חבושים: שלושה מתכונים לתחילת החורף

בתבשילי קדירה, סלט קוסקוס או סתם כך על בגט טרי - ריבת חבושים היא אוצר בצנצנת

מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
לימור לניאדו תירוש

טעמו של חבוש, שנחשב לתפוח של האלים במיתולוגיה היוונית, הוא מהמשובחים שבפירות העונה - ויש הסבורים שמבין הפירות כולם. ריח של חבוש מבושל הוא מהמענגים שחוויתי. אפריז מעט ואומר שברגעי ערפול חושים, מבושמת מניחוחה העשיר של ריבת חבושים מתבשלת, אני נזכרת מדוע בחרתי במקצוע. לרוב אני רוקחת ריבת חבושים בשלהי הסתיו כאשר הפרי בסוף העונה, מחירו שפוי ובשלותו בשיאה.

החבוש הוא בן דוד חורג של התפוחים, השזיפים והאגסים. הוא שונה מהם בצורתו ובניגוד אליהם, טוב לאכילה רק לאחר בישול. צבעו של החבוש מתעתע, אמנם קליפתו צהובה-ירקרקה ובשרו לבן-צהבהב חיוור, אך לאחר הבישול הוא מקבל גון כתום-מהגוני עמוק וחם.

בקליפת החבוש ובליבתו אגור שפע של פקטין (חומר מקריש) ועל כן הפרי מתאים לריבות ומרקחות. לריבת החבוש מרקם סמיך, ולחתיכות הפרי שבה מרקם לעיס המזכיר סוכריית גומי. המפורסמת מבין ריבות החבוש, "מרמלדה", נרקחת בפורטוגל. המלה הפורטוגזית מרמלו (Marmelo) פירושה "חבוש", ומכאן מקור המלה "מרמלדה" - ריבה בשפות מערביות רבות.

את הקליפה העקשנית של החבוש כדאי להסיר לאחר ריכוכו במים. טרם הבישול יש לקרצף בעזרת ספוגית את קליפת החבוש העטויה פלומה דקה, כעין רדיד בצבע אפור-חום, אשר רובו נושר טרם הבשלתו. יש לחתוך את החבוש לרבעים, לגלען ולבשל בסיר עם מים עד התרככות. מצננים וממתינים עד שאפשר לאחוז בו ללא קושי, מסירים את הקליפה בעזרת סכין חדה, ואז קוצצים או פורסים.

ריבת חבושים במקרר היא אוצר בצנצנת. אמנם הדרך הטעימה מכולן היא למרוח אותה מעל בגט טרי עם חמאה, טחינה גולמית או ריקוטה - אך נפלא גם להוסיפה לתבשילי קדירה מתקתקים של עוף או טלה, לסלט קוסקוס עם אגוזים ונענע, עוגות בחושות, שטרודל חם ופריך, לפתן פירות וגלידות.

עשו לנו לייק ותוכלו לקבל את מיטב הכתבות של "גלריה" ישירות אליכם

limortiroche@gmail.com

מתכון לריבת חבושים

מתכון לעוגת חבושים עם טחינה גולמית וסילאן

מתכון לעוף עם ריבת חבושים, שומר ולימונים

עוגת חבושים וטחינה
עוגת חבושים וטחינהצילום: לימור לניאדו תירוש

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ