בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

איש תחת גפנו: שלושה מתכונים לעלי גפן

זו העונה לקנות או לקטוף עלי גפן טריים כדי למלא אותם. ברגע האמת, דווקא העלים העדינים והקטנים ביותר יגלו את חוזקם

תגובות

מאז ומעולם שיח הגפן נוצל בכל דרך אפשרית: פירותיו נאכלו כענבים או כצימוקים; עובדו ליין או הותססו לחומץ. עלי הגפן שימשו לכבישת ירקות ולעיטוף דגים צלויים. לעלים יתרונות רבים: הם חזקים, עמידים, גמישים ובעלי טעם חמצמץ וארומה מבושמת.

הרעיון למלא עלי גפן בדגנים ובנתחי בשר קצוצים היה כנראה של הפרסים. אך הטורקים, המיומנים במילוי וגלגול ירקות, הם שהפכו אותו לאמנות. הטורקים גידלו שיחי גפן על גגות שטופי שמש, וכך ניצלו אותם גם כפרגולות טבעיות. את עלי הגפן מילאו בשלל תקרובות ונתנו להם כמה שמות: "דולמה" (להתמלא), "יפרח' או "יברא" (עלה) ו"סארמה" (גלגול). לגרסה הצמחונית קראו "יאלנסי" (מדומה).

מלית צמחונית תכיל לרוב אורז, צנוברים, נענע או שמיר. בגרסה מתקתקה יותר ייטמנו בה אורז, בצל, נענע ופירות יבשים. דולמה צמחוני מוגש לרוב בטמפרטורת החדר לצד יוגורט חמצמץ, כחטיף בין הארוחות לצד כוסית עראק. מלית בשרית משלבת בשר בקר או טלה טחון עם אורז וצנוברים ומוגשת חמה לצד פלח לימון, כמזאט ים-תיכוני.

שיח הגפן מלבלב ופורח באביב ועליו טובים למילוי עד אמצע הקיץ. יש לבחור בעלים רכים, עדינים וקטנים ככל האפשר, בקוטר שלא יעלה על 15 ס"מ, ולשטוף אותם היטב משאריות של חומרי הדברה.

ההבדל בין העלים הטריים למשומרים משמעותי. המשומרים גדולים, עבים ובעלי טעם לוואי מן הכבישה. כדי להיפטר מהטעם, יש לשטוף את העלים היטב במים קרים ולאחר מכן להשרותם כמה שעות בקערה עם מים קרים. מומלץ למיין היטב את תכולת הצנצנת ולבחור רק בעלים הקטנים ביותר.

עלי גפן ממולאים באורז, נענע ופירות מיובשים

עלי גפן
לימור לניאדו תירוש

עלי גפן ממולאים באורז ובשר

לימור לניאדו תירוש

מקלובה עם עלי גפן ממולאים

עלי גפן ממולאים באורז ובשר
לימור לניאדו תירוש

טורים אחרונים: מה עושים עם מלפפונים | 3 מתכונים עם דובדבנים | מוס שוקולד קיצי | ריקוטה ביתית | האחות הקטנה של הלזניה |המבורגר אולטימטיבי עם קטשופ ביתי | ארבעה מתכונים לחומוס |חמישה מתכונים לשייקים קיציים

עוד מתכונים של לימור לניאדו תירוש בבלוג מטבח מקומי

 

limortiroche@gmail.com



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו