בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

הדבש עדיין שומר על מעמדו במטבח היהודי

המצרים גילו אותו כממתיק, הפולנים והאתיופים עשו ממנו יין והיהודים אימצו אותו בחום. אמנם גילוי הסוכר הביא לירידה מסוימת בקרנו של הדבש, אך במסורת היהודית נשמר מעמדו עד היום

4תגובות
לימור לניאדו תירוש

דבש נזכר לראשונה בכתבים מצריים עתיקים, בהם מתוארת דרך גידול הדבורים לשם רדיית דבש ודונג. הדבש שימש גם אז כממתיק למאכלים, והיה מרכיב פופולרי בתרופות שרקחו המצרים. הדבש הוא המזון היחידי בעולם שנשמר לזמן בלתי מוגבל, כל עוד הוא סגור היטב ונמצא במקום מוצל. במאה ה-19 נמצא במצרים כד גדול של דבש, שטעמו ומרקמו היו ראויים על אף שהיה בן אלפי שנים. בעידן הישן, טרם תירבות קנה הסוכר, דבש דבורים וסירופים ממיצוי פירות (תמרים, ענבים) היו הממתיקים היחידים. מעמדו של הדבש ירד בתחילת המאה השביעית, לאחר שהערבים כבשו את פרס. אז התגלה סוכר הקנים וצריכתו עלתה במהירות בכל המדינות שהיו תחת כיבוש ערבי. עם זאת הדבש נותר כממתיק דומיננטי במדינות אירופה, לפחות לעוד אלף שנה.

אחד השימושים הראשונים בדבש היה יין דבש (Mead), שכנראה התגלה בדרך מקרה, כאשר שמרי פרא צמחו בתוך מיכל חרס שבו היה דבש מדולל במים. בפולין הקרה נהגו להכין, כמעט בכל חווה כפרית ובכל בית אצילים, יין דבש בתוספת תבלינים או מיצי פירות. יין דבש נחשב המשקה האלכוהולי העתיק ביותר במדינה, כשהבירה והוודקה יוצרו בתקופה מאוחרת יותר. הטג' (Tej) האתיופי הוא גרסה עתיקה נוספת של יין הדבש, והוא פופולרי עד היום.

במסורת היהודית נשמר עד היום מעמדו של הדבש. יהודי אשכנז, שלהם חיבה עזה לאוכל מתקתק, השתמשו בדבש כתוסף לתבשיליהם כגון צימעס, קוגל וחמין. בראש השנה, שבו ריבוי הדבש מוסבר בתקווה שתהיה שנה מתוקה, מוגשים בסוף הארוחה עוגת לקח-דבש גבוהה וכדורי טייגלאך, המבושלים בסירופ דבש. בארוחת ראש השנה של יהודי מצרים, בולגריה וטורקיה, מגישים לקינוח בסבוסה או טישפישטי, שספוגה בסירופ דבש ומי ורדים. יהודי הבלקן נוהגים להגיש בנוסף גם טרוודיקוס - בוריקיטס ממולאים באגוזים וקינמון הטבולים בסירופ דבש לימוני. בנוסף לטבילת תפוח בדבש, משפחות רבות ממוצא ספרדי נוהגות לטבול את חלת הקידוש בדבש, במקום מלח, בימים שבין ראש השנה לסוכות.

גידול דבורים לשם רדיית דבש החל בישראל באמצע המאה ה-19. במשך שנים רבות יבול הדבש בישראל היה מצוין, הן מבחינת הכמויות שהופקו והן באיכותו. טעם הדבש הישראלי, מפרחי הדרים, התפרסם בעולם בשל טעמו העדין וצבעו הזהוב. בעשור האחרון הענף סובל מירידה של 60% מהיבול. הסיבות לכך מרובות - אם בשל הרחבת כבישים ובניית ערים, בהן נעקרו עצי איקליפטוסים רבים, ואם בשל דילול פרדסים ושדות כותנה מחוסר כדאיות כלכלית.

בנוסף לכך מחלקת הייעור של הקרן הקיימת מיעטה בנטיעת צמחים ועצים בעלי פרחים והרבתה בנטיעת אורנים, שאינם תורמים צוף או אבקה לדבורים. הקטנת מספר הפרחים והעצים מהם יכולות הדבורים ללקט צוף גרם להקטנת כמות הדבש המופקת ובמקביל להקטנת מגוון הטעמים. בשנת 2009 קמה יוזמה חדשה בשם "נטיעות צופניות" (מהמלה צוף), במטרה לנטוע "צמחי דבש". מינים שונים של צמחי ארץ ישראל שמניבים צוף הם שיזף, חרוב, אקליפטוס, כליל החורש ועוד.

כיום פופולריות הדבש גבוהה. סבורים שהוא עדיף על סוכר, הן בזכות תכולת הוויטמינים, המינרלים והחלבונים שבו, והן מפני שהסוכרים המרכיבים אותו - גלוקוז (סוכר ענבים) ופרוקטוז (סוכר פירות) - נספגים ביתר קלות במחזור הדם לעומת הסוכר המעובד. דבש "אמיתי" יכיל כ-60%-70% של סוכרים אלה ובשל כך מתיקות הדבש גבוהה ב-20% ממתיקות הסוכר הלבן. כמו כן, דבש נחשב כחומר מרפא, וזאת בשל תכולת הפרוקסוד שבו. זהו חומר חיטוי טבעי שמעכב התפתחות של חיידקים. הדבש מעץ המנוקה מניו זילנד הוא הדבש המפורסם בעולם, וזאת בשל סגולותיו הרפואיות. זהו דבש המכיל רמה גבוהה מאוד של פרוקסוד ומחירו עומד ביחס ישר לרמת הפרוקסוד שבו.

טעמו וצבעו של הדבש תלויים בפרח שהיה המקור לצוף. דבש פרחי הדר יתאפיין בצבע ענבר בהיר, בהתגבשות גסה ובארומה דומיננטית שמקורה בשמנים האתרים בפרח ההדר. צבעו של דבש פרחי איקליפטוס כתמתם כהה, טעמו עשיר ומעט חריף. לדבש פרחי אבוקדו צבע עמוק כשל שוקולד וטעמו המתוק מזכיר מרמלדה. דבש פרחי בר מתאפיין בטעם דומיננטי, ריחו יזכיר ניחוחות פריחה וצבעו ישתנה בהתאם לעונה ולמרחב ממנו נלקח הצוף.

לכבוד החג הקרב רדה עמי ברקוביץ, ממושב שעל שברמת הגולן, שני סוגי דבש חדשים שעד כה לא היו מוכרים בישראל, טעימים להפליא ומעט שונים מהמוכרים - דבש פרחי אוכמניות, עדין בטעמו ובעל התגבשות עדינה, ודבש פרחי פטל, מתוק ונפלא. להשיג בדוכן של עמי ברקוביץ בשווקי האיכרים ברחבי הארץ.

סלט בורגול עם תרד ופירות מיובשים בווינגרט דבש ושום

סלט תפוחי עץ, תמרים ואנדיב בווינגרט דבש

עוגיות דבש, פיסטוקים וטחינה גולמית

וודקה דבש ותבלינים

עוגת דבש חגיגית



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו