב זה יכול להיות בשר בקר או עוף טחון, אטריות, פירות ים ודגים. מבחינת התאילנדים, ככל שהסלט חריף יותר, כך הוא טעים יותר ובריא יותר. התאילנדים מאמינים שפלפל חריף מסייע לקירור הגוף בימים החמים, מנקה את מערכת העיכול ומשחרר סתימות הנובעות מצינון.

היאם הפופולרי מכולם, גם בקרב המערביים, הוא סלט יאם פפאיה ירוקה (Som Tam). זהו סלט גאוני שמוגש בדוכני רחוב בערים הגדולות. באיים ובחופי הים, נשים מסתובבות עם מרכיבי הסלט על גבן ומכינות אותו במקום בעזרת עלי ומכתש. כינוי החיבה התאי לסלט הזה הוא Pok Pok, על שם צליל החבטות של העלי במכתש בזמן ההכנה.

פפאיה ירוקה היא אינה אלא פפאיה שטרם הבשילה. אפשר להשיגה אצל ירקנים, בחנויות טבע ובחנויות למוצרי המזרח הרחוק, לעתים בהזמנה מראש. אפשר להחליפה בתפוח ירוק בשילוב רצועות קולורבי, כרוב או פרוסות דקיקות של מנגו ירוק.

עוד יאם אהוד במיוחד הוא יאם האטריות. יש הקוראים לאטריות אלה, העשויות מעמילן שעועית, זכוכית או צלופן, בשל שקיפותן לאחר ההתרככות. סלט זה עשיר בירקות טריים כגון כרוב לבן, פטריות, שעועית ירוקה, פלפלים, נבטים ועוד. באזורים מסוימים בתאילנד מגישים אותו בתוספת קלמרי חלוט או שריפס.

בשל קלילותם ומגוון טעמיהם, היאמים מתאימים מאוד להגשה בעונת הקיץ הישראלית. כמעט בכל חנות טבע אפשר להשיג את מרכיבי הסלט. קל ופשוט להכינם. גם אם תשנו מעט את מרכיבי הסלט או תתבלו אותו לפי טעמכם, הוא יישאר רענן, טעים ובעל מראה מושך עין וחך. *

סלט פפאיה ירוקה (Som Tam)

סום טאם נחשב לסלט לאומי בתאילנד אף שמקורו בלאוס. להכנתו תזדקקו לפפאיה ירוקה - בעלת קליפה ירוקה, ובשר ירוק צהבהב. עדיף להשתמש במכתש ועלי אולם גם מעבד מזון ישלים את המלאכה. הסלט מוגש עם רוטב ללא שמן, לכן אפשר לשלבו בתפריט של שומרי משקל.

תצלומים: לימור לניאדו תירוש

חומרים (6-4 מנות):

1 פפאיה ירוקה (אפשר להמיר בתערובת של כרוב לבן, קולורבי ותפוח עץ ירוק)

150 גרם שעועית ירוקה, שטופה וקטומה

2 כפות בצל ירוק פרוס לעיגולים

4 שיני שום

פלפל אדום חריף פרוס לעיגולים

8 עגבניות שרי חתוכות לרבעים

חצי כוס עלי כוסברה או נענע

3 כפות רוטב דגים תאילנדי

5 כפות מיץ ליים או לימון

כף וחצי סוכר חום

חופן בוטנים קלויים לא מומלחים קצוצים גס

הכנה:

קולפים את קליפת הפפאיה בעזרת קולפן. פורסים לפרוסות דקות (עדיף במנדולינה או בעזרת קולפן). מניחים את הפרוסות בערימה על קרש חיתוך וחותכים לרצועות דקיקות. חולטים במים רותחים שעועית ירוקה למשך ארבע דקות. מסננים ומצננים בקערה עם מים קרים. במכתש ועלי או במעבד מזון כותשים בצל ירוק, שום ופלפל אדום חריף, עד לקבלת מרקם גס. מוסיפים עגבניות ורבע כוס כוסברה וממשיכים בכתישה למשך כמה שניות. מוסיפים רוטב דגים, מיץ ליים וסוכר. מערבבים יחד ומניחים בצד. מערבבים פפאיה ושעועית ירוקה עם הרוטב, מפזרים את יתרת עלי הכוסברה ובוטנים קצוצים. אוהבי החריף ישמחו לתוספת של פלפל אדום חריף מעל הבוטנים. מגישים מיד.

סלט אטריות שעועית (Yam Won Sen)צילום: לימור לניאדו תירוש

סלט אטריות שעועית (Yam Won Sen)

חומרים (10-8 מנות):

חצי חבילה אטריות שעועית דקיקות

כפית שמן שומשום

2 גזרים קלופים

רבע כרוב סיני או כרוב לבן רגיל

3 מלפפונים

1 גמבה אדומה

סלסילת פטריות שמפניון או שימג'י

חצי פלפל אדום חריף

3 בצל ירוק

חצי כוס עלי כוסברה

חצי כוס עלי נענע

חצי כוס נבטים סינים

לרוטב:

כף ג'ינג'ר קצוץ

2 שיני שום קצוצות

4 כפות סויה

5 כפות ליים או מיץ לימון

8 כפיות סוכר חום

כף שמן שומשום

רבע כוס שמן בוטנים

2 כפות רוטב דגים תאילנדי

2 כפות רוטב צ'ילי מתוק אסייתי

בוטנים או אגוזי קשיו קלויים, לא מומלחים, קצוצים גס

הכנה:

משרים אטריות כמה דקות ספורות במים רותחים, מסננים. מוסיפים כפית שמן שומשום ומערבבים. חותכים גזר, כרוב, מלפפונים וגמבה לרצועות דקות. פורסים פטריות שמפניון, פלפל חריף ובצל ירוק לפרוסות דקות. את עשבי התיבול משאירים כעלים שלמים, ללא קיצוץ. מוסיפים לאטריות ומערבבים.

מערבבים את חומרי הרוטב היטב ושופכים מעל הסלט. מתקנים תיבול ומגישים בנדיבות עם בוטנים או קשיו קצוצים מעל.

סלט עוף טחון עם מלפפונים, כרוב לבן ושומשום (Yam Gai)

חומרים (6-4 מנות):

500 גרם חזה עוף או פרגית טחון

סלט עוף טחון עם מלפפונים, כרוב לבן ושומשוםצילום: לימור לניאדו תירוש

2 כפות שמן קנולה או בוטנים

כוס בצל ירוק פרוס לעיגולים

2 כפיות ג'ינג'ר קצוץ

4 שיני שום קצוצות

פלפל אדום חריף פרוס לעיגולים

כפית סוכר

צרור כוסברה שטוף וקצוץ גס

רבע כרוב לבן פרוס לרצועות דקות

3 מלפפונים פרוסים לרצועות ארוכות ודקות

בצל אדום קטן פרוס לחצאי עיגולים דקים

2 כפות שומשום קלוי

2 כפות שמן זית

לרוטב:

חצי כוס מיץ ליים או לימון

4 כפות רוטב דגים תאילנדי

4 כפות סויה

הכנה:

שמים במחבת רחבה שמן. מטגנים בצל ירוק, ג'ינג'ר, שום ופלפל חריף כשתי דקות. מוסיפים סוכר, מערבבים. מוסיפים בשר עוף טחון וממשיכים בטיגון עד קבלת תערובת פירורית. מערבבים את חומרי הרוטב היטב. יוצקים חצי מכמות הרוטב למחבת ומבשלים חמש דקות. מוסיפים צרור גדול של כוסברה, מערבבים ומכבים את האש. מצננים ומתקנים תיבול. מערבבים בקערה כרוב, מלפפון, בצל אדום ושומשום עם החצי הנותר של הרוטב. מעבירים לצלחת הגשה, מזליפים שמן זית. מוסיפים מעל את תערובת העוף, מפזרים עוד כוסברה ופלפל חריף ומגישים מיד.

תגיות קשורות:

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ