הרומן שלי עם אניס: האם שומר הוא הירק הכי סקסי?

השומר משתלב במגוון סלטים ותבשילים וטעמו משתנה כמו זיקית על פי אופן ההכנה, אבל תמיד נותר בו אותו ניחוח ייחודי

שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים

יש שיאמרו (ואני בתוכם) ששומר הוא הירק הכי סקסי במזרח התיכון. את השומר פגשתי לראשונה בשוק רמלה, לפני שנים. מתוך שלל התוצרת ששפעה על הדוכנים בצבעוניות כובשת, בלטה ערימה של פקעות בעלות צורה קדומה משהו, בצבע ירקרק עם עלים דמויי שמיר שבצבצו בעדינות מתוך הגבעולים הזקופים. המראה היה מרהיב בעיני. זה לא דמה לשום דבר אחר שהכרתי. שם התחילה ההתאהבות.

אבל הקשר האמיתי נוצר רק כאשר טעמתי: היה לשומר טעם עמוק וחם וניחוח אניסי משכר, הבנתי שזה ירק עם אישיות. בשנים שעברו מאז אותו רגע קסום בשוק, כלל מסע ההיכרות עם השומר אינספור סלטים ותבשילים. היה זה מסע ארוך ופתלתל, שכן קשת טעמיו גדולה ודרושות אינספור טעימות של תבשילים. כזיקית המשנה את צבעה כך משנה השומר את טעמו לפי אופן הכנתו ותיבולו, והופך בן רגע למשהו אחר. למשל: כירק טרי בסלט המתובל במיץ לימון ושמן זית, טעמו האניסי המעקצץ משתנה והופך לרך ועדין; בצלייה ארוכה בתנור הופך השומר למתקתק ובבישול טעמו האניסי מתחזק; וכאשר נטגן את השומר בציפוי טמפורה עדין הוא יקבל פריכות מעודנת וטעם האדמה שבו יזכה לנוכחות מרהיבה.

במטבחים רבים משמש השומר להעמקת טעמם של צירים, תבשילים ומרקים, בעיקר כצלע נוספת לצד גזר, בצל וכרישה. שומר משתדך נפלא עם מרקי דגים (בוייאבז) ועם תבשילי פירות ים, והוא משמש גם כירק המתבל בניחוחו בשרים צלויים על גריל פחמים. בדרום איטליה מבשלים פסטה עם סרדינים ושומר צלוי בתוספת פירורי לחם ומיץ מעגבניות טריות.

לשומר שני זנים עיקריים: זן שומר הבר, שגם גדל פרא ברחבי הארץ, צורתו עגולה ורחבה וטעמו אניסי-מתוק. הוא מתאים לסלטים כירק חי פרוס דק עם תיבול נדיב של לימון ושמן זית. הזן השני הוא הוא צר ומוארך, המרקם שלו גס יותר והוא מתאים יותר לבישול, טיגון ולצלייה. את העלים הירוקים דמויי השמיר כדאי להוסיף לסלט או לעיטור מרקים.

מתכון למרק עדשים ושומר

מתכון לסלט שומר עם נענע, עגבניות ופנקו

מתכון לסלט שורשים

צילום: לימור לניאדו תירוש

עוד מתכונים של לימור לניאדו תירוש בבלוג מטבח מקומי

limortiroche@gmail.com

צילום: לימור לניאדו תירוש

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ