כל הביצים בסל אחד: מתכון לטורטייה ספרדית

קשה לדמיין ארוחה ספרדית טיפוסית ללא מגוון מנות מביצים. האהובה מכולן היא ללא ספק הטורטייה אספניולה. הטריק, במנה הפשוטה לכאורה, הוא שהשלם עולה על סך חלקיו

שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים

קשה לדמיין ארוחה ספרדית טיפוסית ללא מגוון מנות מביצים. האהובה מכולן היא ללא ספק הטורטייה אספניולה. הטורטייה - המכונה בכמה אזורים בספרד גם פריטדה - נאכלת לארוחת בוקר, צהריים או ערב; חמה או קרה; כמנה עיקרית לצד סלט או כטאפאס על בגט מרוח בעסיס של עגבנייה. פיקניק ספרדי ללא מגש גדול של טורטייה משול לפיקניק ישראלי ללא מנגל.

הטורטייה הספרדית נעה בין אומלט לבין פשטידה. היא עשויה מביצים ותפוחי אדמה ומשלבת בישול קצר ואפייה. להבדיל מהאומלט, הטורטייה תפוחה, אוורירית וגבוהה כמו פשטידה. טורטייה ספרדית היא אמנם מנה פשוטה לכאורה של תפוחי אדמה וביצים, אבל השלם עולה על סך חלקיו.

בטורטייה אספניולה אפשר לשלב מגוון תוספות וטעמים. התוספות הקלאסיות - שמוגשות כמעט בכל טאפאס בר ספרדי - הן אפונת גינה טרייה, פרוסות צ'וריסו דקיקות, פלפלים אדומים קצוצים, שעועית מבושלת, קותלי חזיר קצוצים, שרימפס מקולף, טונה ממולחת ואף גבינת מנצ'גו עדינה.

טורטייה פריטטה ספרדיתצילום: לימור לניאדו תירוש

אין קשר קולינרי בין הטורטייה הספרדית לבין הטורטייה המקסיקאית (חוץ מהשם; "טורט" בלטינית: עגול). לטורטייה גרסאות שונות כמעט בכל מטבח: לאיטלקים יש פריטטה - היא דומה לטורטייה הספרדית, אבל נמוכה ממנה ומוגשת חמה. הארוחה הקלאסית של שבת בבוקר באיראן היא קוקו (תרנגולת בפרסית) - אומלט גבוה עם ביצים, תפוחי אדמה, עשבי תיבול וכורכום. פשטידת הביצים המרוקאית מכונה מחמר או מעקודה, וכדי להכין אותה מועכים תפוחי האדמה לפירה טרם האפייה.

פריטטה תפו"א, ארטישוק ירושלמי וריקוטה

צילום: לימור לניאדו תירוש

טורטיית תפוחי אדמה, כרישה וגבינה

פריטטה עם בצל וגבינהצילום: דורעם גונט

קוקו עשבי תיבול וגבינה צפתית

חתום בנשיקה

זן חדש של תפוחי אדמה שמתאים לכל שימוש הגיע החודש לשווקים. אלה תפוחי אדמה בעלי קליפה דקה ובהירה ועליה חותמת סגולה בצורת שפתיים. לפני חצי שנה הגיעו זרעי "תפוח אדמה נשיקות" לישראל מצרפת - שם הם משווקים בהצלחה כבר שנתיים. ישראל נבחרה להיות המדינה הראשונה לייצוא הזרעים ולגידול תפוחי האדמה.

חברת ג'רמיקופה הצרפתית פיתחה את הזן החדש, כדי לתת מענה לצורך לשווק זן של תפוח אדמה בעל מראה ייחודי. כך יוכלו הצרכנים לזהות אותו לפי הקליפה ולא רק לפי השם.

הפיתוח, שארך כעשר שנים, השתלם. עתה לפנינו זן של תפוח אדמה שמתאים לכל סוגי ההכנה - בישול, צלייה וטיגון. מראהו כובש ואלגנטי, קליפתו לבנה בעלת כתמים סגולים המדמים שפתיים וציפתו צהובה. טעמו מצוין, מרקמו מוצק והוא מגיע בשלושה גדלים. להשיג בסניפי שופרסל, חצי חינם ובשוק האיכרים בנמל תל אביב.

טורים אחרונים:האחות הקטנה של הלזניה | המבורגר אולטימטיבי עם קטשופ ביתי | ארבעה מתכונים לחומוס |חמישה מתכונים לשייקים קיציים

עוד מתכונים של לימור לניאדו תירוש בבלוג מטבח מקומי

limortiroche@gmail.com

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ