בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

איך חוגגים את חג המולד ביוון

סעודת חג המולד ביוון מעלה על שולחנות האירוח המשפחתיים את מיטב התבשילים מן המטבח הים תיכוני הזה, שגאוניותו טמונה בפשטותו. כמה מתכונים שבושלו עם השף רועי גנצולה ממסעדת "קלמטה"

תגובות
לימור תירוש ורועי גנצ'ולה
מוטי מילרוד

המטבח היווני הקלאסי הוא מן המשובחים בעולם, וגאוניותו טמונה דווקא בפשטות הכנתו ובחיבור הטבעי של המנות לעונת השנה ולתוצרת המקומית. הוא נחלק לשני סוגים: מטבח מרכז המדינה - המבוסס בחורף על תבשילי קדירה מהבילים המתבשלים בסירי חרס מעל גחלים, ולרוב הם מכילים בשר ציד וירקות שורש. בקיץ ייצלו במטבח הזה טלאים על שיפוד מסתובב ויתבשלו דגנים וקטניות, שיוגשו לצד גבינות עשירות ולצד ירקות מבושלים. מטבח האיים, לעומת זאת, מבוסס על עקרונות המטבח הים תיכוני הקלאסי: יש בו עושר של ירקות חיים, הלקוחים בדרך כלל מהגינות הקטנות בחצר האחורית של כל בית, גבינות לבנות ביתיות מחלב עזים או כבשים, עופות, דגים ופירות ים.

שני המטבחים מבשלים עם שמן זית ארומטי ומתבלים בשפע של תבלינים טריים כגון אורגנו, בזיליקום, פטרוזיליה ומנתה. טעמי המנות היווניות מעוררי חושים ועם זאת מכבדים את התכונות של חומרי הגלם. הקינוחים בשני המטבחים כוללים עלי פילו או אטריות קדאיף, דבש, פירות משומרים בסירופ סוכר סמיך, יוגורט חמצמץ ושפע אגוזים. לצד הארוחה מוגש יין רצינה מקומי או אוזו קר עם קוביות קרח ונענע.

לכבוד המפגש המשפחתי סביב ארוחת חג המולד מתמקדות חנויות המזון היווניות בתוצרת מסורתית. חומרי הגלם מוצגים לראווה: דלועים גדולים בשלל צבעים, כרובים לבנים עבי כרס, ערמונים, עוגיות חמאה מתובלות בקינמון ומי ורדים, טלאים צעירים, עופות שמנמנים ושפע דגים ופירות ים. על שולחן החג יעלו מנות מסורתיות דוגמת דגים מתובלים ברוטב חריף עם אנשובי, כרוב ממולא באורז וטלה, סלט דלעת מתובל, לחם שחום ושלל גבינות לצד זיתים מבריקים משמן זית צעיר. למנה עיקרית יוגש לרוב בשר חזיר צלוי או טלה שחום שבשרו רך ונופל מהעצם.

במטבח פנים המדינה נהוג להגיש תבשיל הודו ממולא בבשר טלה וערמונים. בסוף הארוחה תוגש גבינות קאסרי צהובה ובוהקת בעלת טעם עדין ומרקם רך. כללית, מדובר בארוחות שמחות, שבסופן, לצד קינוחים נוטפי דבש, מתחילים לרקוד (השנה אולי ירקדו פחות).

כמחווה לארוחת הכריסמס היוונית אירחתי במטבחי את רועי גנצולה, השף של מסעדת קלמטה שבלב ביפו העתיקה, המציעה מטבח יווני משובח עם נגיעות מקומיות. רועי הוא איש צעיר וצנוע עם חלומות גדולים, ובמהלך הבישול וצילום המנות לכתבה, תוך כדי קיצוץ פלפלים, מילוי עלי כרוב, מריחת עלי פילו בחמאה רכה ובישול חבושים בסירופ סמיך, הוא סיפר על אהבתו הגדולה לבישול ולספונטניות בבישול. הוא גדל בלוד, אמו שעלתה מלבנון בישלה בטעמי ארצה ואביו שהיה טבח בצרפת הביא משם את המטבח העילי. המנות של גנצולה בקלמטה מושפעות משני הסגנונות שספג בילדותו, ויחד עם אהבתו לאוכל יווני הוא פיתח מטבח טעים וייחודי.

limortiroche@gmail.com

מתכון לשוק טלה עם כרוב ממולא באורז וערמונים

שוק טלה עם כרוב ממולא
לימור לניאדו תירוש

מתכון למוסר ים בפלפלים ותפוחי אדמה, עם שמנת חמוצה ואנשובי

מוסר ים בפלפלים
לימור לניאדו תירוש

מתכון לסלט דלעת עם לימון כבוש וגרעיני דלעת

סלט דלעת עם לימון כבוש
לימור לניאדו תירוש

טארט פילו עם חבושים ושקדים

חבושים

סלט קלמרי חם עם ארטישוק ירושלמי על יוגורט שומשום

סלט קלמרי
לימור לניאדו תירוש


תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו