לכבוד ט"ו בשבט: ארוחה על טהרת השקדים

מרק עדין של בטטות, עוגת פירות מיובשים, עוף בקארי עם חצילים - שלוש מנות שמשלבות את הגרעין עתיר הטעמים והמזין

לימור לניאדו תירוש
שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
לימור לניאדו תירוש

השקד הוא עץ צנוע מאוד: גודלו ממוצע, תוחלת חייו קצרה יחסית (50 שנה), עליו קטנים ואין לו פאר מיוחד. פריחתו הלבנה-ורודה, הגם שהיא מרהיבה, קצרה. ייחודו של השקד הוא בלבו - הגרעין שלו: לשקד לב נדיב, עתיר טעמים ומזין. השקד היה הגרעין הנפוץ והחשוב ביותר מאז הזמנים העתיקים ונשאר כך עד עצם היום הזה.

השקד פורח בטרם הנצו עליו, לפני בוא האביב ולפני כל העצים המחדשים את פריחתם. זריזותו מעידה על שקדנותו והיא שהקנתה לו את שמו - שקד. את פרי השקד, המזכיר בצורתו משמש קטן ורזה, אפשר לאכול רק לקראת בוא האביב כאשר הוא צעיר וציפתו עדיין רכה וחמצמצה.

בשווקים נמכרים שני סוגי שקדים: שקד מתוק, שהוא גרעינו של העץ המתורבת; ושקד מר מעץ הבר, שגרעיניו מכילים חומר רעיל (אמיגדלין) ולכן יש להשתמש בו במשורה. לאחר סילוק החלק הרעיל, שקד הבר משמש לייצור ליקר שקדים - אמרטו (נפלא לאפייה), לתמצית שקדים מרים ולבצק מרציפן.

תרומתו של השקד למטבחי אגן הים התיכון משמעותית. הוא מככב בתבשילים ובמאפים חגיגיים רבים. מקוסקוס רויאל וטאג'ינים של עוף וכבש, דרך מרקים אנדולוסיים ועד מיני מאפה עדינים, מרציפנים, עוגות וקינוחים. גם במטבח המזרח האירופאי השתמשו בשקדים מיובאים מאיטליה וצרפת. שם שימש השקד לעוגיית המנדלברויט, לעיטור עוגת דבש, לצימעס ולקינוחים. *

limortiroche@gmail.com

עוגת שקדים ופירות מיובשים לאנשים עסוקים

עוגת שקדים ופירות יבשים
עוגת שקדים ופירות יבשיםצילום: לימור לניאדו תירוש

עוף בקארי עם חצילים ושקדים

צילום: לימור לניאדו תירוש

מרק בטטות ושקדים

מרק בטטה ושקדים
מרק בטטה ושקדיםצילום: לימור לניאדו תירוש

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ